Смекни!
smekni.com

Кореневе живлення рослин (стр. 2 из 3)

Перспективним є пошарово-стрічкове внесення добрив під цукровий буряк. Ціль цього прийому полягає в тому, що повне мінеральне добриво або тільки гранульований суперфосфат вносяться безперервною стрічкою на глибину 12-15 і 25-28 см. В результаті цього рослини цукрового буряка протягом всього вегетаційного періоду забезпечені необхідною кількістю елементів живлення в потрібному співвідношенні. При цьому особливу роль грає той факт, що в другу половину вегетації рослини забезпечені достатньою кількістю доступного фосфору і калія, посиленим цукронакопиченням. В одному з дослідів повне мінеральне добриво урозкид під культивацію вносилося в дозах: N - 90, P2O5 - 60 і K2O - 100 кг/га. На ділянках з локальним внесенням дози були понижені на 1/3. Не дивлячись на це, стрічкове двох'ярусне розміщення туків було більш ефективним, ніж розкидне: підвищувався не тільки урожай, але і цукристість коренів. Локалізація тільки PK і NK при рівномірному перемішуванні азоту і фосфору зробила менший вплив на урожай, ніж локалізація всіх трьох елементів живлення.

Річну дозу добрив під окремі культури можна вносити в різні терміни і різними способами. Терміни і прийоми внесення добрив повинні забезпечувати якнайкращі умови живлення рослин протягом всієї вегетації і отримання найбільшої окупності живильних речовин урожаєм. Розрізняють три способи внесення добрив: допосівне (або основне), припосівне (в ряди, кубла, лунки) і післяпосівне (або підгодівля в період вегетації).

В основне добриво до посіву вносять гній (і інші органічні добрива) і, як правило, велику частину загальної дози вживаних під дану культуру мінеральних добрив.

Припосівне добриво, розраховане головним чином на забезпечення рослин досяжними формами елементів живлення в початковий період їх життя, має важливе значення і для подальшого розвитку рослин. Сприятливі умови живлення з початку вегетації сприяють формуванню у молодих рослин більш могутньої кореневої системи, що забезпечує надалі краще використовування живильних елементів з грунту і основного добрива. Завдяки рядному добриву рослини швидше розвиваються і легше переносять тимчасову засуху, менше ушкоджуються шкідниками і вражаються хворобами, краще пригнічують бур'яни.

Підгодівля протягом вегетації застосовує на додаток до основного і припосівного добрива для посилення живлення рослин в періоди найінтенсивнішого споживання ними живильних елементів.

Основні родовища калієвих руд. Сирі калієві добрива, їх використовування

Родовища країн ближнього зарубіжжя: Прикарпатське (Україна), Старобінське (Білорусь), найкрупніші родовища країн далекого зарубіжжя: Верхньорейнське (Франція, Німеччина), Делаверське (США), Саськачеванське (Канада).

Росія володіє багатющими запасами сировини для виробництва калієвих добрив, зосередженими у Верхньокамському родовищі калієвих солей в Пермській області. Верхньокамське родовище розробляється з 1933 року. Загальні запаси складають 150 млрд. т. (сильвиніт, карналіт і ін. солі), вміст КCl в руді - 18-34%. Здобич ведеться підземним способом. Розробка ведеться двома підприємствами в Пермській області - ВАТ "Уралкалій (р. Березняки) і ВАТІВ" "Сильвініт" (р. Солікамськ), потужності яких дозволяють випускати до 6,5 млн. т. продукції щорічно.

ВАТ "Сильвініт" - одне з найбільших підприємств Росії по виробництву мінеральних добрив. В його склад входять три рудоуправління із закінченим циклом виробництва, шахтобудівне управління, промисловий порт. На підприємстві працює дослідна станція, яка проводить агрохімічні дослідження ефективності калієвих добрив. На сьогоднішній день калій хлористий гранульований, який виробляється на ВАТИ "Сильвініт", є одним з кращих за якістю в Росії і країнах СНГ. Він має найнижчий рівень гігроскопічності і найвищі показники, що гарантує збереження якісних характеристик продукту при транспортуванні і зберіганні.

Основні види діяльності ВАТА "Сильвініт" - виробництво і реалізація висококонцентрованих, екологічно чистих, високоякісних калієвих добрив, вживаних під будь-які сільськогосподарські культури і на різних типах грунтів; виробництво і реалізація різних видів солей для промисловості і сільського господарства.

ВАТ "Уралкалій" є єдиним в Російській Федерації виробником білого (галургічного) хлористого калія зі змістом К2О не менше 62% в дрібнокристалічній і стандартній (знепиленої) формах. Тільки тут в промислових масштабах випускається хлористий калій реактивної чистоти із змістом корисного компоненту не нижче 99,8 відсотки для фармацевтичної промисловості. На підприємстві налагоджений випуск комплексних мінеральних добрив і сумішей (NPK - добрива) удобрювачів, які використовуються в особистих підсобних господарствах.

