Смекни!
smekni.com

Товарознавча характеристика споживчих властивостей кави на матеріалах ТОВ "Чумацький шлях" (стр. 1 из 6)

ТОРГОВЕЛЬНО – ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Курсова робота

З дисципліни « Товарознавство продовольчих товарів»

На тему: Товарознавча характеристика споживчих властивостей кави на матеріалах ТОВ «Чумацький шлях»

Студента Полякової Наталії Михайлівни

Групи ТК – 11 заочної форми навчання

Спеціальність 5.050301

Товарознавство та комерційна діяльність

Керівник курсової роботи

Костюк Євгенія Миколаївна

Київ - 2008


Зміст

Вступ

1. Історія кави: легенди, факти, дати

2. Особливості хімічного складу та його вплив на споживчі властивості кави

3. Класифікація кави, різновиди та помологічні сорти кави

4. Виробництво кави

4.1 Збір, очистка, сушка, перебирання

4.2 Сортування, зберігання, обсмажування

5. Характеристика асортименту кави в Україні. Основні торговельні марки. Кава розчина

6. Характеристика асортименту, якості, умов і терміну зберігання кави на підприємстві ТОВ «Чумацький шлях». Сенсорний аналіз основних видів кави та бальна оцінка якості, вимоги за стандартом

Висновки та пропозиції

Література

Додатки


Вступ

Об’єктом дослідження моєї роботи є споживчі властивості кави.

Предметом дослідження - є кава розчина, мелена та в зернах.

Кава являє собою насіння (зерна) плодів вічнозеленого кавового дерева, багатого алкалоїдом кофеїном, ароматичними речовинами і хлорогеновою кислотою.

Каву вирощують більше 50 країн світу. У кожній з них природні умови, клімат і ґрунти абсолютно різні, тому один і той же сорт кави в різних місцях сильно відрізняється по своєму хімічному складу, а значить, і на смак, і за ароматом, і по іншим властивостям.

Тонізуюча дія натуральної кави залежить від особливих речовин — алкалоїдів, що знаходяться в зернах кавового дерева. Невелика доза алкалоїдів кави швидко порушує діяльність нервової системи, підсилює роботу серця, завдяки чому і відновлюється працездатність.

Дубильні речовини, що знаходяться в каві, роблять позитивний вплив на процес травлення і обмін речовин в організмі. Особливо цінний кофеїн, який впливає на судинну систему, підсилює серцеву діяльність.

Мета роботи – вивчення зразків основних видів кави, які представленні в асортименті ТОВ «Чумацький шлях».

Актуальність роботи, насамперед, викликана стрімкими темпами насичення ринку даним товаром. Основна «кавова» відмінність України від країн ЄС у тому, що наш ринок зростає значно швидше. Наприкінці 90-х споживання цього напою в Україні не перевищувало 0,5 кг. За 5-7 років вітчизняний ринок кави у кілограмах зріс удвічі, але поки що не перевищує 1,2 кг на душу населення.

Український ринок кави розглядається як перспективний, і цей факт, а також надлишок кави у світі сприяють тому, що відомі кавові компанії намагаються завоювати його.

У той час як споживання кави у світі знижується, в Україні воно неухильно зростає. Очікується, що цього року, як і торік, воно збільшиться на 10-15 відсотків, або на 240-270 мільйонів доларів. Стрімко зростає й кількість кав'ярень, які обіцяють поглинути 30-35 відсотків загального продажу кави.

Однак у цілому споживання в Україні все ще залишається нижчим, ніж у інших європейських країнах. У Фінляндії цей показник становить 10,4 кг, у Данії - 9,4 кг, Естонії - 2,4 кг.

Робота має практичне значення для товарознавця, як фахівця. Вона розкриває основоположні характеристики, які складають споживну вартість кави; допомагає вивчити властивості й показники асортименту для аналізу асортиментної політики торговельної організації; оцінити якість кави, у тому числі нових вітчизняних та імпортних виробників; дати товарознавчу характеристику конкретних видів кави.

Нині на українському ринку працює кілька десятків великих і малих фірм. Лідером з продажу розчинної кави вважається "Nestle Ukraine LLC" ("Nescafe"). Популярністю користуються продукти компаній "Kraft Jacobs Sushard" ("Jacobs"), "Paulig export ltd" ("Paulig"), "Tchibo Gmbh" ("Tchibo"). З 1997 року на українському ринку працює сінгапурська компанія "Future Enterprises" ("MacCoffee"), відома своєю розчинною кавою "3 в 1", розфасованою у зручні пакетики. Велику зацікавленість в українського покупця викликає кава капучіно, яку виробляє компанія "Браво". Завойовує український ринок і зареєстрована в Ізраїлі компанія "Еліт Форт", яка спорудила у Польщі два потужні заводи, націлені на Схід, провела на цьому напрямі потужну рекламну компанію і претендує на половину українського ринку розчинної кави.

