Смекни!
smekni.com

Специфіка будівництва слобожанської хати (стр. 6 из 8)

М. Красиков підкреслює, що наші земляки, перш ніж будувати хату, "обачно вибирали ділянку для цього, у таких випадках часто звертались до знахарів або розпитували старих, що було раніше на тім місці, де збиралися будувати хату" [17, с. 73]. Перевірка правильності обраного місця полягала у подальшому уточненні розміщення хати на одній із придатних ділянок. Для цього забивали кілки або клали камінці під кожним рогом майбутнього житла, таємно від людей після заходу сонця насипали зерно. Посередині житла клали хліб і сіль. На наступний день перевіряли, в якому стані були зерно, хліб, сіль. Якщо все залишалося незачепленим, то це добра ознака, і можна будувати хату.

Одним із цікавих елементів обрядового комплексу будівництва було закладання під один із кутів каркасних чи глинобитних хат (або ж під стовпи) грошей (щоб вони водилися), під інший кут – вовни (для тепла), під третій – жита (для довголіття). Цей обряд своїм корінням, безумовно, сягає давнього світогляду наших предків, які вірили в злих духів, намагалися їх задобрити.

"Будівельна жертва у вигляді грошей (в одних регіонах Харківщини мідних, в інших вважається, що мідні гроші – "на сльози", а в кут слід класти лише срібло [21, с. 189]) – найархаїчніший елемент обряду закладин та усіх інших будівельних обрядовостей, своєрідний відкуп на початку будівництва нового житла. У давнину на будівництві нового житла приносили людські та тваринні жертви, згодом – їхні черепи, пізніше – рослини і нарешті – дрібні гроші. У ХІХ столітті зафіксоване принесення в жертву збіжжя (передусім – житнє зерно), вовняних кольорових ниток ("гарус") та дрібних грошей" [13, с. 11].

Наприкінці ХХ ст. експедиція на Харківщині виявила майже повну тотожність жертовних речей, але до них додалися записки з іменами майбутніх мешканців нового житла.

Широко побутував у нашому регіоні обряд із використанням сковорідки чи глиняного посуду, під який увечері клали жмут вовни, а вранці перевіряли, чи "не зложилась вовна, якщо так, то житло буде вогким і будувати там небажано" [33, с. 78]. І, що цікаво, ці магічні обряди у давнину виконували чоловіки, і тільки з кінця ХІХ ст. цієї традиції уже не дотримувалися.

Етнограф М. Красиков підкреслює, що на Слобожанщині "здавна існували такі засоби ворожіння: біоенергетичний і магічний" [17, с. 74]. "Перший, пише дослідник, – випускали худобу вільно пастися, і, де вона залягла, там і будували" [17, с. 74]. У багатьох регіонах господар на ділянці під забудову "робив кошару і запускав на нічліг тварин, де постійно лягала корова, там і зводили житло, бо вважалося, що оселя завше буде сухою, а деревину не псуватиме грибок" [17, с. 74]. Достовірність таких передбачень зумовлена тим, що тварини вміють відчувати місце, де немає поверхневих джерел. "Там, де прив’язана корова, буде неспокійна, не ляже, маючи при собі поживний корм, можеш бути впевненим – внизу злі духи гніздо собі звили" [17, с. 74].

"Вибір часу для закладин хати вважався однією із важливих умов успішного будівництва", – підкреслює А. Данилюк [9, с. 10]. Закладати хату було прийнято навесні та влітку. Найбільш сприятливі дні – вівторок, четвер, п’ятниця, субота. Небажано було починати будівництво у високосний рік, понеділок, середу, у свята. Перш ніж закладати житло, довідувалися, чи не припадає це на день якогось святого мученика, бо не доведеш справу до кінця. Після закладин можна було вже працювати кожного дня, крім неділі, свят і постів [33, с. 86].

Велике значення для слобожан мав у хаті сволок. "Це вся оселя взагалі" [28, с. 12]. Тому закладини сволока теж мали певне значення у будівництві. М. Красиков, наприклад, підкреслює: мало значення, наприклад, те, яким кінцем до порога був покладений сволок. Він кладеться з глухої стіни вершком на поріг, щоб як ти уходив в хату, гоп! – відкрилася хата" [17, с. 73]. Сволок "клався до глухої стіни, вершком на поріг. Якщо навпаки; в хату тоді не впуска, болезні тоді наносяться" [17, с. 72]. "Коли присниться, пише М. Сумцов, що в хаті нема сволока – на вмируще" [28, с. 125].

У народних повір’ях і звичаях чимале значення має ще піч та поріг у хаті. Ще М. Сумцов писав: "Піч у старовину мала велике значіння через багаття , або вогонь. Хліб і усяка страва злучені з печчю. Домовий любить пічі, як колись думали, має в ній своє житло" [28, с. 124]. Тому у хаті не можна сказати лихого слова. Про це говорить прислів’я: "Сказав би та піч у хаті" [28, с. 124]. Дівчина, коли виходила заміж, колупала піч, бо це була її "головна охорона". Після похорону люди бралися за піч, щоб не боятися покійника. У дійсності, щоб очиститися.

