Смекни!
smekni.com

Якість борошняних кондитерських виробів із використанням йодовмісної сировини (стр. 5 из 5)

Водорості багаті вітамінами: токофероли – до 650 мг/кг; В12 (ціанокобаламін) – до 20 мкг/кг сирої водорості; В1 (тіамін) – 0,22–0,27 мг%; В2 (рибофлавін) – 0,34–0,37 мг%; РР (нікотинаміду) – 2,3–4,4 мг% на суху речовину, а вітамін С (аскорбінова кислота) – 31–54 мг% сирої маси.

ТОВ «ЕкоМедПродукт», місто Київ, розробив і затвердив у встановленому порядку технічні умови (ТУ) на біологічно активну добавку до раціону харчування «Барба-йод» (ТУУ 21663408.001–2000). Добавку виробляють з морської водорості цистозіри (ТУУ 23193639.001–97), яку заготовляють в екологічно чистих прибережних районах Чорного моря. Так як процес виготовлення добавки здійснюється без застосування хімічних речовин і високотемпературних технологій, то зберігаються всі корисні властивості цистозіри (полісахариди, вітаміни, мікроелементи, амінокислоти та ін.) Наявність в препараті йоду і селену, а також гарне співвідношення між ними (близько 1:0,7) забезпечують нормальну функцію щитовидної залози і оптимальне вироблення найважливіших її гормонів – тироксину (Т4) і трийодтиронина (Т3), що регулюють діяльність практично всіх органів і систем організму. Наявність альгінової кислоти в препараті сприяє виведенню токсичних речовин (солей важких металів, радіонуклідів стронцію, барію, радію) зі шлунково-кишкового тракту, а комплекс вітамінів, амінокислот і мікроелементів нормалізує процеси перекисного окислення в організмі, обмін холестерину та інших речовин.

Науковцями спільно з лікарями-ендокринологами Тернопільської обласної лікарні, Рівненського спецдіспансера і вченими Інституту клінічної радіології НЦРМ АМН України проведено експериментальні дослідження і клінічні спостереження, які показали, що харчові добавки з водоростей (цистозіри, фукусу, зостери) дають добрий терапевтичний ефект у хворих з патологією травної, ендокринної систем, нормалізують обмін йоду, селену та інших мікроелементів, що забезпечує хорошу функцію щитовидної залози, а також володіють радіозахисними властивостями. Так, при вивченні обміну йоду у дітей Рівненщини, до вживання харчової добавки «Барба-йод» виведення йоду з сечею була низькою – 37,9 ± 5,3 мкг/л (при нормі 100–120 мкг/л). Вживання протягом 30 днів цієї добавки (2 таблетки, 1 г на добу) нормалізувало обмін йоду – виведення його з сечею склало 167,3 ± 15,2 мкг/л. Такий же позитивний результат отримано в Інституті ендокринології на здорових добровольцях і в Рівненському диспансері протирадіаційного захисту при випробуванні харчової добавки «Біостар. Продукт з зостери». Ці показники ефективності застосування водоростевих препаратів значно вище, ніж аналогічні при використанні імпортних (приміром, «Мульти-табс», «Келп» та ін.) препаратів. У цей час спільно з фахівцями-технологами розробляються рецептури харчових продуктів (кулінарних страв, хлібопродуктів, кондитерських виробів) з включенням морських водоростей з наступною рекомендацією їх у раціони харчування населення, що проживає в ендемічних і радіоактивно забруднених регіонах.

Висновки

борошняний кондитерський йод споживання

Як видно з вищесказаного, існуючі методи вирішення проблеми йододефіциту не є прийнятними на всі 100%. І не випадково вчені всього світу протягом багатьох років б'ються над вирішенням цієї проблеми – адже її рішення має величезне значення для кожного з нас.

На даний момент людство все більше схиляється до думки, що краще слідкувати за своїм здоров’ям, ніж потім лікуватися, краще вживати харчові добавки, ніж таблетки. Тому все частіше люди віддаютьперевагукорисним, якісним продуктам, якімають в складі природні біологічно активні добавки,добавки, які коригують мінерально-вітамінний баланс в організмі, рятують його від шлаків і т. п.

