Смекни!
smekni.com

Видатні пам’ятки природи та архітектури Закарпаття (стр. 4 из 4)

Сойми

Сойминське родовище мінеральних вод - одне з найбільш високодебітних на Закарпатті. Його орієнтований дебіт сягає 1500 м 3/добу. Особливістю хімічного складу холодної вуглекислої борної середньомінералізованої хлоридно-гідрокарбонатної натрієво-кальцієвої мінеральної води Сойми, що робить її унікальною, є найвищий вміст кальцію та наявність біологічно активних концентрацій інших мікроелементів - марганцю, цинку, літію, борної кислоти, заліза, що зумовило виділення її у окремий Сойминський підтип серед групи вод типу Єсентуки у класифікації мінеральних вод. У відповідності з іонним складом мінеральної води Сойми та її лікувальними властивостями вона призначається при захворюваннях шлунка з різним рівнем кислотоутворення, супутніх захворюваннях жовчного міхура та підшлункової залози у вигляді холе- та панкреатостазу, при хронічних панкреатитах, гепатитах, дисфункціях кишечника, цукровому діабеті, ослаблені імунного статусу організму; всіх захворюваннях з порушенням мінерального обміну, зокрема кальцію: профілактики та терапії захворювань органів руху та опори, корекції порушень кальцієвого обміну при остеопорозі, у період активного росту дітей та підлітків, тривалому використанні гормональних препаратів. Мінеральна вода ефективна при захворюваннях, що супроводжуються залізодефіцитними станами, хронічних ендогенних та екзогенних інтоксикаціях.

5 Водоспад «Шипіт»

У підніжжі полонинського хребта Карпат знаходиться чудовий витвір природи - водоспад Шипіт, вода в якому спадає численними живописними каскадами.

Водоспад знаходиться на висоті 744 м над рівнем моря приблизно в 10 км. від залізної дороги станції Воловець, на річці Пилипець в 6 км. від с. Пилипець Міжгірського р-ну на Закарпатті.

Цей водоспад є відомим туристичним місцем, охочих відвідати яке з кожним роком все більшає та більшає. Сумно спостерігати, як через це його намагаються комерціалізувати. На сьогодні на схилі гори збудовано шлагбаум і робляться спроби стягувати плату за прохід на гору, правда не всі піддаються на провокацію)

Коло села, недалеко від водоспаду, нещодавно ввели в експлуатацію бугельний підйомник, також працює канатна дорога (1500 метрів), що є ще однією радістю для туристів взимку.

Та окрім того, це місце відоме ще й щорічним зібранням хіппі, що відбувається з 1993 р. Самі збори починаються в перших числах липня і не мають визначеної дати закінчення, як правило, сновна кількість учасників перебуває там перших два тижні. Кульмінацією Шипота вважається ніч на Івана Купала (7-8 липня), саме тоді на Шипоті знаходиться максимум людей. Через комерціалізацію місцевості Шипіт може припинити своє існування, або ж проведення фестивалю буде перенесене в більш віддалене місце.

В цьому мальовничому місці побувала як влітку, так і цієї зими, світлини до вашої уваги.

6 Берегово термальні води

В Берегові термально-лікувальний басейн знаходиться біля спортивної бази "Закарпаття". Цікаво, що басейн зводили в 60-х роках минулого століття як частину бази для радянських спортсменів, але пізніше геологи виявили, що вода володіє цілющими властивостями, і тепер басейн можуть відвідувати і звичайні громадяни. Виглядає він не занадто привабливо, а саме як звичайний басейнус-совєтікус, оздоблений плиткою та бетоном, з дощатим трампліном і таке інше. Колоритну місцеву картину довершують натовп, що одночасно плескається в басейні, і собаки, що бігають навколо нього.

Наповнюється басейн з гейзера півторакілометрової глибини, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що винищують більшість мікробів , тому ніяка антисанітарія не лякає тих, хто справді хоче побовтатись у водичці з гейзеру. Вода має температуру біля 50 градусів цельсія, щоправда, в басейні охолоджується десь до 30. Через специфіку таких ванн, їх не можна проводити більше двух годин на добу, але в помірних дозах вони є особливо корисними для людей з проблемами опорно-рушійної системи.

