Смекни!
smekni.com

Програмне забезпечення (стр. 3 из 3)

Виділений фрагмент можна вилучити, перемістити, скопіювати. За таких операцій часто використовується буфер обміну. Через буфер обміну Microsoft Excel може обмінюватись інформацією з іншими програмами.

Вставка фрагменту з буферу обміну здійснюється командою Правка / Вставити або кнопкою Вставити панелі інструментів Стандартна. Фрагмент вставляється в позицію курсора.

Перенести фрагмент можна за допомогою послідовно виконаних двох команд: Правка/Вирізати і Правка/Вставити. Досить просто можна перемістити фрагмент за допомогою миші. Для цього слід встановити курсор миші на виділений фрагмент і , не відпускаючи натиснутої лівої кнопки, відбуксувати фрагмент на нове місце. Якщо тепер відпустити ліву кнопку миші, тол фрагмент буде переміщено.

Скопіювати фрагмент можна за допомогою послідовно виконаних двох команд: Правка/Копіювати і Правка/Вставити. При виконанні першої команди фрагмент переноситься в буфер обміну, але з тексту не вилучається. Копіювання за допомогою миші аналогічне переміщенню, але при цьому повинна бути додатково натиснута клавіша [ Ctrl].

Команди редагування діють і при роботі з документами в різних вікнах. Це дає змогу обмінюватись фрагментами тексту між різними документами.

Під форматуванням розуміють операції, які пов’язані з оформленням тексту і зміною його зовнішнього вигляду. Операції форматування дійсні тільки для виділених об’єктів. Розрізняють три основні операції форматування: форматування символів, форматування абзаців, форматування сторінок.

2.3 Таблиці в Microsoft Excel

Багато разрахунків зручно виконувати в табличному вигляді. До таких обчислень відносяться: товарів на складі, різноманітні інженерні та статистичні обрахунки бухгалтерські розрахунки, розрахунки обороту матеріалів та продукції на підприємстві, та т.д. у вигляді таблиць можливо оформлювати ділові документи: рахунки, накладні, відомості та інше. Взагалі представлення даних у вигляді прямокутних таблиць є надзвичайно зручним та звичним.

Для роботи з табличними даними призначенні спеціальні програми, що називаються електронні таблиці. Електронна таблиця складається з рядків та стовпців, що утворюють окремі комірки. В ці комірки можуть записуватися дані (текст, числа, логічні змінні), а також формули, за якими відбуваються різноманітні обрахунки. В одні комірки дані вводяться, а в інших комірках вони обробляються за допомогою формул.

2.4 Вставлення таблиці

Для становлення таблиці треба на аркуші виділити діапазон комірок, які потрібно долучити до таблиці. Комірки можуть бути порожніми, або містити різного роду дані. На вкладці Вставлення у групі Таблиці клацніть елемент Таблиця. Якщо у виділеному діапазоні є дані, які мають стати заголовками таблиці, установіть прапорець Таблиця із заголовками. Якщо прапорець Таблиця із заголовками не встановлено, в заголовках таблиці відображатимуться стандартні імена, які можна змінити.

2.5 Використання формул

Формула — це сукупність операндів, які з'єднані між собою круглими дужками і знаками операцій. Операндом може бути текст, число, логічне значення, адреса комірки, функція. У формулах розрізняються арифметичні операції і операції відношень. Excel допускає: арифметичні операції + - додавання, - — віднімання, * - множення, / - ділення, ~ — піднесення до степеня; операції відношень > - більше, < - менше, = - дорівнює, <= — менше або дорівнює, >= - більше або дорівнює, <> — не дорівнює.

Арифметичні операції і операції відношень виконуються над числовими операндами. Над текстовими операндами виконується єдина операція &, яка до тексту першого операнда приєднує текст другого операнда. Текстові константи у формулі обмежуються подвійними лапками. При обчисленні формули спочатку виконуються операції у круглих дужках, потім арифметичні операції, за ними — операції відношень.

2.6 Обчислення формул

Коли встановлено автоматичний режим обчислень зміна вмісту клітинок веде до перерахунку формул автоматично, які використовують ці клітинки. Для встановлення ручного режиму обчислень слід у вкладці Вичисления діалогового вікна Параметри у блоці Пронзводить перерасчет встановити режим Вручную.

У ручному режимі обчислень, Excel виводить слово Вичислить у рядок стану всякий раз, коли в листі з'являється необчислена формула. Для переобчислення формул слід натиснути клавішу [F9] (формули переобчисляться в усіх відкритих книгах) або [Shift-F9] (формули переобчисляться тільки в активному листі).

Якщо при обчисленні формули сталася помилка, то в клітинку виводиться повідомлення про помилку, яке починається із символу '' #''. Excel виводить такі повідомлення про помилки: # дел 0 — спроба поділити на нуль або на порожню клітинку; # имя ? — формула використовує неіснуюче ім'я; # н/д — формула посилається на клітинку з невизначеними даними; # число ! — помилка у числі, число неможливо подати в Excel; # ссыл ! — формула посилається на неіснуючу клітинку; # знач ! — помилка при обчисленні функції.


Висновок

Проходячи учбову практику я покращив навички роботи з Microsoft Excel, що значно допоможе мені у подальшій роботі з текстовими файлами. Адже це програма для створення, редагування, форматування, збереження і друку баз даних. Також, загалом, ця програма, на сьогоднішній день, дуже допомагає у роботі багатьом людям, тому що в порівнянні з друкарськими машинками, вона значно зменшує обсяг роботи, а саме в плані редагування та коректування.

А ще в період практики я освоїв навики роботи з редактором формул. Дана функція також допомагає та зменшуй час набирання різних формул та математичних і не тільки виразів.


Список використаних джерел

1. Дик Мак-Клэланд (Deke McKleland) Photoshop 7. Библия Пользователя (Photoshop 7 Bible) - Willey Publishing, Inc.; К.: Компьютерное издательство „Диалектика", 2004 – 923 с.

2. Барри Хейнз, Уэнди Крамплер (Berry Heinz, Wendy Crumpler) Художевеные приемы работы в Photoshop – Willey Publishing, Inc,; К: Компьютерное издательство „Диалектика", 2004 – 456 с.

3. Скот К. Справочник по обработке цифровых фотографий в Photoshop –, Willey Publishing, Inc.; К.: Компьютерное издательство „Диалектика", 2004 – 340 с.

4. Методичні вказівки по проходженню учбової практики

5. Тайц А.М., Тайц А.А. Adobe Photoshop 5.5. – СПб: БХВ, Санкт Петербург 1999 – 544 с.: ил.

6. Тайц А.М. Каталог Photoshop Lag – Ins. – СПб.: БХВ, Санкт Петербург 1998. – 430 с.