Смекни!
smekni.com

Оцінка можливостей витоку акустичної інформації для контрольованого приміщення (стр. 3 из 6)

Двері в приміщенні звукоізольовані, подвійні із зазором більше 200 мм, габарити 1500×2300 мм.

Вікно має подвійне скління, при цьому відстань між шибками дорівнює 57 мм, товщина скла 5 мм. Розмір отвору: 2200×1200 мм. Візуальному огляду виділеного приміщення ззовні (через вікно) перешкоджають жалюзі.

Перекриття – стеля і підлога виконані з бетонних плит з круглими порожнечами, 220 мм. На підлозі постелений паркет. Оскільки будівля чотириповерхова, то над стелею приміщення, що захищається, горище, вхід в який закритий на замок. Приміщення під підлогою є аудиторія.

Вентиляційні отвори зображені на рисунку 3.3. Отвір припливної вентиляції знаходиться відразу при вході (зліва від дверей), а другий отвір в кінці цієї ж стіни(також ліворуч від дверей). Діаметр отвору складає 20 сантиметрів.

У мережу електроживлення подається напруга 220 В з постійною промисловою частотою 50 Герц. Офіс, що захищається, обладнаний дванадцятьма розетками (рис. 3.3).

Проаналізувавши приведені вище початкові дані, вивчивши теоретичні, аналітичні матеріали, а так само нормативні і керівні документи в даній області захисту інформації, потрібно скласти план проведення робіт на об'єкті, визначити склад заходів і їх послідовність, виробити вимоги до спеціальних технічних засобів, які використовуватимуться для дослідження об'єкту. Далі потрібно привести результати обстеження об'єкту, на їх підставі зробити висновки про захищеність досліджуваного приміщення і сформувати рекомендації по захисту.

В ході обстеження приміщення потрібно перевірити всю радіоелектронну апаратуру, предмети меблів і інтер'єру, що несуть конструкції, системи комунікації на наявність закладних пристроїв (ЗУ). Провести дану перевірку слід в два етапи:

·візуальний огляд;

·пошук ЗУ з використанням спеціального устаткування.

Схема приміщення з зазначенням систем комунікації (система електрифікації, локальна мережа, кабелі і датчики пожежної сигналізації) наведена на рис. 2.3.

Для захисту від несанкціонованого доступу співробітників фірми і сторонніх осіб в неробочий час, приміщення обладнане дверима із замком і охоронною сигналізацією. Так само пожежна і охоронна сигналізації виведені на пульт чергового. Черговий знаходитися при вході в будівлю. Пульт чергового обладнаний світловою і звуковою індикацією, і у разі спрацьовування сигналізації спалахує відповідна лампа і подається звуковий сигнал високих частот.

2.2 Інформація, циркулююча в приміщенні

Відповідно до термінології закону «Про інформацію, інформатизацію і захист інформації» інформація – це відомості про осіб, предмети, факти, події, явища і процеси незалежно від форми їх уявлення.

Захисту підлягає секретна і конфіденційна інформація. До секретної відноситься інформація, що містить державну таємницю, її несанкціоноване розповсюдження може завдати збитків інтересам держави, організаціям, суб'єктам і Україні в цілому. Визначення поняття «Державна таємниця» дане в Законі України «Про державну таємницю»: «Державна таємниця – відомості, що захищаються державою, у області його військової, зовнішньополітичної, економічної, розвідувальної, контр розвідувальної і оперативно-розшукової діяльності, розповсюдження яких може завдати збитків безпеці Україні» [11].

Необхідно відзначити, що в обстежуваному приміщенні передбачена обробка тільки конфіденційної інформації.

У [12] дається наступне визначення: інформація конфіденційна – службова, професійна, промислова, комерційна або інша інформація, правовий режим якої встановлюється її власником на основі законів про комерційну, професійну таємницю, державній службі і інших законодавчих актів.

При цьому загальний об'єм збитків від розповсюдження оброблюваної інформації начальником інформаційного відділу оцінюється у розмірі 30.000 € (євро) у рік. Таким чином, необхідно побудувати адекватну систему захисту, тобто сумарна ринкова вартість устаткування, яке в результаті перевірки буде куплене разом з вартістю експлуатації, не повинне перевищувати річних збитків від розповсюдження даних, що захищаються.

2.3 Джерела інформації

Сьогодні в світі активно розвивається промислове шпигунство, що використовує найдовершеніші засоби збору інформації. Через витік інформації багато фірм терплять банкрутство, або вимушені залишати свій сектор ринку конкурентам.

