Смекни!
smekni.com

Музеї Астраханської області (стр. 2 из 3)

Учасники міжнародного геологічного конгресу, які відвідали музей у рік його відкриття, віднесли його до значних явищ у культурному житті міста. У 1911 р. після завершення будівництва міської думи, музею надали ліве крило тієї будівлі, де він знаходиться і в даний час.

Після Жовтневої революції 1917 р. він був реорганізований в краєзнавчий музей природно-географічного профілю. У 1921 р. виникає й у 1938 р. об'єднався з краєзнавчим історико-революційний музей. Тоді ж була затверджена структура музею з трьох експозиційних відділів; природи краю, історії дореволюційного минулого, історії радянського суспільства. Крім того, створюються відділи масової науково-просвітницької роботи, фонди, наукова бібліотека.

У відділі природи розповідається про географію краю, геології, клімат, флору і фауну Нижньої Волги. Діорама "Дельта Волги" показує каспійські очеретяні кріплення, зарості лотоса. Інша діорама дозволяє заглянути у підводне царство дельтових проток з косяками риб. У залі, присвяченому зоні степів і напівпустель, на тлі горбів і піщаних дюн показані пасуться сайгаки, змії, різні степові птахи.

Відділ історії дореволюційного минулого в даний час називається відділом історії, він охоплює великий хронологічний період від епохи каменю, коли людина заселив наш край, до XX ст. Музей має у своєму розпорядженні багатющими археологічними колекціями, що розповідають про стародавні народи, що населяли наш край. Серед експонатів багато різної кераміки, прикрас, зброї, предметів побуту. Унікальні золоті і срібні вироби експонуються у спеціально відведеному для них залі.

Великий пізнавальний інтерес відділу історії представляють експонати, пов'язані з розвитком рибальства і пароплавства на Волзі і Каспії. В етнографічному розділі представлені одяг, побутові та культові предмети народів нашого краю. Розділи економіки і культури Астрахані містять велику кількість справжніх експонатів.

Відділ історії радянського суспільства в даний час скасований, так само як і меморіальний музей СМ. Кірова, який розміщувався в будинку № 45 по вулиці Трусова, де жив С. М. Кіров у 1919-1920 рр.. Зараз цей будинок використовується відділом зовнішньоекономічних зв'язків Астраханської обласної адміністрації.

Продовжує експозицію відділу історії стаціонарна виставка "Астраханська старина", яка включає розділи: "Астраханські базари", "Соціальний склад населення краю", "Торгівля", "Культура початку XX століття". У 1997 р. до 280-річчя губернії відкрито виставку "Астраханські губернатори", яка розповідає про видатних громадських діячів краю, які зробили вагомий внесок у його розвиток. Колекції самоварів можна побачити на виставці "Російський трактир", що розповідає про традиції російського чаювання. Виставку відкрили в 1997 р. на честь святкування 160-річчя музею. Виставку фондів "Зі скарбниці музею" відкрили в 1998 р., вона розміщується в трьох залах першого поверху, її мета - показати цікаві колекції музею і розповісти історію їх формування.

В даний час колекції музею налічують близько 300 тисяч експонатів, що розповідають про природу та історію Нижнього Поволжя. Серед них - колекції нагород, зброї, рукописної та стародрукованої книги, фото та документів, карт, моделей, макетів, предметів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва, порцеляни, фаянсу, меблів, годинників, знарядь праці і виробництва; археологічні колекції, етнографічні, ботанічні , нумізматичні та багато інших.

Фондові колекції музею-заповідника налічують близько 300 тис. предметів. Серед них - унікальні природничі, археологічні, етнографічні, нумізматичні колекції та багато інших. Основу фондових колекцій становить зібрання предметів археології із золота і срібла. Особливе місце в ньому займає дивовижний по красі комплекс з поховання знатного сарматського вождя I століття н.е., Не меншу цінність за своєю історичною та художньої значимості представляє і колекція культових предметів.

2.2 АСТРАХАНСЬКИЙ КРЕМЛЬ

Астраханський Кремль - зразок російського військово-інженерного мистецтва і культової архітектури XVI-XVIII століть. Експозиції, розгорнуті у Кремлі дають уявлення про його будівництво, архітектурних пам'ятках міста, історії Астраханської Єпархії. У 1558 році на високому Заячому буграми у дельті Волги була побудована дерев'яна фортеця. Пізніше в 1582 році Іван Грозний прислав з Москви майстрів-містобудівників, які обнесли фортеця високими білокамінними стінами з вісьмома вежами і побудували Троїцький собор.

Незабаром тут був побудований Успенський собор та інші будівлі. У деяких з них зараз розташовуються музеї.

У Астраханському кремлі, в колишній будівлі військового начальника астраханського гарнізону, розміщується стаціонарна виставка "Культура і побут народів Астраханського краю". Тут виставлено більше тисячі експонатів, серед них - предмети побуту, одяг, прикраси, фотографії, культові предмети.

