Смекни!
smekni.com

Організація, нормування та оплата праці на вирощуванні кормів (стр. 4 из 5)

Норми затрат робочого часу встановлюють час для виконання одиниці чи певного обсягу роботи одним чи декількома працівниками. До норм затрат робочого часу відносяться: норми подовженості і трудоємкості робіт і норми чисельності. Норми подовженості визначають час, за який може бути виконано одиницю роботи на одному станку чи робочому місці.

Норма трудоємкості операцій визначає необхідні затрати часу одного чи кількох робітників на виконання одиниці роботи чи виготовлення одиниці продукції по даній операції.

Норми затрат фізичної і нервової енергії досліджень мало. З існуючих нормативних матеріалів для характеристики норм затрат енергії працюючих в найбільшій степені підходять норми важкості праці. Під важкістю праці розуміється сумарний вплив всіх факторів трудового процесу на організм людини. До норм результатів праці відносяться норми виробки і нормування завдання, але до них слід також віднести норми використання обладнання і виробничої потужності.

Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті призначені для планування потреби підприємств, організацій та установ (далі - підприємств) в паливно-мастильних матеріалах і контролю за їх витратами, ведення звітності, запровадження режиму економії і раціонального використання нафтопродуктів, а також можуть застосовуватись для розроблення питомих норм витрат палива.

Нормування витрат палива - це встановлення допустимої міри його споживання в певних умовах експлуатації автомобілів, для чого застосовуються базові лінійні норми, встановлені по моделях (модифікаціях) автомобілів, та система нормативів і коригуючи коефіцієнтів, які дозволяють враховувати виконану транспортну роботу, кліматичні, дорожні, та інші умови експлуатації.


4. Оплата праці в сільському господарстві

Діюча система фінансового забезпечення підприємств аграрного комплексу не забезпезпечує можливість залучення необхідних коштів, що не сприяє ефективному виробництву та прибутковості агро бізнесу. Як результат, економічна ефективність та фінансові результати сільськогосподарських підприємств низькі. Середня заробітна плата у сільському господарстві значно нижча від середнього рівня зарплати в економіці.

Усі працюючі по найму одержують за виконану на підприємстві роботу заробітну плату, тобто визначену суму коштів, що компенсує витрати праці працівника і забезпечує йому визначений рівень задоволення особистих потреб, а також потреб членів його родини. Заробітна плата являє собою елемент доходу найманого робітника, форму економічної реалізації права власності на ресурс праці, що йому приналежжить. Заробітна плата це також винагорода за працю в залежності від кваліфікації працівника, складності кількості, якості й умов виконання роботи, а також виплати що компенсуючого і стимулюючого характеру. Для роботодавця ж праця виступає в якості одного з факторів виробництва, а заробітна плата найманих робітників є одним з елементів витрат виробництва.

В умовах ринкової економіки формується ринок праці, суб'єктами якого виступають: роботодавці (власники засобів виробництва), що пред'являють попит на визначену кількість ресурсу праці і найманих робітників (власники ресурсу праці), кількість і професійна - кваліфікаційні характеристики яких формують пропозицію на ринку праці.

Об'єктом угоди на ринку праці виступає право на використання одиниці ресурсу праці визначеної якості протягом деякого проміжку часу в конкретних умовах. Ринкова ціна одиниці праці – це ставка заробітної плати, обумовлена в договорі і визначальному рівні оплати праці, що має конкретні професійно-кваліфікаційні характеристики в одиницю часу. З урахуванням балансу економічних інтересів суб'єктів ринку праці ринкова ціна одиниці праці даної якості складається під впливом співвідношення попиту та пропозиції.

На уровень оплати праці діє також і цілий ряд неринкових факторів.

1. Міри державного регулювання заробітної плати.

2. Співвідношення сил між профспілками і роботодавцями.

3. Механізм договірного регулювання на всіх рівнях висновку трудових відносин.

4. Кількісні результати діяльності підприємства й особистий трудовий внесок працівника.

Розрізняють два основних методи регулювання заробітної плати:

1. Централізований метод припускає законодавче встановлення норм оплати праці обов'язкових або для всіх підприємств, або тільки для окремих галузей і професійних груп.

