Смекни!
smekni.com

Історія міста Коростень (стр. 2 из 2)

За роки Великої Вітчизняної війни Коростень кілька разів переходив з рук в руки. Багато раз згадувався в оперативних зведеннях Совінформбюро, згідно наказу Верховного Головнокомандуючого №44 18 листопада 1943 року, в 23 години 30 хвилин Москва від імені Батьківщини салютувала нашим доблесним військам, що звільнили місто Коростень, дванадцятьма артилерійськими залпами із ста двадцяти чотирьох знарядь. Шести з'єднанням і частинам, що відзначилися в боях за звільнення міста, було привласнене найменування “Коростенських".

Жителі міста ніколи не забудуть і подвигів казаха Обдули Усенова, який під час звільнення Коростеня ціною свого життя перегородив шлях ворожим танкам, і російського льотчика Івана Полякова, який таранив фашистський літак в повітряних боях за Коростень. Обом посмертно привласнені звання Героїв Радянського Союзу. У після військові роки почалося відновлення майже зовсім зруйнованого міста. До травня 1945 року повністю приступив до роботи залізничний вузол, фарфоровий завод.

У 1947 році знову почав випуск продукції завод "Жовтнева кузня". У 1949 році побудований завод "Торфмаш" (з 1961 року "Коростеньхиммаш"). У 1960 році був зданий в експлуатацію завод залізобетонних шпал, а в 1964 році - бавовнопрядильна фабрика. У 1966 році відкрили дитячу спортивну школу, а в 1970 році Будинок культури залізничників на 850 місць. Події нашого складного часу не обійшли Коростеня.

У квітні - травні 1986 року місто Коростень з населенням 72 тисячі чоловік потрапив в зону радіоактивного забруднення у зв'язку з аварією на Чорнобильській АЕС, законодавчо визначену як зона добровільного гарантованого відселення. Коростень найбільший населений пункт на території зон потерпілих від аварії на ЧАЕС.

Висновок

Сучасний Коростень - чудовий куточок українського Полісся на Житомирщині - великий транспортний вузол Південно-Західної залізниці, індустріальне місто обласного підпорядкування з населенням 66 тис. чол., розвинутою економічною, соціальною інфраструктурою. Славиться своїми цінними породами природного граніту, каніфольними смолами і чудовою неповторною порцеляною.

Сьогодні коростенці має не тільки свою символіку: герб, гімн, прапор, а й своєрідну місцеву конституцію - "Статут територіальної громади міста Коростеня", документ, який гарантує всім членам територіальної громади міста право участі у місцевому самоврядуванні. Нині Коростень веде політику розширення власних можливостей економічного соціального розвитку.

Місто будує житло і дороги, створює нові підприємства, навчальні й соціальні заклади. Коростенці впевнені, що інтелектуальний і виробничий потенціал міста ще не вичерпано, що у Коростеня перспективне майбутнє. А найголовніше те, що незмінною залишилася любов коростенців до свого міста, їх великий оптимізм і впевненість у доброму майбутньому Коростеня. Саме завдяки цим прекрасним якостям коростенців місто росте й розвивається. І сьогодні, громада має якісно змінений підхід до управління соціальним та економічним розвитком міста, високий рівень послуг. В 2006 році Коростень став одним із 6-ти міст України, яке отримало сертифікат якості за міжнародними стандартами ISO 9001: 2000. Такі зміни в управлінській діяльності дають підстави з упевненістю сказати: Коростень - найкраще місто у світі. І хоч сказано це з позицій "місцевого патріотизму", але саме з любові й поваги до свого міста, до своєї "малої батьківщини" починається любов до Батьківщини України. Тож хай живе і розвивається Коростень!

Список літератури

1. “Книга про Коростень" В. Москаленка та В. Нечипоренка. К., 2000

2. www.korosten. biz

3. www.korosten. osp-ua. info

4. www.istorypedia.com