Смекни!
smekni.com

Діагностування електронних приладів релаксаційного типу (стр. 2 из 2)

В схемах модифікованих реле 231.3747 контроль справності здійснюється під час паузи шляхом вимірювання за падіння напруги на колі зовнішніх підключень (подається невеликий вимірювальний струм). При перегорянні сигнальної лампи частота спалахів контрольної лампи подвоюється. Аналогічно перевіряються реле типу 49.3747 та 491.3747 (рис. 2). В електронних реле склоочисників передбачаються два режими функціонування (підключення напруги живлення до електроприводу та електроклапану) – автоматичний режим при фіксованому положенні перемикача та одноразовий (очікуючий) режим, який забезпечується короткочасним натисканням важеля перемикача у нефіксованому положенні. Параметри, які контролюються при перевірці працездатності реле, наведені в табл. 2.

Таблиця 2.14 Характеристики реле склоочисників

Контрольовані параметри Тип реле
45.3747 52.3747
Номінальна напруга живлення UН, В 12,0 14,0
Струм споживання IС, А 0,18 0,28
Струм навантаження IН, А 3,0 3,0
Падіння напруги на комутаційному пристрої ∆U, В 0,06 0,1
Час спрацьовування Т, сек 5±0,6 4±1
Частота підключення f, хв-1 8…10 10…18
Кількість циклів подвійного ходу 1 2…4

Для тестування РСО забезпечують підключення приладів (рис. 3).

Час спрацьовування Т вимірюють при відключеному навантаженні (вимикач SA1) за допомогою секундоміра з моменту підключення живлення (кнопка SB) до моменту відключення контрольної лампи HL. Падіння напруги ∆U на комутуючому пристрої вимірюють під навантаженням (SA1 увімкнено) за допомогою вольтметра. Струм навантаження ІН при цьому встановлюється реостатом R. Струм ІС, який споживається схемою РСО (струм керування) вимірюється без навантаження після натискання кнопки SB (лампа HL при цьому має світити на протязі часу Т). Для РСО типу 52.3747 передбачено режим затримки часу спрацьовування.


В цьому режимі відключення електроприводу склоочисника відбувається через певний час після переведення важеля перемикача в початкове положення. За цей період привод забезпечує декілька циклів подвійного ходу на повільній швидкості. Перевірка працездатності реле 52.3747 (рис. 3, б) виконується за аналогічною технологією. За допомогою вимикача SA2 забезпечується циклічний безперервний режим функціонування, а при натисканні кнопки SB забезпечується режим затримки.