Смекни!
smekni.com

Автоматичні вимикачі (стр. 2 из 2)

Механізм керування вимикачем виконаний за принципом ламких важелів і влаштований так, що забезпечує моментальне замикання й розмикання контактів при оперуванні вимикачем, а також моментальне розмикання контактів при автоматичному спрацьовуванні. Вимикачі випускаються з ручним або з дистанційним малогабаритним електромеханічним приводом.

ВА — автоматичні вимикачі загального застосування на номінальні струми до 630 А. Номенклатура вимикачів типу ВА надзвичайно широка. Технічні характеристики визначають дві цифри, що коштують після букв ВА. ВА-14 — для захисту електричних кіл загального й побутового призначення напругою до 380 В змінного струму частотою 50 і 60 Гц. Автомати одно-, двох-, триполюсні, з тепловим і електромагнітним розчеплювачем. ВА-16 - для захисту освітлювальних ланцюгів з номінальною напругою до 380 В змінного струму частотою 50 і 60 Гц.

Автомати однополюсні, з тепловим і електромагнітним розчеплювачами - неструмообмежуючі. ВА-51, ВА-52 - для захисту в режимах короткого замикання, перевантаженнях і неприпустимого зниження напруги в електричних установках з номінальним напругу до 660 В змінного струму частотою 50 і 60 Гц і до 400 В постійного струму. Можуть бути встановлені на висоті до 4300 м над рівнем моря.

Розчеплювачі електромагнітний і тепловий. ВА—53 - для захисту асинхронних двигунів від КЗ і перевантажень у ланцюгах з номінальною напругою до 660 В змінного струму частотою 50 і 60 Гц і 400 В постійного струму. Автомати з напівпровідниковим розчеплювачем - струмообмежуючі.

Сучасне суспільство вимагає надійного й безперебійного електропостачання. Завданням енергосистем є виробіток, передача й розподіл електроенергії необхідної якості й вартості з мінімальним ризиком для людей і навколишнього середовища.

Технічне обслуговування є вирішальним чинником. Найпоширеніша причина виводу підстанцій або їх частин з експлуатації — проведення технічного обслуговування окремих апаратів. Тому для досягнення оптимальної експлуатаційної готовності необхідно забезпечити планові відключення з перемиканням найважливіших споживачів на резервне живлення. Крім того, підстанція повинна бути спроектована таким чином, щоб проблеми ліквідації аварії в одній її частині не позначалися на інших частинах. Проблеми, через які потрібно безпосередньо від'єднувати цілі ділянки підстанцій, викликають незаплановані перебої в енергопостачанні.

За умови проведення необхідного технічного обслуговування комутаційне устаткування АББ має дуже низьку інтенсивність відмов. Найважливіші й механічно найбільш складні апарати на підстанції - вимикачі - останнім часом значно вдосконалювалися. Це стало можливим завдяки застосуванню в якості дугогасильного середовища елегазу замість стисненого повітря або масла, а також вдосконаленню привода і механізмів.

Завод АББ у г. Людвика, Швеція, є єдиним у світі виробником повної номенклатури високовольтного устаткування для підстанцій. Це дозволяє координувати габаритні розміри та інші параметри ще на стадії розробки устаткування, що спрощує проектування закінчених підстанцій. Компанія АББ має великий досвід монтажу високовольтних підстанцій. Конструкція підстанцій безупинно поліпшується, так само, як і конструкція, що входить до їх складу, апаратів.

У традиційній схемі підстанції вимикачі, через їхню механічну складність, постійно потребували технічного обслуговування. Завдяки вдосконаленню технологій протягом останніх 50 років, технічні характеристики вимикачів АББ значно покращилися. У результаті потреби у технічному обслуговуванні знизились настільки, що вимикач можна вважати, практично такими,що не обслуговуються. У традиційній схемі підстанції роз'єднувачі встановлювалися по обидва боки вимикача, щоб мати можливість виводити його на ремонт або проводити обслуговування. Оскільки контакти традиційного роз'єднувача не захищені від впливу навколишнього середовища, ці апарати вимагають значного об’єму технічного обслуговування.

Завдяки новим комбінованим пристроям тепер з'явилась можливість проектувати підстанції без традиційних роз'єднувачів, що підвищує експлуатаційну готовність.