З 1995 р. в Нікольському Надбрамному храмі кремля розміщується виставка "З історії Астраханської єпархії", експонати виставки розповідають про поширення християнства на Нижній Волзі. Стародруки, ікони, облачення священнослужителів, церковне начиння відображають процеси зародження православ'я на Нижній Волзі, будівництва християнських церков і монастирів, місіонерську діяльність. До 1917 р. в Астраханській єпархії налічувалося 203 церкви, з них в Астрахані - 31, три чоловічих і два жіночих монастиря. У 1995 р. зареєстровано 38 громад російської православної церкви і дві старообрядницькі громади.

Сезонна виставка з травня по жовтень розміщується в тортурові вежі кремля. Виставка на тему; "Наказова хата - центр адміністративною управління" розповідає про повстання С. Разіна і долю його учасників. У примикає до катівні вежі артилерійському дворі і в колишньому пороховому погребі розміщена виставка по темі: "Архітектура старої Астрахані". Тут можна побачити архітектурний декор, кам'яний і металевий кахлі, декор фасадів та інтер'єрів купецьких особняків, металопластикові (кування і лиття), оригінальні дерев'яні різьблені конструкції будинків. У Червоній башті кремля знаходиться виставка "Астраханський кремль - зразок російського оборонного зодчества".

2.3 ЛІТЕРАТУРНИЙ МУЗЕЙ ЧЕРНИШЕВСЬКОГО

На тихій вуличці, в центрі міста знаходиться будинок, в якому жив М. Г. Чернишевський. У 1978 році в його стінах був відкритий літературний музей, який зберігає атмосферу минулого століття. В експозиції музею розповідається про перебування Чернишевського в Астрахані, про цей своєрідний місті, про людей, пов'язаних з опальним письменником.

Також в музеї існує постійна виставка "Астрахань книжкова, XVIII століття" на якій представлені книги, що використовувалися в місті в XVII-XVIII століттях. Крім цього, в музеї проводяться різні виставки, працює літературна студія, збирає своїх слухачів вітальня.


2.4 ДІМ-МУЗЕЙ СІМ’Ї УЛЬЯНОВИХ

У 1970 р. до 100-річчя від дня народження В. І. Леніна в будинку, де жив його батько, дід і інші родичі, був відкритий музей Ульянових. Стояв цей будинок в районі Коси на Козачій вулиці, після революції Козачу перейменували у вулицю Степана Разіна, а з 1958 р. - у вулицю Ульянових. У двох старовинних будівлях розміщується експозиція музею Ульянових, одне з яких - будинок сім'ї Ульянова (діда Володимира Ілліча Ульянова-Леніна).

У музеї містяться експозиції, що розповідають про соціальних групах городян, які становлять кістяк астраханського суспільства XIX століття, розкривається соціально-економічні умови життя різномовного населення, особливості побуту, укладу життя. Документальний і фотографічний матеріал, галерея різноманітних типажів, костюмів і предметів допомагає розібратися в традиційному устрої життя того часу. У музеї представлені матеріали про цілі династії, які принесли величезну користь Астрахані.

Документальні матеріали і справжні предмети сім'ї Ульянових, члени якої були представниками майже всіх (крім духовної) станових груп населення дореволюційної Росії розміщені в окремому залі першого поверху будинку Ульянових.

Перший зал музею присвячений селянам, з яких стався дід В. І. Леніна, а також міщанам, ремісникам. Тут можна побачити знаряддя праці, вироби ремісників, цехові прапори, документи,. У другому залі розміщений інтер'єр кімнати майстра кравця, в третьому - кімната міщанської родини з предметами побуту XIX ст. Другий поверх будинку відведено під виставку "Історія народної освіти Астрахані". У Астраханської губернії наприкінці XIX ст. налічувалося більше двох десятків різних типів нижчих шкіл, в Астрахані - п'ять середніх навчальних закладів, чотири гімназії і реальне училище. У 1912 р. в Астраханській губернії налічувалося 530 початкових шкіл, 238 міністерських, 217 церковнопарафіяльних, 21 козача.


2.5 МУЗЕЙ БОЙОВОЇ СЛАВИ

Музей був заснований в річницю 30-річчя Перемоги над фашистською Німеччиною 8 травня 1975 в будівлі, де у дні боїв на підступах до Астрахані був політвідділ 28-ї армії, урочисто відкрився музей бойової слави. . У час Великої Вітчизняної Війни в 1942 році в цій будівлі розміщувався штаб 28 армії.

Документи, бойові нагороди, особисті речі розповідають про мужність і героїзм Астраханцев на фронтах великої Вітчизняної війни і в тилу. У дні війни 103 астраханці були удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу, 1 - двічі Героя Радянського Союзу, 13 - повних кавалерів ордена Слави, більше 35 тисяч астраханців нагороджені орденами і медалями за мужність, виявлену на фронтах війни.