Родовища калієвих руд є також у Волгоградській, Оренбургській областях. Зона БАМа має в своєму розпорядженні крупний сировинний потенціал калієвих солей (Сакунське родовище синнірітов в Читинській області і Непське родовище хлористих калієвих солей в області Іркутська).

Калієві добрива є другими за об'ємом виробництва видом добрив в Росії: в 2000 р. на їх частку припадало 32,8% загальні випуски.

Сирі калієві солі, і розмолоті природні калієві руди (сильвініт, карналіт, каїніт), ефективні на різних грунтах при внесенні під картоплю, коренеплоди, льон, тютюн і інші культури, які споживають багато калія. Промисловий вміст К2О в руді 12-13%.

Використовуються також калієві солі, які одержують шляхом змішення сирих калієвих солей з концентрованими, звичайно з хлористим калієм - 30-ти і 40% -ні калієві солі.

Зміст натрію (в калієвій солі і сильвінітів) погіршує фізико-хімічні властивості багатьох грунтів, особливо чорноземних, каштанових і солонцових.

Всі калієві добрива в грунтах глинистих і суглинних закріплюються в тому місці, куди вони внесені, глибоко вниз з водою вони не проходять. На легких піщаних грунтах вони не закріплюються або закріплюються слабо. Тому якщо на глинистих грунтах калієві добрива можна вносити і з осені, то на легких піщаних грунтах цього робити не можна. Можуть бути великі втрати калія. Калієві добрива на глинистих грунтах треба закладати глибоко - ближче до коренів.

Добрива, що містять хлор (зокрема, калієву сіль) в підвищених дозах, краще вносити восени (хлор вимивається з грунту, калій залишається). В звичайних дозах ці добрива можна вносити і восени і весною, але все таки осінньому внесенню, особливо під червону смородину, малину, виноград і суницю, треба віддати перевагу.

Нітрофоська. Виробництво і застосування

НІТРОФОСЬКА - це складне азотно-фосфорно-калієве добриво для застосування під все вирощувані культури на всіх типах грунтів.

Склад: фосфор-10%, азот-11%, калій-11%.

Агрегатний стан - твердий гранульований продукт.

Призначення - для основного внесення, для припосівного внесення, для підгодівлі.

Спосіб застосування:

Основне внесення: при перекопуванні грунту восени або весною під картоплю і овочеві культури 40-60 г/м2 на окультурених грунтах і 80-120 г/м2 на неокультурених. Під суницю і малину весною вносять 30-40 г/м2. При посадці плодово-ягідних і декоративних дерев і чагарників вносять 70-300 г в посадкову яму, після внесення грунт ретельно перемішують.

Підгодівля в період вегетації рослин:

2-3 рази за сезон по 30-40 г/м2, з подальшим поливом.

При внесенні в сухому виді добрива рівномірно розподіляють по поверхні грунту з подальшим закладенням (перекопування або спушення) у вологий шар грунту або при необхідності поливом.

В лабораторних дослідах з яровою пшеницею Саратовська 46 нітрофоску перемішували зі всім об'ємом грунтів або вносили стрічкою на глибину 10 см. В обидва терміни визначення рослини по локально внесеному добриву характеризувалися більш високим, ніж при перемішуванні добрива з грунтом, змістом не тільки загального, але і білкового азоту. Найзначущіші відмінності за змістом небілкового азоту в листі по варіантах досвіду спостерігалися на початку активного накопичення рослинами біомаси, тобто в період трубкування. При стрічковому розподілі нитрофоски воно було майже в два рази нижче, ніж при перемішуванні зі всім об'ємом грунти.

Заходи безпеки: При роботі слід дотримувати загальні вимоги і правила особистої гігієни, користуватися гумовими рукавичками. Після роботи вимити руки і особу водою з милом.

Заходи першої долікарської допомоги: При попаданні на шкіру - змити водою з милом. При попаданні в очі промити великою кількістю води. При попаданні в шлунок дати випити декілька стаканів води, викликати блювоту і негайно звернутися до лікаря (при собі мати тарну етикетку або інструкцію по застосуванню). Тару, що звільнилася, спалюють або утилізували з побутовим сміттям в спеціально відведених місцях. Добрива, що розсипаються, збирають і використовують по прямому призначенню.

Берегти в сухому закритому приміщенні, окремо від продуктів, ліків і кормів; місцях неприступних для дітей і тварин.

Комплексне використовування бобів сидератів. Добриво сидератів

Сидерати - це рослини або суміш рослин, посіяна з метою збагатити грунт органікою і живленням. Сидерати - могутні відновники грунтової родючості, істинні зелені ліки для грунту. Сидерати вирощують культури, що дають багато зеленої маси. Боби сидерати більш цінні. Перевага їх в тому, що вони збагатили грунт не тільки органічною речовиною (гумусом), але і азотом, засвоєним бактеріями безпосередньо з повітря.