Смекни!
smekni.com

Корм в птахівництві (стр. 2 из 3)

За змістом живильних речовин жито близьке до пшениці. Але використовувати його потрібно обережно, оскільки воно здатне викликати порушення травлення. В раціони його вводять в обмежених кількостях - для дорослого птаха 5-6, максимально 7%. Молодняку до 2-місячного віку жито згодовувати не рекомендується; молодняку старшого віку жито дають через 3 міс. після прибирання, але не більше 5% раціону.

Ячмінь є однією з основних фуражних культур. Вміст сирого протеїну в зерні різних сортів ячменю коливається від 6 до 13%, в середньому 6-11%, але він низької якості.

Живильна цінність вівса визначається співвідношенням власне зернівки і плівки. Вміст плівок в зерні вівса залежно від сорту і умов вирощування може коливатися від 23 до 35%, сирого протеїну - від 8 до 15%. В білці вівса міститься мало незамінних амінокислот: метионина, гистидина і триптофана. Але у вівсі багато жиру, тому він є високоенергетичним кормом.

У птаха, який харчується вівсом, висока яйценосність.

Просо по живильній цінності близьке до вівса. Зміст сирого протеїну може коливатися у великих межах, але в середньому складає 10-12%, жиру - 2-5, сирої клітковини - 5-9%. Оскільки клітковина проса непереварима, дорослому птаху його згодовують в роздробленому вигляді, а молодняку до 30-денного віку - обрушене, у вигляді пшона.

До зернових корм бобів відносяться горох, боби кормові, люпин солодкий, нут, сою. В зернах бобів міститься 20-40% протеїну; деякі з них багаті жиром, але в них мало кальцію і мікроелементів, невелика кількість вітамінів, яка сильно коливається.

Перетравленість протеїну і всіх органічних речовин зернових бобів в травному тракті птаха близько 85-90%. Оскільки вони надають специфічну дію на травлення, їх необхідно вводити в раціон птаха в тих кількостях, що рекомендуються.

Боби сої по амінокислотному складу близькі до кормів тваринного походження. В зернах сої міститься найбільша кількість протеїну - 40%. Згодовувати соєву муку птаху можна тільки після попередньої термічної обробки, яка руйнує шкідливі речовини і зберігає протеїн повноцінним.

Горох - основний зернобобовий корм. В ньому міститься від 19 до 23% протеїну і 55% безазотних екстрактних речовин.

Горох відрізняється доброю перетравленністю і згодовується в розмолотому і роздробленому вигляді. В розмолотому вигляді горох в раціонах молодняка з 10-дневнего віку може складати 7-10%.

Віка по поживності близька до гороху,протебагатшаазотом. В її зернахміститься синильнакислота, що додає їм гіркуватий смак, тому враціоніцього корму повинне бути не більше2-3%.

Люпин кормовий містить до 35% протеїну. По загальній поживності і змісту протеїну перевершує інші культури бобів. В зерні солодких (кормових) сортів міститься 0,025% алкалоїдів проти 1,5-1,7% в зернах гірких сортів, тому солодкий люпин нешкідливий для птаха.

Для птахівництва практичне значення мають соєві, соняшникові, арахісовий, бавовняний і кукурудзяний шроти.

Соєві макухи і шроти єодним з кращих джерел білка, в нихміститьсяне більше 10% вологи і 42-45% протеїну. В їх білціє всі незамінніамінокислоти. Правильно приготовані макухи і шроти зсої - цінний білковий корм для домашнього птаха.

Соняшникові макухи і шроти є добрим джерелом рослинного білка для птаха. Макухи містять близько 40% сирого протеїну, шроти - до 45% протеїну, 3,5% сирі жири, 15% клітковина і 5-6% зола. Соняшникові макухи і шроти добре впливають на яйценосність птаха

Висівки - побічний продукт, одержуваний при помелі зерна в борошно на борошномельних підприємствах; містять частинки оболонок зерна з домішкою борошна і зародків. Залежно від виду зерна, що переробляється, є висівки пшеничні, житні, ячмінні, рисові і ін. По ступеню подрібнення вони діляться на грубі, або крупніші, і тонкі, або дрібні.

Поживність висівок залежно від вмісту в них борошнистих частинок може коливатися. Через високий зміст клітковини використовування висівок в годуванні птаха дещо обмежують. Використовують головним чином пшеничні висівки. В них міститься 15,8% протеїни, 4,2% сирі жири і 9,1% сирі клітковина. Пшеничні висівки застосовують |як компонент при дріжджуванні кормів.

Дріжджі кормові сухі, гідролізні - білковий і вітамінний корм, що містить вітаміни В1, В2, нікотинову, пантотенову та інші кислоти. Їх широко застосовують як добавку до раціону.

До групи білкових кормів тваринного походження входять три підгрупи: відходи рибної промисловості і звіробійного промислу, включаючи рибн і крилеве борошно; відходи м'ясної промисловості - м'ясне, кров'яне, м'ясо-кісткове і пір'яне борошно; молочні кормові продукти.

Це дуже цінні корми, дефіцитні і дорогі. Вони включаються в комбікорми в менших кількостях, ніж білкові корми рослинного походження, не як джерела білка, а з метою заповнення в раціонах бракуючих амінокислот, головним чином метионина, цистину, лізину. Вони також сприяють поліпшенню мінерального живлення птаха.

Рибне борошно одержують з малоцінноїсвіжої рибиі відходівпереробкириби. Цедобрий корм для молодняка всіх віків (оптимальначастка враціоні - 6-7%). Рибнеборошноміститьдо 10-15% жиру.

