Смекни!
smekni.com

Монтаж пристроїв та систем автоматизації (стр. 2 из 9)

Залежно від складності об'єкту ПВР може бути виконаний в повному або скороченому вигляді.

1.2 Перелік монтажних робіт

Перелік монтажних робіт установки засобів автоматизації управління трубчастою піччю:

Ознайомлення з проектною документацією;

Підготовка місць установки первинних перетворювачів і добірних пристроїв;

Установка розподільних щитів;

Прокладка трубних проводок;

Монтаж електричних проводок;

Прозвонка жил кабелів і дротів ;

Установка і підключення первинних перетворювачів;

Установка автоматичних регуляторів ;

Прибирання прилеглої території, фарбування трубопроводів;

Випробування системи автоматизації трубчастої печі;

Здача в експлуатацію засобів автоматизації.


2. Опис

2.1 Що зображено на ФСА та якими лініями?

Ці схеми є основним документом проекту. Вони є символічним зображенням апаратів і агрегатів технологічного процесу і трубопроводів, що сполучають їх, показують функціональні зв'язки між ними і елементами систем автоматизації.

Виконуються ФСА для кожної структурної ділянки і їх число відповідає числу оперативних постів управління. Для складних систем автоматизації ФСА можуть складатися роздільно для автоматичного контролю, технологічної сигналізації, захисту і блокувань і для системи автоматичного управління і регулювання.

Технологічне устаткування на ФСА показують умовними позначеннями, прийнятими в технологічній частині проекту, або відповідно до їх натурального вигляду без дотримання масштабу. Допускається зображення окремих вузлів і агрегатів у вигляді прямокутників з відповідними найменуваннями. Деталі і елементи устаткування зображуються у випадку, якщо існує безпосередній контакт з ними приладів і засобів автоматизації.

Технологічні трубопроводи зображуються чорними лініями товщиною до 1—2 мм, напрям потоків рідин і газів — стрілками. Па трубопроводахзображають тільки основну і регулюючу апаратуру, якавідноситься до систем автоматизації.

Прилади і засоби автоматизації зображуються у відповідності з ГОСТ 21 404—75. При умовнихпозначеннях приладів на першому місці стоїть індекс параметра (Т — температура; Р — тиск; L — рівень; F — витрата; Q фізико-хімічний склад і т. і.), на другому — функція приладів; І— свідчення; R — реєстрація; А — сигналізація; С — регулювання з позначенням зверху закону (позиційне — Пз, пропорційне — П, пропорційно-інтегральне — ПІ). Індекс функції може стояти і на третьому місці при виконанні приладом декількох функцій.

В перетворювачах на першому місці стоїть вхідний сигнал, наприклад, Е — електричний.

Всі первинні перетворювачі і добірні пристрої показуються безпосередньона зображеннях технологічногоустаткування або в безпосередній близькості; на технологічних комунікаціях наносяться зображення регулюючихорганів і виконавчих механізмів, пов'язаних з ними механічно.

Апаратура, розміщена на щитах, виділяється в прямокутники в нижній частині під технологічною схемою. Прямокутникигрупують прилади по місцю їх розташування або іншою ознакою.

Наприклад: «Щит сигналізації», «Пульт оператора», «Допоміжний щит». Найменування щитів поміщаються в лівій частині схеми. Приладиі засоби автоматизації, які конструктивно не пов'язані з технологічнимустаткуванням, показуються в прямокутнику «Місцеві прилади». Він розташовується над прямокутниками щитів.

Точки входу і виходу сигналів на прямокутниках відповідний блоківпоказуються на сполучних лініях кухлями діаметром 1,5— 2 мм.

На сполучних лініях поблизу перетину з прямокутником щита указують максимальне робоче значення величини, що виміряється, і інші пояснення, посилання.

Якщо декілька первинних перетворювачів підключаються до одного вторинногоприладу, допускається об'єднувати сполучні лінії в одну. При виконанні ФСА складних установок допускається робити обрив ліній зв'язку, при цьому кінці їх нумеруються однією і тією ж арабською цифрою. Кінці нумеруються біля прямокутників в зростаючомупорядку зліва направо.

Кожному вимірювальному і регулюючому комплекту привласнюється порядковийномер на схемі, а кожному елементу, зображеному на ФСА — позиційне позначення (позиція). Позначення складається з номера комплекту, до якогододається буквений індекс, починаючи від первинного перетворювача і кінчаючи регулюючим органом. Наприклад, первинний перетворювач — , місцевий прилад — , вторинний прилад — , регулятор— 1г, виконавчий механізм — , регулюючий орган — 1е. Позиційнепозначення наносять в нижній частині позначення приладу (кола, овалу).