2. Локальні методи регулювання заробітної плати включають усі процедури, механізми і методи організації заробітної плати, що підприємства розробляють самостійно. Це рішення про вибір системи оплати праці і встановленні тарифних ставок, розмірі коштів на оплату праці, уведення різних доплат і надбавок, а також розробка положень про преміювання.

Сутність заробітної плати виявляється в її функціях:

1. Відтворювальна функція;

2. Стимулююча функція;

3. Вимірювально-розподільна функція;

4. Ресурсно-розподільна функція;

5. Функція формування платоспроможного попиту населення.

Принципи і функції заробітної плати створюють необхідні методичні основи для організації оплати праці безпосередньо на підприємствах.


Висновок

Наукова організація праці передбачає систематичне впровадження досягнень науки і передового досвіду та дозволяє найкращим чином поєднувати техніку і людей в єдиному виробничому процесі, забезпечує найбільш ефективне використання матеріальних і трудових ресурсів, безперервне підвищення продуктивності праці.

Впровадження наукової організації праці (НОП) спрямоване на рішення економічних, соціальних і психофізіологічних задач.

Практичне застосування методів НОП в торговельному підприємстві сприяє: зростанню товарообігу, зниженню витрат праці, витрат обігу, підвищенню продуктивності праці працівників, поліпшенню і оздоровленню умов праці, підвищенню змістовності і привабливості праці в торгівлі, скороченню витрат часу покупців на придбання товарів. В основі наукової організації управлінської праці полягають наступні принципи: комплексність, системність, спеціалізація, регламентація, стабільність, цілеспрямована творчість.

Наукова організація праці апарату управління здійснюється за наступними основними напрямками: оплата і стимулювання праці, розподіл і кооперація праці, технічне забезпечення і механізація праці, нормування праці, сприятливий режим і умови праці. Найбільш відповідальним моментом у роботі з раціоналізації управлінської праці є планування заходів щодо створення сприятливих умов праці керівників і фахівців організації. Вони можуть розроблятися на різних рівнях управління (нижчому, середньому і вищому). На основі вивчення різних аспектів трудового процесу складається комплексний план раціональної організації праці. У плані відображають заходи відповідно до основних напрямків раціональної організації праці. На першому етапі готується об’єкт планування й обсяг робіт, мета проведених заходів. На другому етапі вивчається досягнутий рівень організації управлінської праці і розкринаютьсн резерви підвищення його продуктивності. На третьому етапі встановлюються конкретні виконавці намічених заходів і здійснюються контрольні функції за виконанням запланованих заходів.


Список використаних літературних джерел

1. Кодекс законів про працю України.-К".: Україна. 1995.- 192 с.

2. Про підприємства України: Закон УРСР.- К.: Україна. 1992.- 31 с.

3. Про оплату праці: Закон України/Закони України. Т.З. - К.: Україна, 1997. - С.210-2І9.

4. Богданов Г.А. Годівля сільськогосподарських тварин. - http://www.aup.ru/

5. Кобець Е.А., Корсаков М.Н. Организация, нормирование и оплата труда на предприятиях отрясли. Учебное пособие. Таганрог: Изд-во ТРТУ, 2006 – 264 с..

6. Науково-технічний прогрес і природокористування - http://www.vuzlib.net/eco_pr/

7. Ібатуллін І.І. Ефективність використання кормів при вирощуванні ремонтних телиць за різних рівнів годівлі. - http://www.aup.ru/

8. Шевчук Б.Г. Технологія виробництва продукції тваринництва та інші літературні джерела. - http://www.aup.ru/


Додатки

Додаток 1


Додаток 2

Технологічна карта вирощування кормів

Площа га 100
Попередник Чистий пар
Природна зона Лісостеп
Урожайність, ц/га:
- основної продукції 50
- побічної продукції 50
Норми внесення добрив:
Мінеральних добрив: кг д.р./га 59-72
- азотних 24-30
- фосфорних 10-12
- калійних 25-30

Додаток 3

Технологічна карта і економічна ефективність вирощування кукурудзи


Додаток 4.

Спостережний лист