Смекни!
smekni.com

Історія селища Добротвір (стр. 2 из 2)

Накопичений досвід згодився і за кордоном. Висококваліфікований спеціаліст – машиніст блоку С.Лапшин підготував сім начальників змін, багатьох машиністів котлів, і колектив станції доручив йому відповідальну справу – поїздку в Корейську Народно-Демократичну Республіку для допомоги в енергетичному будівництві. Чимало спеціалістів працювали на будівництві енергетичних підприємств в інщих країнах. Зокрема – Ю.Кулик, Б.Божко, Б. Скорин побували в Індії. А.Заяць, В.Зубрило в Угорщині.

З початку будівництва електростанції господарські та профспілкові організації дбали про впорядкування села та селища.піднесення освітнього та культурного рівня та охорони здоров’я його мешканців. У ході будівництва поліпшувався благоустрій жителів. З року в рік здавалися в експлаутацію житлові площі. В усіх будинках Добротвора є холодне та гаряче водопостачання, каналізація, центральне опалення, газ.

Для забезпечення дітей робітничих сімей навчанням тут уже в 1953році було побудовано загальноосвітню середню школу. Кількість учнів збільшувалася за рахунок дітей навколишніх сіл та розбудови селища. У зв’язку з цим у 1967р. Було відкрито новий корпус, а у 1988р. Добудовано ще два блоки навчальних корпусів, їдальню, актовий зал, басейн та ін. На даний момент на території селища розташована найбільша у районі школа, де навчається понад 1тис.300 учнів. Ще майже 400 молодих людей є студентами Добротвірського технічного ліцею. У 1971-74рр. У Старому Добротворі за стараннями тодішнього директора школи, Ярослава Мудрика, побудовано восьмирічну школу на 320 учнів. Також було побуловано дитячий садок, який згодом перенесли у селище.

У Добротворі на належному рівні система охорони здоров’я. У грудні 1960р. Закінчено будівництво лікарні у селищі. У зв’язку з цим лікарню в Старому Добротворі ліквідвано, персонал переведено у селишну лікарню. У цей час створено пункт шкидкої допомоги. В кінці 80-х Добротвірську лікарню розширено до 100 ліжок. При лікарні організовано бальнеологічне лікування. Росло селище, збільшувалось його населення. У 1966році відкрився вже другий двохповерховий дитячий садок на 120 місць.

Окремою сторінкою в історію Добротвора увійшла дитяча музична школа. Саме завдяки підтримці адміністрації Добротвірської ТЕС 1 вересня 1995 року в селищі відкрився дитячий мистецький заклад. Тут діти можуть здобувати мистецьку освіту, виховуватись на кращих зразках вітчизняної і світової музичної культури.

Прикрашає село і одночасно служить місцем відпочинку Народний дім. Будівництво якого розпочалося ще у кінці 80-х, але розвалився союз і про споруду забули більш як на 10 років. Будівництво було відновлено у 1999 і через рік завершено на кошти В.Петраха, односельчанина що поїхав шукати долі за океаном, де служив у військах США. Також за сприяння його фонду було повністю відреставровано школу, куплено комп’ютерний клас, побудовано дзвіницю та бібліотеку у селищі. Також Народний дім є збудований і у селищі але за кошти Добротвірської ТЕС. Це просвітницькі установи, які здатні зберегти традиції і культуру. Працює 16 гуртків художньої самодіяльності: хоровий, вокальний, естрадний, танцювальний, драматичний та ін. В гуртках зайнято понад 300 чоловік.

Велике виховне значення має історико-краєзнавчий музей, який засновано художником промислової естетики Добротвірської ТЕС пенсіонером Й.Брикайлом і відкритий 22 жовтня 1995 року. В музеї є експонати не тільки з Добротвора і навколишніх сіл, але й з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Рівненщини.

За час експлуатації ТЕС з 1955р. по 2005р. включно вироблено 146млрд. кВт. год. електроенергії, спалено: 40млн. тонн вугілля, 20,1 млрд.н.м.3 газу, 1 млн. тонн мазуту, зекономлено 262 тис. Тонн умовного палива, на якому додатково вироблено 700 млн.кВт.год. електроенергії.

Минають роки і десятиліття, на станції вже працюють трудові династії у третьому поколінні. Всі вони збагатили і збагачують енергетику трудовими здобутками, новими технічними рішеннями, це підверджується результатами роботи в новому тисячолітті. З нагоди 10-ї річниці Незалежності України колектив електростанції був нагороджений ювілейною медаллю Президента України, в 2003 році Добротвірська ТЕС визнана фіналістом Всеукраїнського конкурсу „Лідер паливо-енергетичного комплексу – 2003” з врученням диплому та спеціальної відзнаки.

Добротвір – селище тих, хто творить добро. Нехай „Добротвірські вогні” щораз яскравіше освітлюють шлях волелюбного народу, що будує державу під мирним голубим небом Вітчизни – ім’я якій Суверенна Незалежна Україна.