Смекни!
smekni.com

ВОСП магістральних ліній зв’язку (стр. 2 из 2)

ВОСП "Сопка-5" – система з великою інформаційною ємністю (7680 каналів ТЧ), яка забезпечує довжину регенераційної дільниці від 50 до 100 км, в залежності від довжини хвилі оптичної несучої (1,3 або 1,55 мкм) та типу кабелю. Необхідно зазначити, що “Сопка-5” – система нового покоління. Її особливість – уніфікація обладнання на основі використання в лінії коду 10B1P1R.

Відповідно до рекомендацій МККТТ, формування цифрового лінійного сигналу п’ятіркової ВОСП здійснюється об’єднанням чотирьох плезіохронних четвіркових цифрових потоків. Формування цифрового лінійного сигналу може бути реалізовано двома засобами: об’єднанням чотирьох плезіохронних четвіркових цифрових потоків з подальшою обробкою об’єднаного потоку в реальному масштабі часу або об’єднанням чотирьох плезіохронних цифрових потоків четвіркового ступеню ієрархії, для яких проведена попередня обробка з перетворення їх в синхронні потоки на швидкостях четвіркової ВОСП. Другій засіб легше реалізується, його й покладено в основу ВОСП "Сопка-5".

Формування лінійного сигналу ВОСП "Сопка-5" здійснюється об’єднанням чотирьох плезіохронних четвіркових потоків, що пройшли стадію первинної паралельної обробки. Паралельна обробка здійснює узгодження четвіркових потоків за швидкостями, запис в кожний з потоків складової єдиної синхрогрупи та єдиного тест-сигналу, запис сигналів телемеханіки та службового зв’язку в один з цифрових трактів або в усі одночасно. Таким чином, після мультиплексування чотирьох потоків зі швидкістю 167,107 Мбіт/с в коді 10B1P1R створюється лінійний сигнал п’ятіркової групи, подальша цифрова обробка якого непотрібна. Аналогічно можна об’єднувати довільну кількість асинхронних четвіркових потоків, обмеження накладаються лише на електричну частину лінійного обладнання та оптоелектронні компоненти. Варіант технічної реалізації лінійного передавального обладнання прикінцевої станції п’ятіркової ВОСП наведений на рис. 3.

Передавальний модуль ПМ, що входить до складу прикінцевої станції, виконує такі функції:

- перетворення в декодері сигналу у стиковому коді СМІ в сигнал у коді NRZ;

- скремблювання поліномом 27-1 в скремблері;

- вирівнювання швидкостей в блоці асинхронного стика АС за допомогою односторонніх від’ємних вставок заповнення потоку R біт;

- кодування NRZ – 40В4Р4 в кодері КД;

- введення сервісної інформації (СЗ, ТМ, синхрогруп, первинних потоків) за допомогою мультиплексора;

- компенсацію дрейфу постійної складової (заповнення потоку Р біт) в блоці коректора КР;

- мультиплексування чотирьох четвіркових потоків у мультиплексорі МП;

- перетворення електричного сигналу в оптичний у передавальному оптичному модулі ПОМ.

Швидкість цифрового потоку у лінійному тракті складає 668,428 Мбіт/с.

На приймальній станції здійснюються зворотні операції. Структурна схема приймальної станції наведена на рис. 4. На приймальній станції також здійснюється регенерація прийнятого сигналу в блоці, який містить фотодетектор ФД, пристрій фазового автопідстроювання частоти ФАПЧ, генератора керованих напруг ГКН, а також пошук синхронізму.

До складу лінійного обладнання також входять блоки допоміжного сервісного обладнання: пристрої стика з системою ТМ та СЗ; пристрої передачі первинних потоків ПП. До складу допоміжного обладнання входить обладнання контролю К та генераторне обладнання ГО. За допомогою блока синхронізації “Синхр” здійснюється комутація четвіркових потоків. Алгоритм роботи комутатора КМ не залежить від розподілу четвіркових потоків на виходах демультиплексора ДМП, який поділяє єдиний п’ятірковий потік, що має швидкість 668, 428 Мбіт/с на чотири четвіркових.

ДК–декодер; СКР–скремблер; КД– кодер; МП–мультиплексор; КР– коректор; АС–асинхронний стик; В–пристрій введення сервісних потоків; ПМ–передавальний модуль; ПОМ–передавальний оптичний модуль; ТМ– телемеханіка; СЗ –службовий зв`язок; ПП– первинний потік; К–контроль; ГО–генераторне обладнання; МП–мультиплексор.

Рисунок 3 – Структурна схема передавальної частини ВОСП “Сопка–5”

Регенерація цифрових сигналів здійснюється на швидкості 668,428 Мбіт/с, а синхронізація – на швидкості 167,107 Мбіт/с. Побудова обладнання НРП не відрізняється від НРП системи "Сопка-4".

Цифрове обладнання п’ятіркових ВОСП відзначається засобами введення-виведення сервісної інформації у високошвидкісний потік від четвіркових ВОСП. Існує два основних засоби вводу в потік R-бітів лінійного сигналу: безпосередньо на швидкості цифрового лінійного сигналу п’ятіркової ВОСП та на швидкості четвіркового потоку.

Рисунок 4 – Структурна схема приймальної частини ВОСП “Сопка-5”


Джерелом оптичного випромінювання у системі "Сопка-5" є лазер з розподіленим зворотним зв’язком, що має рівень оптичної потужності 2 дБп та ширину спектральної лінії не більш 0,3 нм. Фотодетектором у приймальному модулі є p-i-n фотодіод, що має чутливість не менше -38 дБп при коефіцієнті помилок 10-11. Інтегруючий підсилювач-обмежувач має підсилення 55 дБ та динамічний діапазон 40 дБ.

Склад комплекту ВОСП "Сопка-5":

- стояк прикінцевого лінійного тракту передавальний - СОЛТ-5-ОП;

- стояк прикінцевого лінійного тракту приймальний - СОЛТ-5-ОПр;

- стояк регенераційного пункту, що не обслуговується - СНРП-5;

- апаратура регенераційного пункту АРП-5;

- стояк телемеханіки та службового зв’язку СТМСЗ;

- пристрій введення кабелю оптичний - ПВК-ОК.

Електроживлення здійснюється від джерела постійного струму напругою 24 В. Максимальна потужність, що споживається кожним стояком, не перевищує 75 Вт.

Технічні дані ВОСП "Сопка-5" наведені в таблиці 3.

Таблиця 3 – Технічні дані ВОСП "Сопка-5"

Параметр Значення
Система зв’язку Однокабельна, двоволоконна
Кількість каналів ТЧ, що організуються по двох волокнах 7680
Швидкість передачі, Мбіт/с 4х167,107
Лінійна швидкість, Мбіт/с 668,428
Максимальна довжина лінійного тракту, км 12500
Максимальна довжина секції дистанційного живлення, км 210
Максимальне загасання оптичного сигналу на дільниці регенерації, дБ 25
Межі регулювання АРП, дБ 15
Довжина хвилі оптичної несучої, мкм 1,55
Ширина спектральної лінії випромінювача, нм 0,3
Енергетичний потенціал, дБ 34
Тип кабелю Одномодовий