Смекни!
smekni.com

Організація міні-виробництва сиру (стр. 3 из 4)

Другий рецепт

Це солоний сир з молока овець або кіз типу бринзи, адигейського, осетинського і інших ропних сирів. Щоб зробити його, дотримуйтесь вказівок, включаючи п. 7 - пресування сиру, але пропустивши п. 6 - додавання солі. Пресуйте сир 1 - 2 год, потім вийміть з форми, наріжте кубиками і занурте в солоний розчин (1 / 4 чашки солі на 1 л води). Залиште сир у розчині на 24 ч. Потім відцідіть кубики, обсушити і знову помістіть під прес на 18 год Сир витримується в розведеному солоному розчині (1 / 4 чашки солі на 2 л теплої води) 8-10 днів. Добре витриманий сир має білий або кремовий колір.

Рецепти приготування м’яких сирів

М'який сир буває зазвичай ніжної консистенції і зберігається недовго. У нього короткий термін витримки. Його не покривають парафіном, а загортають у вощений папір і зберігають у холодильнику до використання. За невеликим винятком, м'які сири вживаються в їжу протягом тижня або біля того, тобто поки вони мають найкращий смак. Найпростішим м'яким сиром є звичайний сир.

Більша частина сирів має сметаноподібну консистенцію, оскільки їх роблять, відціджуючи сироватку через мішок з тканини. Виготовлення м'яких сирів не так складно, як твердих. Наводимо найбільш поширені рецепти м'яких сирів.

Перший рецепт

Доведіть 5 л молока до кипіння. Остудіть до слабо-теплого стану і додайте пів-літри сколотин і 3 збитих яйця. Перемішайте обережно 1 хв, потім дайте постояти до тих пір, поки не утворюється щільний осад. Процідіть все через щільний мішок, щоб стекла сироватка. Через 12 год вийде смачний сир.

Другий рецепт

Додайте 1 чашку закваски до 2 чашках теплого молока. Дайте постояти суміші 24 год. Потім влийте туди 2 л теплого молока і дайте масі згорнутися протягом доби. Після цього підігрійте в теплій воді на водяній бані 30 хв і вилийте в щільний матерчатий мішок. Нехай стікає сироватка. Через одну годину витягнете сир, посоліть за смаком і загорніть у вощений папір! Цей сир можна використовувати відразу ж для бутербродів або з сухим печивом. Тримати його до використання необхідно в холодному місці.

За цим рецептом разом з 1 ч. ложечкою солі ви можете додати 1 л сметани в масу, а потім підвісити цю суміш для фільтрування в холодному місці на 3 дні.

Рецепт приготування домашнього сиру

Домашній сир можна вживати в їжу відразу ж після приготування як низькокалорійний продукт харчування сам по собі або ж з додаванням сметани. Він найбільш смачний в охолодженому вигляді, але термін зберігання його обмежений одним тижнем в умовах холодильника.

Перший рецепт

Нагрійте 4,5 л молока до 24-26° С і додайте 1 чашку закваски. Накрийте витримайте в теплому місці 12-24 год., поки не утвориться скручена маса і трохи сироватки зверху. Тепер наріжте згусток ножем уздовж і впоперек на сантиметрові кубики. Ємність з масою поставте у великий посуд з теплою водою. Нагрівайте до 40 град С, безперервно помішуючи, щоб маса не злиплися. Не перегрівайте - уважно спостерігайте за температурою! Слідкуйте за твердістю частинок сиру, періодично пробуючи масу на смак. Хтось любить сир м'який, а хтось віддає перевагу твердому гранульованому, тому, коли маса здасться вам готовою, вилийте її в друшляк, застелений тканиною, і відціджують 2 хв. Вийнявши тканину з друшляка разом із вмістом, помістіть її під струмінь теплої води і, поступово додаючи холодної, змийте сироватку. Помістіть масу в миску, додайте сіль, вершки за смаком і добре охолодіть перед вживанням.

Другий рецепт

Вилийте 1 чашку закваски в 4,5 л свіжого молока. Накрийте і залиште на ніч в теплому місці. Вранці додайте 1 / 2 таблетки сичуга, розчиненої в 1 / 2 чашки води. Перемішуйте 1 хв, накрийте і дайте 45 хв постояти. Нарізати згусток на сантиметрові кубики, після чого нагрівати на водяній бані до 40 град.С. Далі продовжувати, як в першому рецепті, коли маса нагріється і досягне потрібної вам щільності.

Приготування плавленого сиру в домашніх умовах

Для приготування сиру знадобиться 3 л молока, 1 л сметани, 5 яєць, по 1 ст. ложці солі і цукру. З приладдя потрібні обробні дошки і камінь для гніту.

Молоко потрібно закип'ятити, а сметану збити з яйцями так, щоб вийшла однорідна суміш. У закипаючої молоко додається сіль і цукор, а коли воно закипить, в нього потрібно тоненькою цівкою вилити сметано-яєчну суміш.

Утворену суміш слід нагріти на слабкому вогні, при цьому помішувати її до згортання. Коли в каструлі утворюється щільний згусток, потрібно зняти її з вогню і відразу відкинути на друшляк, вистелений марлею в два шари. Коли сироватка частково буде сціджена, сирну масу зав'язують марлею, кінці якої розправляють, і укладають між двох чистих обробних дощок, після чого придавлюють каменем. Коли буде вилучена вся сироватка, сир можна вважати готовим. Сироватку можна використовувати для того, щоб замісити тісто на млинці. Отриманий сир довго зберігатися не може. Він зберігається в холодильнику від двох до трьох діб.

