Смекни!
smekni.com

Універсальні мікропроцесори, застосовувані в ММПС. Мікропроцесори з архітектурою Itanium (IA-64) (стр. 3 из 3)


Малюнок 4. Принцип прогнозу виконуваних інструкцій

Всі команди гілки 1 мають посилання на регістр прогнозів (предикативний) PR1, гілки 2 – PR2. Обчисливши умову переходу процесор відкидає помилковий результат обчислень. В результаті процесор може переупорядкувати команди відповідним чином.

Команда 1 Команда 2 Команда 3
Команда 4 Команда 7 Команда 5
Команда 8 Команда 6 Команда 9

Наступна особливість архітектури IA-64 - попереднє (спекулятивна) завантаження даних в кеш-пам'ять. Єство спекулятивного завантаження – рознесення в часі команд завантаження даних з пам'яті і команд їх використовуючи. Функції компілятора в цьому випадку – аналіз початкового тексту програми і завантаження команд перевірки на доступність. Схема спекулятивного завантаження приведена на мал. 5.


Малюнок 5.Схема спекулятивного завантаження

Компілятор по можливості вставляє команди спекулятивного завантаження і перевірки. Якщо у разі спекулятивного завантаження виникає особливий випадок, процесор не поспішає повідомляти про це програмне забезпечення.

Організація пам'яті також унікальна, тобто відмінна від всіх попередніх реалізацій мікропроцесорів фірми INTEL. Місткість адресного простору 264 і воно лінійне, немає ні сегментації ні сторінкової адресації. В даному адресному просторі немає конкретно закріплених фізичних адрес, тобто весь діапазон адресації програмно доступний. Для забезпечення сумісності з раніше розробленими 32-додатками в IA-64 передбачається використовування двох режимів VLIW і CISC. Перемикання здійснюється програмно за допомогою спеціальної команди.

Реалізація циклів також відмінна від класичної і більш схожа з архітектурою RISC процесорів. Цикл ділиться на три фази – пролог, ядро і епілог. Апаратна підтримка на кожній з фаз – механізм ²обертання² регістрів, спеціальні команди, спеціальні прикладні регістри ( лічильник циклів і лічильник епілогів). В мікропроцесорі не використовується динамічне перейменування регістрів, натомість – схема циклічної заміни використаних регістрів (обертання регістрів). При цьому набір що використовуються в циклі регістрів розглядається як фрейм, що відображається на регістровий файл, починаючи з деякою позицією – бази фрейма. При переході на наступну ітерацію циклу змінюється база фрейма – збільшується (зменшується) на величину рівну кількості регістрів у фреймі.

ЛІТЕРАТУРА

1. Б.В.Шевкопляс Микропроцессорные структуры. Инженерные решения М.: Радио и связь, 1990

2. В.Шевкопляс Микропроцессорные структуры. Инженерные решения. Дополнение первое.М.: Радио и связь, 1993

3.М.Гук Аппаратные средства IBMPC С.Петербург ²Питер² 2000

4. В.Корнеев, А.КиселевСовременные микропроцессорыСанкт-Петербург,²БХВ–Петербург² 2003

5. Локазюк В.М. и дрМикропроцессоры и микроЭВМ в производственных системахКиев Издательский центр ² Академия ² 2002

6. В.В.Сташин, А. В. Урусов, О.Ф. МологонцеваПроектирование цифровых устройств на однокристальных микроконтроллерахЛ. Энергоатомиздат

7. Под ред.А.Д.Викторова Руководство пользователя по сигнальным микропроцессорам семейства ADSP-2100 Санкт- Петербургский государственный электротехнический университет. Санкт- Петербург 1997

8. М.Предко Руководство по микроконтроллерам в 2-х томах М: Постмаркет, 2001