Смекни!
smekni.com

Особливості оцінки якості і безпеки м'ясних продуктів з імпортної сировини (стр. 2 из 2)

Птиця, м'ясо якої призначено для експорту в Україну, підлягає передзабійному ветеринарному огляду, а тушки й органи від неї — післязабійній ветеринарно-санітарній експертизі, державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям і мати маркування (ветеринарне клеймо) на упаковці.

М'ясо повинно виходити від забою здорової птиці з господарств і адміністративних територій, офіційно вільних від заразних хвороб, у тому числі: ящуру, африканської чуми свиней — протягом останніх 12 місяців на адміністративній території; хвороби Ньюкасла, грипу (чуми) птиці — протягом останніх 6 місяців на адміністративній території; з курячих та індичих господарств, вільних від орнітозу (пситтакозу), пара-міксовірусної інфекції, ринотрахеїту індичок, інфекційного ларинготрахеїту, інфекційного енцефаломієліту — протягом останніх 6 місяців у господарстві; птиця надходить на забій із господарств, що визнані благополучними щодо сальмонельозу

відповідно до вимог міжнародного ветеринарного кодексу міжнародного епізоотичного бюро.

До експорту не допускається м'ясо птиці: із змінами, характерними для заразних хвороб; недоброякісне за органолептичними показниками; що містять засоби консервування; обсіменене сальмонелами на поверхні тушок, у товщі м'язів або тканинах та органах; оброблене барвниками, іонізуючим опромінюванням або ультрафіолетовими проміннями; що має темну пігментацію (крім індичок і цесарок); м'ясо, що має ознаки псування; отримане від птиці в період вирощування, відгодівлі або перед забоєм піддане впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тіреостатичних препаратів, антибіотиків і введених безпосередньо перед забоєм заспокійливих засобів.

Ввезення субпродуктів, фаршу з м'яса птиці, м'яса птиці механічного обвалкювання дозволяється тільки для промислової переробки із зазначенням конкретного птахо- або м'ясопере-робного підприємства чи холодильника тимчасового зберігання.

Вимоги щодо м'яса кролів

До ввезення в Україну допускається м'ясо кролів, отримане від забою і переробки здорових тварин на м'ясопереробних підприємств, що мають дозвіл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера про постачання продукції на експорт і перебувають під її постійним контролем.

Кролі, м'ясо яких призначено для експорту в Україну, підлягають передзабійному ветеринарному огляду, а тушки й органи — післязабійній ветеринарно-санітарній експертизі, проведених державною ветеринарною службою країни-експортера. М'ясо повинно бути визнано придатним для споживання людям і мати маркування (ветеринарне клеймо) на упаковці.

М'ясо повинно виходити від забою здорових кроликів із господарств та адміністративних територій, офіційно вільних від наступних заразних хвороб: африканської чуми свиней — протягом останніх 3 років на території країни; ящуру — протягом останніх 12 місяців на адміністративній території; міксоматозу, туляремії, геморагічної хвороби кроликів, иастерельозу, лістеріозу — протягом останніх 6 місяців на адміністративній території-

До експорту не допускається м'ясо кролів: із змінами, характерними для заразних хвороб; недоброякісне за органолептичними показниками; що містять консерванти; обсіменене сальмонелами на поверхні тушок, у товщі м'язів або тканин та органів; оброблене барвниками або пахучими речовинами; іонізуючим випромінюванням або ультрафіолетовими променями; що має темну пігментацію; піддане дефростації в період збереження; отримане від кролів у період вирощування, відгодівлі або перед забоєм, підданих впливу натуральних або синтетичних естрогенних, гормональних речовин, тіреостатичних препаратів, антибіотиків і введених безпосередньо перед забоєм заспокійливих засобів.

Вимоги щодо м'яса диких тварин

До ввезення в Україну допускається м'ясо диких тварин лише в тушах, півтушах, четвертинах (пернатої дичини), включаючи екзотичних тварин, як: крокодил, кенгуру, черепаха, страус та інших, дозволених для полювання, у тому числі вирощених на замкнутій території або просторі їх розташування й отримане на м'ясопсреробних підприємствах, що мають дозвіл центральної державної ветеринарної служби країни-експортера на постачання зазначеної м'ясопродукції на експорт і перебувають під її постійним контролем.

Ввезення в Україну м'яса крокодила, кенгуру, черепахи, страуса й інших екзотичних тварин може бути дозволене тільки за наявності письмового рішення Міністерства охорони здоров'я України на можливе використання конкретного виду продукту і їжу людям.

М'ясо повинно походити від забою тварин (пернатої дичини) і екзотичних тварин, що жили (перебували) в мисливських угіддях або підприємствах з їхнього вирощування і не перебували під ветеринарною забороною держветслужби країни-експортера й офіційно вільні від заразних хвороб.


Література

1. Закон України «Про ветеринарну медицину» від 15.11.01 №2775-ІІІ

2. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва/ О.М Якубчак, В.І Хоменко, С.Д. Мельничук, В.М. Ковбасенко та ін. – Київ: ТОВ «Біопром», 2005. – 800с.

3. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва/ В.І Хоменко,. Навчальний посібник: в двох томах. – Київ: Фірма «ІНКОС», 2005. – Т.1. – 416с.

4. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва/ В.І Хоменко, В.І Хоменко, М.К. Оксамитний та ін. За редакцією В.І. Хоменка. – К.: Вид-во «Сільгоспосвіта», 1995. – 716с.

5. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва/ Й.С. Загаєвський. – Київ: «Вища школа», 1991. - 253с.

6. Практикум з ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва і рослинництва/ В.І Хоменко та ін. – Київ: «Ветінформ», 1998. – 240с.

7. Практикум по ветеринарно-санитарной экспертизе/ Г.В. Колоболотский. – М.: «Колос», 1986. – 304с.

8. Справочник по ветеринарно-санатарной єкспертизе пищевіх продуктов животноводства/ В.И. Хоменко, В.Я. Шаблий, Н.К. Оксамитний и др. – Киев: «Урожай», 1991. – 351с.

9. Довідник лікаря ветеринарної медицини/ П.І. Вербицький,П.П. Достоєвський. – К.: «Урожай», 2004. – 1280с.

10. Справочник ветеринарного врача/ А.Ф Кузнецов. – Москва: «Лань», 2002. – 896с.