Сьогодні з використанням морських водоростей і добавок з них розроблені технології десертів, напоїв, желе, мармеладу, які не тільки володіють прекрасними смаковими якостями, але й лікувальними властивостями.

Пригадаємо, які взагалі існують БАД вітчизняного виробництва:

- меламін;

- спіруліна;

- зародки пшениці;

- олія з насіння кропу, кавуна і гарбуза;

- перепелині яйця;

- кавбуз (пюре);

- соуси з гарбуза;

- яблучний пектин;

- таблетки водорозчинні вітамінізовані «Яблопект»;

- пектин з цукрового буряка фідетокс;

- бальзам «Ілля Муромець»;

- бальзам «Назар Стодоля»;

- бальзам «Мономах»;

- бальзам «Кримський» та інші.

Це – харчові добавки, які виробляються у нас, в Україні.Довгий час на слуху були такі, не вітчизняні, фірми по виробництву БАД, як «Гербалайф», «Віта-Макс» або «Нутрі-Плюс» та інші, що розповсюджувалися в Україні. Довгий час ми уявляли собі, що «у них там» все краще. А що ж у нас?

Людмила Порохняк-Гановська, професор Наукового центру радіаційної медицини АМН України стверджує:

– Інститут експериментальної радіології Наукового центру радіаційної медицини АМН України взяв у свої руки ініціативу об'єднати розробників спеціальних продуктів і добавок, що підвищують опірність організму людей різного віку, що знижують вплив радіації і стресу. На базі інституту працює комісія з сертифікації таких продуктів (серед них – хліб, печиво, торти, майонези з еламіном, диво-добавкою з бурих морських водоростей) і добавок з радіозахисними властивостями. На сьогоднішній день створено асортимент продуктів, що відповідає різним смакам споживачів, і добавок, які не псують природних якостей того самого хліба чи соку, наприклад.

Відомо, що результати досліджень наслідків атомного бомбардування в Японії переконливо довели: багатьом після цієї трагедії дозволила вижити саме спеціально розроблена національна програма харчування. У нас же до наслідків чорнобильської катастрофи приплюсовуються відомі економічні труднощі, які не дозволяють багатьом сім'ям харчуватися збалансовано. Зараз особливо важливо розробити та офіційно затвердити рецептуру і технологію спеціального оздоровчого харчування для різних контингентів населення, налагодити його виробництво, створити систему продажу харчових добавок та збагачених мікро- і макроелементами продуктів харчування через спеціалізовані магазини або відділи в гастрономах по всій території України. Проект такої системи нами розроблено, він знаходиться в Кабінеті міністрів України.

Організм людини щодня повинен поповнюватися речовинами, які захистили б клітини від впливу радіації, хімічних забруднень і стресів. Проте до цих пір в Україні програми державної підтримки виробництва харчових добавок та збагачених продуктів харчування – цього необхідного компонента для оздоровлення народу – не існує.

Ентузіастів-розробників унікальних харчових добавок багато, але вони не витримують економічного тиску. Поки що такі продукти виробляють тільки підприємці-ентузіасти, і, головне, серед них немає нечистих на руку: справа ж не прибуткова.

Але будемо мати надію, що з часом ситуація зміниться на краще, і в наших супермаркетах, магазинах, магазинчиках з’являться смачні, корисні для здоров’я кондитерські борошняні вироби та інші продукти харчування, збагачені не лише йодом, а й іншими не менш важливими для людини природними добавками.

Література

1. Г.Б. Рудавська, І.В. Сирохман, Є.В. Тищенко «Товарознавство молочних та яєчних товарів», Київ 2000.

2. Д.П. Крамаренко Автореферат «Технологія молочно-білкових фаршів з використанням йодовмісної водоростевої добавки».

3. В.Н. Корзун, А.П. Парац, В.И. Сагло, Т.А. Цибенко, С.М. Пересічна, Н.В. Коровкіна Стаття «Морские водоросли как необходимое сырьё для пищевой промышленности в нынешней екологической ситуации» 2003 р.