Знежирене борошно буваєрихлим, сухим, без запахурозкладання. В його складі48-60% протеїну, 2% жиру, 15-25% фосфорнокислого кальцію, 5%солі, вітамін В і 9-10% води. Білокрибного борошнавідрізняєтьсявисокою біологічною цінністю і легкозасвоюється організмомптаха. З рибнимборошном можна варити бульйон, на ньому замішують мешанки, які птах охоче поїдає.

М'ясне борошно виготовляється з м'яснихвідходів, внутрішніхорганів, ембріонів, фібрину і не більше 10% кісток. Колір борошна коричневий і жовто-сірий. В борошніміститьсязалежно від сорту: протеїну - 54-64%, вологи - 10-12, жиру - 12-18%. М'яснеборошно єдобрим джерелом лізину, але в ньому мало метионина і триптофана.

Кров'яне борошно виготовляється з кровіз додаванням 5% кісток. Це найбагатший протеїном корм. В ньомуміститься від73 до 81% протеїну, 3-5% жиру, 9-11% вологи. Протеїн кров'яного борошно невисокої якості,він бідний метионином, ізолейцином, гліцином.

М'ясо-кісткове борошно виробляється на м'ясокомбінатах з непридатних в їжу туш тваринних, кісток, внутрішніхорганіві іншихвідходів. Колір борошнасірувато-бурий. В борошні міститься9-10% вологи, 30-50% протеїну, 9-18% жиру. В протеїні м'ясо-кісткового борошна мало метионина і багато лізину.

Пір'яне борошно одержують з свіжого махового і хвостового пера птахи всіх видів, з сировини, непридатної для виробництва пір'яно-пухових виробів. В ній до 12% вологи, не менше 70% протеїну, 3% жир.

Молочні корми - це молоко (молочний відвійки), сир, пахта, кисло-молочні продукти,сухе знежиренемолоко. Всі вони характеризуютьсявисокою поживністю ідоброю засвоюваністю, є кращим джерелом легкозасвоюваного білка,вуглеводіві вітамінів, позитивно впливають на зростання птах. При вологому і комбінованому типах годування їх додають в корм молодняку молодшого віку.

Сир може бути в різнійживильній цінності, залежно відзмістуводи, жиру і білка. Звичайнов ньому до 16% протеїну високої якості. Знежиренийсирслід згодовуватимолоднякуз 2-го або 3-го дня до 10-денного віку разом з іншими доброякісними кормами.

Сироватка молочнаміститьмало білка, але в нійє цукор і вітаміни групи В. Насвіжій сироватцідоцільно замішувати кормовісумішіптаху всіх віків,а також випаюватиїї молодняку зокремихнапувалок. Мішанки зволожуютьпахтою,сироваткою або знятим молоком до консистенції розсипчатого корму. Їх згодовують зразу ж після приготування, інакше вони швидко прокиснуть і стануть причиною розладу травлення у птаха.

Інкубаційні відходи - незапліднені або із зародками яйця, що завмерли, кров'яне кільце, задохлики - з дозволу ветпрацівників, при строгому дотриманні правил профілактики, можна згодовувати птаху. Відходи варять, подрібнюють і згодовують в суміші з вологими мішанками.

_Соковиті корми - цесвіжазелень конюшини, кропиви, віко-вівсяно-гороховоїсуміші, кормової капусти, лободи, бадиллябуряка, моркви і інших коренеплодів, дієтичний корм, джерело вітамінів, каротину і інших живильних речовин. Молодуконюшину і молоду люцерну згодовують молодняку по 10-15 г, дорослому птаху - 15-20 г в день.

Трава культур бобівміститьзначну кількість білка і мінеральних речовин. Її згодовуютьптахув подрібненому виглядізразуж післяскошування, оскільки призберіганнівітамінируйнуються.

Морква, особливочервона, єдобрим дієтичним і вітамінним кормом для птаха всіх вікових груп. В 1 кг кращихсортівморквиміститьсядо 75-100 мг каротину.

В 1 кг сушеної моркви міститься до 200 мг каротину. Суху моркву додають в кормову суміш по 3-5% маси сухої частини раціону.

Кормову капусту вирощують наділянціі починаютьзбір знижнього листя, тоді як у верхній частинірослини відрощуєтьсянове листя. В 1 г кормової капустиміститьсядо 70 мкг вітамінуВ1и5 мкг вітамінуВ2. В нійміститьсятакож значна кількістьамінокислот, позитивно впливаючих на зростання пір'я

Картопля міститьвелику кількістьвуглеводів, від загальноїкількості живильних речовин 80% доводиться на крохмаль, якийдобре засвоюєтьсяптахом. Картоплю очищають від паростків, миють, варять,добре розминаютьі ретельнозмішують зборошняними кормами.

Гарбуз жовтий єдобрим соковитим вітамінним кормом. Він містить цукор, каротин, вітамінВз.

В раціон молодняка можна вводити також брукву, турнепс, бур'як кормовий і напівцукровий. Проте їх використовують в обмеженій кількості, оскільки вони мають низьку загальну і вітамінну поживність.

Вітамінна трав'янеборошно - цінний кормовий продукт, отриманий з трави штучноїсушки. По поживності ізмістукаротинувінзначно перевершує борошно зсінатіньовоїсушки. Вітаміннутрав'яне борошно готують із зеленої конюшини, люцерни і інших трав бобів і злакових. Оскільки в трав'яному борошно багато клітковини, яка погано засвоюється організмом, вводити його в раціон у великих кількостях не слід.