Позиційні позначення електродвигунів виконавчих механізмів, замочної і регулюючої апаратури наносять на виносних лініях — полицях поряд з пристроями.

На перших листах ФСА приводяться перелік приладів і засобів автоматизації, таблиця умовних позначень і приміток (допускається перелік виконувати окремими листами). Перелік є початковим для складання замовлених специфікацій і розташовується в правому верхньому кутку.

Всі прилади об'єднуються в групи: апаратура по місцю, апаратура на щитах і т. і.

На нашої ФСА зображено:

1. - первинний вимірювальний перетворювач (чуйний елемент) для виміру витрат, змонтованний по місцю (діафрагма, сопло та ін.)

2. - первинний вимірювальний перетворювач (чуйний елемент) для виміру температури, змонтованний по місцю

3. - прилад, для виміру тиску (разреженню), безшкальний, з дистанційною передачею показників, змонтованний по місцю

- регулюючий клапан

2.2 Регулюючи органи та виконавчі механізми

Забезпечення заданого режиму регулювання значною мірою залежить від правильної установкиі зчленовування регулюючих органів (наприклад, дросельних засланок, клапанів, засувок) з виконавчими механізмами, що здійснюють звістні переміщення регулюючих органів. При цьому повинна бути витримана задана залежність між переміщеннямрегулюючого органу, вираженим в градусах кута повороту, міліметрах і т. п., і відхиленнямрегулюючої величини.

Регулюючі органи встановлюють робітники, вмонтовуючи технологічні трубопроводи. Тому монтажники систем автоматизації, що виконують, як правило, установку окремо виконавчих механізмів, що стоять, і їх зчленовування з регулюючими органами, повинні прийматироботи по установці останніх і перевіряти відповідність їх технічним вимогам на монтаж приладів і засобів автоматизації і монтажно-експлуатаційної інструкції.

Регулюючі органи повинні бути урівноважені і вільно без заклинювання і застрявань переміщатися від одного крайнього положення до іншого. Якщо для їх переміщення потрібні значні зусилля, слід провести ревізію і усунути причини ненормальної роботи.

Перевіряти регулюючі органи бажано при нормальному тиску, температурі і швидкості потоку в трубопроводі.

Виконавчі механізми вмонтовують поблизу регулюючих органів в строгій відповідності з проектом в добре освітлених місцях, не схильних вібрації. Встановлюють їх на підлозі на спеціальних підставках або на кронштейнах, які, у свою чергу, закріплюють на стінах, колонах і інших несучих конструкціях будівель.

Конструкція кріплення виконавчих механізмів повинна бути жорсткою з урахуванням маси механізмуі що розвиваються їм зусиль.

Пневматичні виконавчі механізми з мембранним приводом конструктивно з'єднані з регулюючими органами, тому їх встановлюють організації, вмонтовуючи технологічні трубопроводи. Виконавчі механізми з регулюючими органами зчленовують жорсткою тягою. Стисле повітря подається по мідних або сталевих безшовних трубах, які приєднують до штуцерів механізму за допомогою ніпеля з накидною гайкою.


3. Вибір засобів автоматизації

Економічність роботи трубчастих печей багато в чому залежить від правильної організації управління тепловим режимом. Підтримка заданих робочих параметрів експлуатації печі за допомогою системи автоматичного контролю і регулювання дозволяє одержувати цільові продукти до максимальними виходами, підвищувати їх якість, раціонально витрачати паливо, пару, стисле повітря, електроенергію, зберігати матеріальну частину печі, збільшувати міжремонтні пробіги установок.

Схемами контролю і регулювання режиму роботи трубчастих печей передбачається підтримка певних параметрів в заданих межах відповідно до вимог технологічного процесу і безпечної експлуатації виробництва. При розробці таких схем звичайно враховують необхідність:

а) підтримка постійності заданої витрати сировини, що пропускається через змійовик, для чого на сировинному трубопроводі розміщує регулятор витрати (одноконтурна схема з використанням приладів АУС);

б) контролю і регулювання температури сировини, що нагрівається, на виході з печі;

в) підтримки постійності заданого тиску палива перед комбінованими форсунками, а також пари або повітря для розпилювання рідкого палива; для цього застосовують регулятори тиску типу РД або комплект, що складається з датчика МГП-270 і вторинного приладу ОЧ-МС-610; для підтримки постійного тиску, контрольованого манометрами, виконавчі механізми регуляторів встановлюють на лінії скидання надлишку палива з напірної лінії до форсунок в приймальну лінію до насосів;