Смекни!
smekni.com

Енергетичні напої (стр. 1 из 2)

Реферат

з дисципліни товарознавство

На тему «Енергетичні напої»

Виконав:

Курсант групи П09-3

Дніпропетровськ

2010


Енергетичні напої (енергетики, енерготоніки) — безалкогольні напої, у рекламній кампанії яких робиться акцент на їхню здатність стимулювати центральну нервову систему людини та/або підвищувати працездатність, а також на те, що вони не дають людині заснути.

Оригінальний рецепт Red Bull з’явився в Азії і був адаптований до європейського ринку. І те, що ми бачимо і п’ємо сьогодні, детально розроблялось і тестувалось протягом трьох років з 1984 до 1987рр.

В цей період з’явилось позиціонування Red Bull як напою, який бадьорить тіло і дух.

До появи Red Bull в 1987 р. Ніхто не вірив, що цей абсолютно новий і невідомий функціональний напій займе преміальні позиції на західному ринку.

В даній табличці я навів перелік напоїв, які є на ринку та їхню енергетичну цінність та склад.

енергетичний напій

Всі енергетичні напої мають такі властивості:

· Всі без виключення “енергетики” містять кофеїн .

· Дія енерготоніку триває впродовж 3-4 годин на відміну від кави, яка вистачає всього на пару годин.

· Всі енерготоніки діляться на дві категорії : у одних більше кофеїну, в інших - вітамінів і вуглеводів.

· “Кавові” напої підходять завзятим трудоголікам і студентам, які працюють або займаються ночами, а “вітамінно-вуглеводні” - активним людям, що вважають за краще проводити вільний час в спортзалі.

· Енергетичні напої містять рідкісні вітаміни групи В .

· Пригніченість і сонливість викликані браком в організмі нейромедіаторів - речовин, які передають імпульси від однієї нервової клітини до іншої. Амінокислоти , що входять до складу енергетичних напоїв, заповнюють цей недолік.

· Краще пити енергетичні напої з гуараною , чим розчинна кава, оскільки гуарана не подразнює слизову оболонку шлунку.

· Вітаміни, що містяться в енерготониках, не можуть замінити мультівітамінний комплекс.

· Енергетичні напої не можна пити дітям, вагітним жінкам і людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи.

· З алкоголем енерготоніки краще не змішувати. Адже кофеїн і алкоголь - це антиподи: перший бадьорить, а другий розслабляє. До того ж кофеїн підсилює дію алкоголю на мозок.

· В енергетичних напоях є карнітін . Це природний компонент кліток людини, сприяючий швидкому окисленню жирних кислот. Карнітін підсилює обмін речовин і знижує стомлюваність м'язів.

· Ще в енергетичних напоях є таурін . Це амінокислота, що накопичується в м'язових тканинах. Щодня людина з продуктами харчування отримує 200-300 міліграм тауріна. Вважається, що він покращує роботу серцевого м'яза. Проте останнім часом в середовищі медиків з'явилися думки, що таурін взагалі не робить ніякого впливу на людський організм. А ось для кого він дійсно корисний, так це для кішок: таурін містять практично всі консерви для пухнастих вихованців.

· Гуарана і женьшень , що також зустрічаються в цих напоях, - лікарські рослини, що володіють тонізуючими властивостями. Олександр Власов, науковий консультант компанії “Нутрі-фарм”: Збудливі властивості, приписувані гуарані і женьшеню, не підтверджені дослідженнями. Можливо, люди вірять в їх силу виключно із-за екзотичної назви.

· Є у складі “енергетиків” речовина із загадковою назвою інозит . Проте, як з'ясувалося, інозит - це всього лише один з різновидів спирту. Виробники енергетичних напоїв стверджують, що він примушує печінку ефективніше переробляти жири, вуглеводи і білки. Мінкаїл Гапаров: Якщо посадити щурів на дієту з недостатнім змістом інозиту, вони отримають жирнішу печінку. Проте це у жодному випадку не означає, що додатковий інозит позитивно вплине на печінку і додасть вам енергії.

Виробники енергетичних напоїв запевняють, що їх продукція приносить тільки користь. Секрет успішності "енергетиків" не тільки в рекламі, а й у хімічному складі. Крім води, барвників і ароматизаторів, до них входить ціла низка компонентів, які самі по собі стимулюють фізичну й розумову діяльність:

-Таурин - амінокислота, необхідна людині. Знижує рівень холестерину і цукру в крові, знімає стрес і заряджає енергією.

-Гуарана - тропічний чагарник сімейства сапиндових. Росте в Бразилії і Венесуелі. Її листя широко застосовується в медицині: виводить з м'язових тканин молочну кислоту, зменшуючи біль при фізичних навантаженнях, перешкоджає виникненню атеросклерозу і очищає печінку. Завдяки кофеїну, що міститься в гуарані, вона за лічені секунди збадьорить.

-Мелатонін міститься в організмі і відповідає за добовий ритм людини. Найчастіше лікарі призначають його тим, у кого проблеми зі сном. Крім того, він знижує рівень "поганого" холестерину в крові. Кофеїн додає бадьорості і підвищує працездатність.

-L-карнитин підвищує результативність роботи, покращує серцеву діяльність, активізує обмін речовин, знижує відчуття голоду. Ця речовина переносить жир в працюючі м'язи, завдяки чому відбувається зменшення жирового прошарку.