При проведенні нарад за участю представників сторонніх організацій увазі учасників наради надаються в повному об'ємі матеріали, що складають інформаційну базу, на підставі якої ухвалюються конкретні рішення при обговоренні проекту комплексної роботи.

Джерелами інформації при проведенні наради є доповідачі, документи, задокументовані матеріали для наради, плакати, моделі.

Основна частина інформації на нараді передається за допомогою людської мови, джерелами якої є співробітники даної і сторонньої організацій. Під мовною інформацією розуміється те, що вимовляється учасниками нарад (обговорення, зауваження, ремарки).

Джерелами мовної інформації в кімнаті нарад організації можуть бути:

·безпосередня мова учасників засідання;

·люди, чия мова заздалегідь записана і відтворена за допомогою технічних аудіо пристроїв.

Захист інформації при проведенні нарад за участю представників сторонніх організацій має ряд особливостей, викликаних наступними чинниками:

·великими збитками від витоку відомостей про комплексні роботи, у виконанні яких беруть участь різні організації;

·присутністю на нараді, зокрема, представників замовника і виконавців, що характеризуються різним відношенням до вимог по забезпеченню інформаційної безпеки;

·прагненням частини співробітників сторонніх організацій до реєстрації інформації, зокрема, не виключається можливість запису на диктофон, з метою подальшої обробки для доповіді ходу і результатів наради керівництву своїх організацій;

·прагненням деяких співробітників сторонніх організацій зв'язатися з їх начальством під час наради для проведення яких-небудь оперативних заходів;

·виконанням учасниками наради агентурних завдань;

·високим рівнем концентрації і узагальнення закритих відомостей в доповідях виступаючих, таких, що відображаються на плакатах і документах, які знаходяться на столах;

·великою тривалістю наради по комплексних роботах в порівнянні з обговоренням внутрішніх питань головної організації;

·сам факт наради і склад його учасників є інформативною демаскуючою ознакою ходу виконання комплексної роботи.

Ці обставини ускладнюють завдання і посилюють вимоги по захисту інформації, в першу чергу по «чищенню» приміщення перед проведенням наради, запобіганню витоку інформації в ході наради по різних каналах. Заходи щодо захисту інформації у разі проведення нарад за участю представників сторонніх організацій носять надзвичайний характер, і служба безпеки головної організації проводить ці заходи повною мірою.

Основними джерелами інформації в приміщенні є:

·персонал, а так само сторонні люди, які відвідують дану організацію;

·документи самого різного характеру і призначення;

·технічні засоби обробки і зберігання інформації (комп'ютер і телефони, факси, модеми), зокрема технічні засоби відображення оброблюваної інформації (монітор,принтер);

·виробничі відходи.

Найбільш небезпечним джерелом конфіденційної інформації є люди. Люди можуть бути не тільки володарями конфіденційної інформації, але і суб'єктами зловмисних дій. Люди можуть зберігати, поширювати, аналізувати інформацію, а можуть, навпаки, красти з метою перепродажу, приховувати і виконувати інші дії, які приведуть до великих фінансових втрат.

Під документом розуміють будь-який матеріальний носій інформації (папір, кіно- і фотоплівка, магнітна стрічка і т.д.) із зафіксованою на ньому інформацією, призначеною для її використання. За допомогою документів відбувається розповсюдження інформації (документообіг організації).

Технічні носії. Інформація може бути фіксованою і нефіксованою. Фіксована інформація – це відомості, закріплені на будь-якому фізичному носії, а нефіксована – це знання, якими володіють учені, фахівці, працівники (власники або джерела), що так чи інакше беруть участь у виробництві і здатні передавати ці знання іншим. До технічних носіїв інформації відносяться паперові носії, кино- і фотоматеріали (мікро- і кінофільми), магнітні носії (дискети, жорсткі диски), відеозаписи, інформація на екранах ЕОМ з фіксованою на них інформацією. Зберігання на технічних носіях інформації являє собою високу небезпеку, оскільки на відміну від документів на них може зберігатися інформація різного вигляду і призначення, при цьому на одній дискеті можна розмістити безліч інформації. Таким чином, при розкраданні носія з великою кількістю інформації на ньому загальні збитки багато разів збільшуються в порівнянні з розкраданням документа.

Технічні засоби обробки інформації як джерела конфіденційної і секретної інформації є достатньо широкими і ємнісними в інформаційному плані групою джерел. По специфіці призначення і виконання їх можна розділити на дві великі групи:

·технічні засоби забезпечення виробничої і трудової діяльності;