Підвищена готовність вимикачів, у тому числі безпосередньо підключених до шин, знижує потреби у частому відключенні шин. Це дозволяє перейти до застосування спрощених схемних рішень. Взявши за основу сучасні елегазові вимикачі, АББ пропонують два альтернативні рішення, які дозволяють спростити схему підстанції й заощадити зайняту площу.

Перше рішення — це викатні вимикачі (WCB), які входять до складу комплектних гнізд високої заводської готовності, що пройшли типові випробування. Вимикач монтується на рухливій платформі й переводиться у включене й відключене положення за допомогою рухового привода, тим самим виконуючи функцію роз'єднувача. Його рухливі й нерухливі первинні контакти не вимагають обслуговування. Другим рішенням є комбінований вимикач (DCB), у якому власні контакти вимикача, розташовані всередині заповненої елегазом дугогасильної камери, виконують також і функцію роз'єднувача. Таким чином, DCB заміняє стандартну комбінацію з вимикача й двох роз'єднувачів. Надійна система взаємоблокування у комбінації з інтегрованим заземлювачем з моторним двигуном, а також чітка індикація положення контактів забезпечують повну безпеку персоналу.

Комбіновані вимикачі дають можливість при проектуванні компактних підстанцій з будь-якими схемними рішеннями спростити їхнє компонування. Скорочення площі забудови підстанції, зменшення кількості опор під металоконструкції й зниження витрат матеріалів дають очевидні вигоди. Комутаційні модулі високої заводської готовності вимагають менших витрат робочої сили як при монтажі, так і при експлуатації й проведенні технічного обслуговування.

Комбінований вимикач поєднує в одному апараті функції вимикача і роз'єднувача. Контакти вимикача у відключеному положенні є одночасно і розімкнутими контактами роз'єднувача. Комбінований вимикач замінює собою традиційну схему « роз'єднувач-вимикач-роз'єднувач», дозволяючи створювати більш прості й компактні підстанції з високою готовністю.

Комбінований вимикач комплектується інтегрованим високонадійним заземлювачем з руховим керуванням, що вимагають мінімального обслуговування. Такий вимикач може мати одно- або триполюсний режим керування й використовувати як пружинний привод BLK або BLG, так і нову электродвигунову систему із цифровим керуванням Motor Drive™. Комбіновані вимикачі 110-220 кВ мають один розрив, а на клас напруги 330 кВ, — два розриви на полюс.

Номінальні характеристики в частині напруг і струмів відповідають аналогічним параметрам для вимикачів LTB і HPL. Комбіновані вимикачі відповідають вимогам стандартів МЭК і ANSI для вимикачів і роз'єднувачів, а також вимогам нового стандарту МЭК 62271-108. Термін служби контактів вимикача/роз'єднувача перевіряється при проведенні типових випробувань на механічну міцність, при яких виконується 10000 механічних операцій.

Видиме заземлення показує, що відключена частина підстанції не перебуває під напругою. Для виключення можливості ненавмисного оперування вимикачем і заземлювачем передбачена система логічного взаємоблокування з функцією вилученого керування й можливістю запирання на висячий замок. Індикатори, механічно пов'язані з контактами, надійно показують положення вимикача й системи взаємоблокування. Композитні ізолятори також підвищують безпеку апарата, тому що крім гарних діелектричних властивостей мають також стійкість до механічних навантажень та зовнішніх ушкоджень.

Усунення традиційних роз'єднувачів і зведення до мінімуму технічного обслуговування дає можливість спростити схеми підстанцій і скоротити витрати на будівельну частину, монтаж, експлуатацію і обслуговування.

Сучасні комбіновані апарати із вбудованою функцією роз'єднувача рідше вимагають проведення техобслуговування, чим традиційні роз'єднувачі. Крім того, їх застосування дозволяє спростити схемні рішення підстанцій. Схеми з подвійною системою шин, які раніше використовувалися для забезпечення резервного живлення при виведенні вимикачів і роз'єднувачів у ремонт, тепер у більшості випадків можуть бути замінені на схеми з однієї системою шин, при цьому коефіцієнт експлуатаційної готовності залишиться таким же, або буде навіть вище.



Список використаної літератури

1. Інформаційні ресурси Internet