Берегівський професійний ліцей сфери послуг

Берегівський професійний ліцей сфери послуг є окрасою міста. Він розташований у центрі Берегова у колишньому графському дворі Ґабора Бетлена, на фасаді якого до цього часу зберігся напис „Бетлен, 1629”. В одноповерховій будівлі, яку прикрашають шість колон у стилі епохи Відродження, окрім професійного ліцею, розміщений також місцевий краєзнавчий музей. Його засновник та директор Іван Шепа переконаний, що у 1629 році будівля була вже пребудована, а історія її значно давніша, адже за давніми джерелами вдалося дізнатися, що упродовж 1327-1556 років тут був Домініканський монастир. Засновник музею не тільки колекціонує старовинні речі, а й стежить за тим, аби у виставкових залах дотримувався хронологічний принцип розміщення експонатів. Перший зал присвячений найдавнішій історії. Гордістю музею є фрагмент зубів мамонта, знаряддя праці найдавнішої людини епохи палеоліту та предмети побуту бронзового віку. Особливо цікавими є експонати римського періоду історії– це фрагменти печі для випалювання керамічних виробів. Відвідувачі музею за цілком символічну плату можуть побачити зразки мінералів, рудних порід золото-поліметалевого родовища Берегівського горбогір’я, що складають основу геологічної експозиції. Значною за кількістю експонатів є колекція, що знайомить відвідувачів музею з історією Береговачасів Першої світової війни та 30-х років ХХ століття. У найближчій переспективі Іван Шепа планує відкрити музей виноробства у підвалі, розміщеному під основною спорудою, що зберіг свою початкову готичну стелю. Берегівський музей – це своєрідний місток між сучасністю та минулим, яке ми не повинні забувати. Символічно, що розташований він саме у стінах навчального закладу, де молоде покоління проходить трудове виховання.

7 Гірно-лижний курорт Пилипець

ЗимовеЗакарпаття – це різноманітні цікаві Новорічні та Різдвяні програми, які поєднують в собі пізнавальні інтереси, можливість катання на гірських лижах, продумане різноманітне дозвілля. Навіть туристи з інших країн надають перевагу святкування Нового року і Різдва саме на гірськолижних курортах Закарпаття, тому, що тут їх мрії про чудовий відпочинок збуваються.

Пилипець – приваблюють любителів гірськолижного спорту та сноуборду зручним трасами, лагідним кліматом та прийнятними умовами для різних видів зимового туризму.

Пилипець - село високогірне. Воно розташоване на висоті 700-750 м н.р.м. Через село тече річка Плошанка, потоки Пилипчик та Студений.

Пилипець вперше згадується в письмових джерелах в 1463 році, але тоді він мав назву Верпелепець.

За легендою, назва походить від засновника Пилипця, вівчаря Пилипа з наголосом на першому складі.

Сьогодні це відомий гірсько-лижний курорт. Траси різного рівня складності обладнані на сусідніх горах Гимба і Ряпушка. Пилипець має три бугельні витяги та одне крісельне. Траса «Затишок» довжина спуску 400 м, перепад висот 150 м, ширина — 100-200 м. На гору Гимба (1491 м) у Верхньому Пилипці ведуть витяги «Боржавські полонини» (1500 м, перепад висот між станціями 402 м) у якому знаходяться 2 велікіх підйомники висоти яких сягають 1200 м. та 1165м. тому ті хто полюбляе гірсько лижні курорти та великі та високі гору можуть їхати до села Пилипець.

Гора «Гимба»

Село Пилипець розташоване на висоті 700-750 м по дорозі з Воловця (15 км) до Міжгір"я. Найбільш відомі гірськолижні схили на г. Гимба (довжина траси 1200 м) та горі Жид Магура (довжина траси 930 м). Витяг Боржавські полонини розташований на північному схилі гори Гимба (1497м.) біля її підніжжя. Його довжина 1500 м, перепад висот між нижньою та верхньою станціями складає 402 м, витяг за 7.5 хв доставляє гірськолижників до верхньої станції, розташованої на висоті 1165 м. це на бугільному підйомнику. Пилипець є відомим місцем зимового та літнього відпочинку, тут проходять туристичні маршрути до водопаду Шипіт, на хребет Боржави, вершини Великий Верх (1599 м), Стій (1679 м), Гимба (1497 м), Жид Магура (1517 м).