Наші предки вважали, що через поріг не можна вітатися. М. Сумцов зазначає у праці "Слобожане", що "на нього не слід плювати – усе, мабуть від того, що в старі часи під порогом ховали дітей, які помирали не хрещені" [28, с. 125]. Шанувалась у давнину на Слобожанщині й покуть – місце під образами за столом. У великі свята тут вечеряла вся родина із молитвою, покривши стіл спіном. На весілля молода й дружки співають, сидячи на покуті. Поважну людину у нас теж саджали на це шановане в хаті місце. "Важливе місце серед тих, хто впливає на майбутню долю нового житла і його мешканців, займали майстри-теслі, яких наймали за звичай для зведення дерев’яного зрубу чи каркасу", - підкреслюють члени експедиції "Муравський шлях - 97" [21, с. 122]. "Невдоволені пригощанням хазяїв або особисто ворожі до них майстри могли "зарубати" хату "на мокре", "на недобре", а то й "на смерть" [20, с. 136]. Особливо небезпечними у слобожан уважалися майстри – "москалі".

Важливим етапом завершення будівництва є на Слобожанщині "одрубщина". "Коли закінчували основні роботи на будівництві хати, пригощали тих, хто її будував. Взагалі, кінець любої важкої великої роботи: уборка картоплі, бурячку, скиртування, сінокіс – називається одрубщина", - зазначають члени експедиції "Муравський шлях-97" [21, с. 199]. Коли хата збудована були "входини". Є свідчення, що на Слобожанщині перед тим, як занести речі в хату, пускали тварин [21, с. 197]. Більшість старожилів нашого регіону стверджує, що вони "повинні обжити хату". Інші люди говорять, що цього робити не слід [21, с. 197]. Побутує звичай першими впускати кішку чи кота, собаку чи півня [21, с. 197]. У російських селах краю "пускали таракана і кішку" [21, с. 197]. Серед мешканців регіону й нині побутує точка зору, що "слід пускати собаку або півня, бо кішка вредна, нехороша" [21, с. 198]. Щоб було добро в хаті, тварини мусять у ній переночувати.

У багатьох селах Слобожанщини після того, як тварини переночували, в хату заходить із хлібом-сіллю хазяїн, хоча є свідчення, що першою входила і жінка [21, с. 199], заносила ікону і віник. Важливим моментом у побудові хати є її "посвячення". За звичаєм це робить священик. "На входини гукали певчих, батюшку, він свяченою водою кропив" [21, с. 202]. В. Сушко зазначає, що "нову хату обов’язково освячували як вже в готовому вигляді, так і починаючи від вибору місця для неї. В обжитій господі для унебезпечнення мешканців від темних сіл слід було розвішувати у певних місцях кімнати (покуть, на сволоці, над вікнами) рушники, хрестити на ніч вікна та двері, не виносити сміття після заходу сонця" [20, с. 137]. Як бачимо, і в будівництві хати наші предки вірили в нечисту силу, остерігалися її, зокрема сатани.

До народних уявлень українців, пов’язаних з народною архітектурою та будівництвом, входять як абсолютно раціональні практичні міркування будівничих – практиків, так і те, що сучасна людина схильна відносити до забобонів. Так, "вимога народного будівництва ставити хату одним із кутів на схід виправдана необхідністю кращої інсоляції житла; заборона будувати на місці гноїщ, ям, колодязів є також цілком зрозумілою гігієнічною вимогою. Припис робити хату, яку зводять на місці старої, бодай трохи більшою за розмірами, належить радше до забобонів" [33, с. 76].

Із часом, десь із середини ХХ століття, частина забобонів, пов’язаних із будівництвом і використанням житла й господарчих споруд, відмерла. Деякі із них збереглися до наших днів, про що ми будемо говорити в наступному розділі нашої роботи.

Таким чином, слобожани при будівництві хат враховували день закладин, обирали за певними прикметами місце будівництва, уникаючи ям, гноїщ, не будували на місці доріг та інших несприятливих місцях. Уважалося, що гроші дрібні не слід класти під стовпці (бо на сльози). Проте слобожани вірили в те, що тварини допоможуть вибрати місце забудови, щоб житло було теплим і сухим. Важливо було, як клався сволок, бо невірне його положення могло принести в дім неприємності, хворобу. Хазяї були доброзичливими з будівельниками, бо ті могли зробити щось погане людям. Важливим моментом у побудові житла вважалося його освячення.

Як бачимо, наші земляки дотримувалися певних правил забудови, мали власні уявлення про те, як оберігати хату від злих духів, нечистої сили тощо. Вони мали свої погляди на будівництво житла, ряд "примх", яких прагнули дотримуватися довгий час (десь до середини ХХ ст.). Хата була для слобожанина фортецею, житлом, тому він так дбав про її будівництво, оберігав, пов’язував з нею мрії про щасливе родинне життя. Тому й сьогодні будівництво хати має велике значення в житті людини, саме із ним пов'язаний цілий комплекс світоглядних уявлень та вірувань, який зберігся і до наших днів.

4. Сучасна хата на Слобожанщині

Експедиція учнів та вчителів Харківської гімназії № 47 проводила у 2005 – 2006 роках польові дослідження у Лозівському, Дергачівському та Харківському районах області. Було зроблено три експедиційних виїзди.

Мета експедиції: виявити, які із старих забудов ХХ століття збереглися до наших днів, зафіксувати, який тип хати нині побутує на Слобожанщині, що впливає на сучасне будівництво, які із народних вірувань, пов’язаних із побудовою хати, збереглися до наших днів.