РЕЦЕПТИ З ВИКОРИСТАННЯМ СИРУ

“ХАЧАПУРІ”

0,5 л мацоні, 2 яйця, 0,5 ч. ложки солі, борошна - скільки буде потрібно.

Для начинки: 500 г сиру, 7-2 яйця, 100 г вершкового масла. З мацоні (приготування див. у другому розділі книги) або кислого, з якою попередньо сціджена велика частина сироватки, яєць, солі і пшеничної муки замісити тісто некруте (іноді в тісто додається розпушувач - сода), розділити на 4 частини. Кожну розкачати в тонкі пласти-млинці, дещо товщі, ніж для локшини (за розміром сковороди, в якій буде випікатися хачапурі). Намазати на кожен пласт підготовлену начинку шаром близько 0,5 см, зверху покласти такий же пласт меншого діаметру і наглухо защипати краї. Хачапурі може бути і відкритим зразок ватрушки, тоді його випікають в духовці.

Чавунну сковороду змастити маслом, покласти на неї хачапурі швом вниз, закрити кришкою і випікати 8-10 хв. Коли одна сторона зарум'яниться, перевернути і продовжувати випікати, але кришкою вже не закривати. Готові хачапурі змастити маслом і подати гарячими. Приготування начинки. Сир розсолу (імеретинський, чанах, кобійській, бринза) попередньо вимочити, для чого нарізати його скибками завтовшки до 1 см, покласти в емальований посуд і залити холодною водою. У залежності від ступеня солоності вимочування триває від 2 до 5 ч. Потім сир слід віджати через серветку, подрібнити (потовкти, пропустити через м'ясорубку), додати вершкове масло і яйце.

“КРОКЕТИ З СИРОМ ІЗ МАННОЇ КРУПИ”

На 1/2 л молока: 100 г манної крупи, / яйце, 100 г тертого сиру, 2 ст. ложки вершкового масла, мелені сухарі, сіль, перець - за смаком. Зварити на молоці густу манну кашу, покласти в неї яйце, натертий на тертці твердий сир, посолити, можна за смаком поперчити і все перемішати, кашу нанести шаром приблизно в 1,5 см на дошку і остудити. Кашу, що остигнула нарізати квадратиками, обваляти в тертому сирі і сухарях і підсмажити на олії. Сирні палички Сир ріжуть на скибочки товщиною 2-3 см, а потім на продовгуваті палички. Кожну паличку можна оформити по-різному: поклавши на сир редиску, шматочок яйця, шпроти, шматочок ананаса і того, що її господині підкажуть її смак і фантазія.

“ПЕРЕЦЬ, ФАРШИРОВАНИЙ БРИНЗОЮ І ЯЙЦЯМИ”

1 кг перцю, 500 г бринзи, 5 яєць, 150 г масла і мелений червоний перець. У міцних прямих перчин надрізати верхню широку частину не до кінця, у вигляді кришечки, видалити стержень з насінням, а кришечки відкрити. Бринзу розім'яти і вилити в неї яйця. Для фарбування можна додати трохи червоного перцю. Цією сумішшю наповнити стручки перцю, закрити їх кришечками, щоб начинка не випала при підсмажуванні. У підходящої посуді нагріти трохи масла і підрум'янити в ньому з усіх боків фарширований перець, після чого поставити його на 5-10 хв в духову шафу. Подати гарячим (а якщо він приготовлений на рослинному маслі, то можна і холодним).

“Сирний Кнелі”

250 г тертого сиру, 100 г манної крупи, 4 яйця. Розтерти жовтки, змішати з тертим сиром і манною крупою, посолити, дати постояти 2-3 ч. Потім перемішати зі збитими білками і покласти на мокру серветку, надавши масі форму валика. Щільно загорнути в серветку, перев'язати міцно кінці її і, закріпивши ниткою край, покласти рулет у киплячу підсолену воду. Коли рулет спливе, обережно вийняти його, розгорнувши серветку. Нарізати рулет круглими шматками, розкласти на блюді і полити соусом.

“Тістечка із СИРОМ”

300 г пісочного тіста, 200 г сиру, I склянка молока, 1 cm. ложка борошна, Південь масла, 2 яйця, щіпка солі, перець. На змащене деко покласти тісто завтовшки 5 мм і покрити його тонко нарізаним або натертим сиром. Зверху намазати заварним кремом, приготовленим з молока, борошна, яєць з додаванням солі і перцю. Деко повинен бути покритий на 3 / 4 висоти. Пекти 20 хв у духовці. Готовий пиріг розрізати на тістечка.

“ПЕЧИВО З СИРОМ”

склянку пшеничного борошна, 7 1 / 4 склянки тертого сиру, 100 г вершкового масла, 3 cm. ложки густих вершків 20%-ної жирності, сіль і червоний перець за смаком, 1 яйце. Змішати пшеничне борошно, тертий сир, вершкове масло, вершки, додати сіль, червоний перець і все ретельно вимісити; отримане тісто залишити на 3 години для дозрівання, потім розкотити в пласт і маленьким склянкою вирізати круглі коржики. Змастити їх збитим яйцем і запекти в духовці.