-Матеїн входить до складу знаменитого чаю мате. Він сприяє схудненню, оскільки ефективно усуває відчуття голоду і спраги.

-Женьшень - екстракт знаменитого кореня. Женьшень ефективно бореться з втомою, депресією і стресом.

-Фолієвая кислота (вітамін В) бере участь в обміні і синтезі аміно- і нуклеїнових кислот, тим самим покращуючи роботу головного мозку.

Класифікація

Всі енерготоніки діляться на дві категорії: у одних більше кофеїну, в інших - вітамінів і вуглеводів. "Кавові" напої підходять завзятим трудоголікам і студентам, які працюють або займаються ночами, а "вітамінно-вуглеводні" - активним людям, що вважають за краще проводити вільний..час..в..спортзалі.

RedDevilякраз для таких. Це негазований тонізуючий напій із смаком лимона і апельсина. Фитнес-інструктори радять пити його на тренуваннях, а особливо ледачим - після щільного обіду, коли хилить до сну. Вітаміни В2, що містяться в ньому, В6 і РР допомагають краще засвоювати пищу. Енергетична цінність напою всього 31 ккал.

Борцям, плавцям і бігунам на довгі дистанції напевно сподобаєтьсяЛідер марафон- висококалорійний напій (250 ккал), який в лічені секунди відновлює витрачену енергію і при фізичних вправах підтримує м'язи в тонусі. Пийти його потрібно до або під час тренування, але ніяк не замість неї.

Sport & fitness- енерготонік швидкого реагування, оскільки в нього входять відразу два компоненти, що "бадьорять", - гуарана і кофеїн. Цей коктейль краще всього приймати під час силових навантажень. При цьому про зайві калорії можна не думати: у 100 мл міститься всього 17 ккал.

Energу Plus 19- енергетичний напій, приготований з виноградного концентрату і збагачений безліччю вітамінів. Це справжня знахідка для тих, хто мріє наростити м'язову масу, виховавши в собі силу і витривалість. Що входять в його склад цукру (4 різних вигляду) забезпечують рівномірне надходження енергії протягом всього тренування. Енергетична цінність - 372 ккал.

Найпопулярнішими енергетичними напоями є: RedBull, Monster, XS, Boost, Crunk, Rockstar, CrunkJuice, FullThrottle, Spark, Amp , Rush, SoBe, PimpJuice, Shark, Piranha, RedLine, Bookoo, Socko, Fuze, Hype, Guru, і AtomicX.

Від вживання енергетичних напоїв є як позитивні так і негативні наслідки:

Плюси :

+ енергетичні напої відмінно піднімають настрій і стимулюють розумову діяльність.

+ кожен може знайти енергетичний напій по своїх потребах. Відповідно до їх призначення, енергетичні напої умовно розділяють на групи: одні містять більше кофеїну, інші - вітамінів і вуглеводів. «Кавові» напої підходять трудоголікам і студентам, яким доводиться працювати і вчитися ночами, а «вітамінно-вуглеводні» - для активних людей, що вважають за краще проводити вільний час в спортзалі.

+ дія чашки кави зберігається 1 - 2 години, дія енергетичного напою - години 3 - 4. Крім того, майже всі енергетичні напої газовані, що прискорює їх дію.

+ завдяки зручній упаковці енергетичні напої можна носити з собою і вживати в будь-якій ситуації (на танцполі, в машині), чого не можна сказати про каву або чай.

Мінуси:

- енергетичні напої можна споживати в строгій відповідності з дозуванням. Максимальна доза - 2 банки напою на добу. Перевищення дози може призвести до підвищення артеріального тиску або рівня вмісту цукру в крові;

- енергетичні напої офіційно заборонені у Франції, Данії і Норвегії, де вони продаються тільки в аптеках, оскільки вважаються за ліки

- вітаміни, які містяться в енергетичних напоях, не можуть замінити мультивітамінний комплекс;

- людям, що страждають на серцево-судинні захворювання, гіпо- або гіпертонію, не слід вживати енергетичні напої;

- заява, що енергетичний напій забезпечує організм енергією, є голослівною. Вміст заповітної банки тільки відкриває шлях до внутрішніх резервів організму. Сам напій ніякої енергії не містить, а тільки використовує нашу власну. Таким чином, ми використовуємо власні енергетичні ресурси, простіше кажучи, беремо у себе енергію у борг. Проте рано чи пізно цей борг доведеться повернути з відсотками у вигляді втоми, безсоння, дратівливості і депресії;

- як будь-який інший стимулятор, кофеїн, який міститься в енергетичних напоях, приводить до виснаження нервової системи. Його дія зберігається в середньому 3 - 5 годин, після чого організму потрібен відпочинок;

- енергетичний напій, що містить поєднання глюкози і кофеїну, дуже шкідливий для молодого організму;

- любителі спорту мають пам'ятати про сечогінні властивості кофеїну. Це значить, що після тренувань енергетичний напій пити не можна, адже в процесі фізичних навантажень організм і так втрачає багато рідини;

- багато енергетичних напоїв містять велику кількість вітаміну В, що викликає прискорене серцебиття і тремтіння в кінцівках;

-енергетичні напої містять таурин і глюкуронолактон. Вміст таурину у декілька разів перевищує допустимий рівень, а кількість глюкуронолактона, що міститься в 2 банках напою, перевищує добову норму майже в 500 разів;