Значну частку кави в українських закладах громадського харчування складає продукція італійських "Ionia", "Lavazza", "Kimbo", "Illy" та шведська "Blaser". Виробниками кави в Україні вважаються фірми, які обсмажують, мелють, фасують кавові зерна і роблять з них інші продукти кавової групи або виконують лише одну із перерахованих операцій. Свого часу Україна обсмажувала каву для усього колишнього Союзу у трьох центрах - Львові,

Дніпропетровську та Одесі. Ці міста й нині залишаються центрами її виробництва. У Львові працюють українсько-англійське СП "Галка" (колись Львівська кавова фабрика) та українсько - австрійське СП "Віденська кава". Зокрема, "Галка" спеціалізується на переробці кави і виготовленні кавозамінників зі злакових культур. У 1993 році підприємство перетворилося на ЗАТ, яке 1994 року утворило СП з фірмою "Е.D. and F. Man Coffee Limited", яка є однією з найбільших кавовиробників Європи. Разом із ЗАТ "Дніпропетровський комбінат харчових концентратів" та ВАТ "Одесахарчокомбінат", продукція якої відома під торговельними марками "Одеса" та "Золотий Дюк", ці підприємства займають трохи більше 20 відсотків українського ринку.

Особливістю українського ринку є переважання розчинної кави, у попередні роки - до 80%, нині, за деякими даними, - до 60%, що пояснюється, по-перше, традицією, а, по-друге, низькою забезпеченістю населення кавоварками. При цьому кава в зернах і мелена користуються приблизно однаковою популярністю. Між тим, у Європі доля розчинної кави знижується.

У ході дослідження для досягнення поставленої мети проведено аналіз ринку кави в Україні; вивчено особливості хімічного складу кави та його вплив на споживчі властивості; розглянуто класифікацію кави, різновиди та помологічні сорти, основні торговельні марки; вивчено вимоги до якості кави за стандартами, проведено сенсорний аналіз основних видів кави. В ході роботи використовувалася література призначена для підготовки спеціалістів у навчальних закладах: підручники – Сіроман І.В. Товарознавство продовольчих товарів; Кононенко І.Е. Товароведение продовольственних товарів; навчальний посібник – Дубиніна А.А. Товарознавство смакових товарів, а також тематичні журнали, газети та брошури: Сушко А.Х. Кофе натуральний; український діловий тижневик «Контракти», «Економічні відомості», медична газета «Здоров’я України» та Інтернет ресурси.


1. Історія кави: легенди, факти, дати

Фахівці до цих пір не прийшли до єдиної думки з приводу походження слова "кава". За одними джерелами, воно утворилося від арабського "кауе", що в перекладі означає "сила, енергія", за інших - його поява пов'язана з назвою південно-західної ефіопської провінції - Каффа, де вперше стали вживати зерна цього дерева. Там і зараз зустрічаються чагарники дикорослої кави.

Про каву було складено немало легенд.

Одна з них свідчить, що першим на дерева з червоними ягодами звернув увагу ефіопський пастух Калдім. Він відмітив, що його кози, з'ївши їх плоди, стають незвичайно бадьорими. Пастух, вирішивши пізнати цей магічний ефект експериментальним шляхом, зібрав ягоди і замочив їх у воді. На смак напій виявився огидним.

Роздосадуваний Калдім кинув вітки з ягодами в багаття, і через деякий час відчув незвичайний, дурманний аромат. Пастух розворушив багаття і зібрав тліючі зерна, потім знову залив їх водою і залишив настоюватися. Спробувавши напій, що через деякий час вийшов, він, до свого здивування, виявив, що смак його став гірким і терпким, але досить приємним, а незабаром відчув незвичайну бадьорість, що зберігалася протягом доби.

Калдім розповів про цей незвичайний випадок настоятелеві монастиря. Той зацікавився розповіддю пастуха і вирішив випробувати дію напою на собі. Перед нічною службою він попросив одного з послушників обсмажити зерна в печі, подрібнити, а потім залити киплячою водою і настояти якийсь час. Потім випив напій, що вийшов. Ефект виявився дивовижним: він відчував себе бадьорим всю ніч і наступний день. Настоятель був настільки вражений дією напою, що повелів всім ченцям пити цей відвар, щоб ті не засипали під час нічних молебнів.

Існує ще одна, не менш цікава ефіопська легенда, згідно якої першим властивості кавового дерева відкрив Шейх Омар, відомий як один з найталановитіших лікарів свого часу. Йому вдавалося виліковувати навіть хворих, яких інші лікарі оголошували безнадійними.

Одного разу, бродивши по горбах, Шейх Омар звернув увагу на невелике деревце із запашними квітами. Цілитель захотів досліджувати властивості цієї рослини. Він приготував відвар тільки з насіння кавового дерева і приймав його протягом декількох днів.

Незабаром він відмітив, що у нього підвищилася працездатність і покращився настрій. Потім він вирішив додавати настій кавових зерен в цілющі настоянки, що допомагають від головних болів і нетравлення шлунку і відмітив, що їх ефективність помітно підвищилася. Довгий час цілитель нікому не розкривав секрет кавового дерева, і лише перед смертю передав його своєму синові.

В розповіді про історію кави, неможливо оминути увагою таку географічну назву, як Мокко(Моха). Цей невеликий єменський порт дав назву сорту кави, привезеної з Аравії.