Смекни!
smekni.com

Розробка схеми приймача цифрової тропосферної станції (стр. 7 из 7)

9. Визначемо значення холостої частоти

. Для того, щоб отримати максимально можливу смугу пропускання підсилювача, не застосовуючи спеціальних елементів для її розширення, і спростити топологічну схему підсилювача, в якості холостого контура використовуємо послідовний контур, утворений ємністю
та індуктивністю вводів
діода. Ланцюг струму холостої частоти замкнено розімкнутим чвертьхвильовим шлейфом, що підключений паралельно діоду і має вхідний опір близький до нуля. В цьому випадку на холостий контур не впливають ланцюги сигналу і накачки, а також ємність корпусу діода
. Резонансна частота цього контуру рівна частоті послідовного резонансу діода

.

10. При цьому відношення частот

, а частота накачки

.

11. Розрахунок коефіцієнта шуму підсилювача отиманим значенням

дає практично ту ж величину
, що і при оптимальному відношенні частот
. Цей результат обумовлений тим, що в нашому розрахунку значення
і
досить близькі, а крива залежності
має тупий мінімум.

1 «Холодний» КСХ сигнального ланцюга підсилювача, який вимагається забезпечити для отримання резонансного підсилення визначається по формулі:

( 17)

.

Звідси знаходимо необхідний опір джерела сигналу

, що приведено до зажимім нелінійної ємності послідовній еквівалентній схемі

;
.

Розраховані значення

і
забезпечують підбором узгоджуючих елементів сигнального ланцюга підсилювача, що зазвичай виконується експерементально.

13. Розрахуємо смугу пропускання Ппу, для чого задамося коефіцієнтами включення ємності в холостий мвкл х і сигнальний мвкл с контури. Оскільки холостий контур має найпростішу структуру і реалізується на зосереджених елементах діода і чвертьхвильовому розімкнутому шлейфі, можна сподіватися на досить добре включення ємності в контур і прийняти мвкл х= 0,5. Сигнальний контур має більш складну структуру, так як на ряду з елементами холостого контуру включає в себе ємність корпусу діода Скон, узгоджуючі шлейфи і шлейф, режектуючий частоту накачки. Виходячи з цього, будемо мати на увазі мвкл с= 0, Тоді отримаємо полосу пропускання:

( 18)

,

яка задовільняє вимогам.

14. Визначемо необхідну потужність накачки підсилювача. Для

, а n=2 i q=0,4

і розрахуємо потужність накачки, що розсіюється в діоді по формулі:

Для частоти

інтерполяцію значення коефіцієнта
знаходимо
, а потужність накачки, яку необхідно підвести до підсилювача визначаємо по формулі:

.

Отже розрахунок МШП довів правильність вибору підсилювального елемента і виконання поставлених вимог [14].


Висновки

1. Розроблена схема приймача з цифровою обробкою інформації, і висунуті вимоги до нього. Проведено аналіз аналого-цифрового перетворювача і висунуті вимоги до цього важливого елемента приймального тракту.

Проведено порівняльний аналіз фазованої антенної решітки і цифрової антенної решітки. Обґрунтовано доцільність використання цифрових антенних решіток в якості антенного пристрою перспективної тропосферної станції.

3. Проведено аналіз елементної бази малошумлячого підсилювача і розраховано параметричний підсилювач на діодах для його використання в якості малошумлячого підсилювача. Це дозволить знизити коефіцієнт шуму та підвищити чутливість приймача.