Смекни!
smekni.com

Товарознавство харчових продуктів. Асортимент і оцiнка якості масла вершкового (стр. 1 из 5)

Одеський Державний Економічний Університет

Кафедра Експертизи товарів і послуг

Курсова робота

З дисципліні «Товарознавство харчових продуктів»

На тему «Асортимент і оцiнка якості масла вершкового»


Виконала студентка

групи

спеціальність

керівник

пiдпис______________

Захищена на _________

«__»___________2009р.

Члени комiсii________

____________________

____________________

Одесса 2009

Затвержую

керівник

25 квітня 2009 року

___________________

План

курсової роботи з дисципліни "Експертиза товарів і послуг"

на тему "Асортимент і оцiнка якості масла вершкового"

Вступ

1.Огляд літератури

1.1. Класифікація масла вершкового

1.2.Состав масла вершкового

1.3.Харчова і біологічна цінність масла

1.4.Характерістіка вершків, як сировини для виробництва масла

1.5. Класифікація існуючих методів виробництва вершкового масла 2.Фальсификация вершкового масла

2.1.Інформацiйна фальсифікація

2.2.Вершково-рослинне масло

3.Экспериментальна частина

3.1.Целі і завдання

3.2. Стандарти і нормативні документи

3.3.Показники якості

3.4. Огляд асортименту масла вершкового в супермаркеті мережі «Фуршет»

Перелiк лiтератури

Додатки

Змiст

Вступ

1.Огляд літератури………………………………………………………………4

1.1. Класифікація масла вершкового…………………………………………... 5

1.2.Состав масла вершкового……………………………………………………7

1.3.Харчова і біологічна цінність масла………………………………………..10

1.4.Характерістіка вершків, як сировини для виробництва масла……………13

1.5. Класифікація існуючих методів виробництва вершкового масла……….14

2.Фальсификация вершкового масла

2.1.Інформацiйна фальсифікація………………………………………………17

2.2.Вершково-рослинне масло…………………………………………………17

3.Экспериментальна частина

3.1.Целі і завдання………………………………………………………………19

3.2. Стандарти і нормативні документи…………………………………………20

3.3.Показники якості……………………………………………………………21

3.4. Огляд асортименту масла вершкового в супермаркеті мережі «Фуршет»…………………………………………………………………………24

Перелiк лiтератури………………………………………………………………27

Додатки……………………………………………………………………………28

ВВЕДЕННЯ

Вершкове масло - коштовний харчовий продукт, в якому сконцентрований молочний жир. Окрім жиру в масло частково переходять всі складові частини вершків - вода, фосфатіди, білки, молочний цукор, а кислослівочноє - також молочна кислоти плазми. Масло володіє високою калорійністю (близько 7800 кал/кг), доброю засвоюваністю (97%), містить жиророзчинні А і Е і водорозчинні В1, В2 і З вітаміни.

Вершкове масло повинне володіти специфічним, приємним, властивим лише йому смаком, запахом, привабливим забарвленням і консистенцією. Якість масла, що виробляється, залежить від якості сировини, від виконання технологічних вимог, дотримання високого санітарного режиму виробництва і умов зберігання. Галузь олійництва молочної промисловості виробляє широкий асортимент масла, що розрізняється по складу, смаку та аромату.

По структурі вершкове масло є безперервним жировим середовищем, що складається із сполучених або зібраних разом дрібних грудочок жиру, невеликих крапель води або плазми і бульбашок повітря, причому зв'язуючою масою є вільний рідкий жир. Розподіл рідкого жиру залежить від механічної обробки, а кількість рідкої частини - від температури і тривалості її дії.

Всі продукти харчування, включаючи вершкове масло, поряд з високою поживністю і біологічною цінністю повинні мати гарний зовнішній вигляд, приємний смак і запах. Тому для правильної оцінки якості продуктів поряд з аналітичними дослідженнями складу і властивостей визначають їх органолептичні достоїнства (колір, запах, смак, консистенція) .

1.1КЛАСИФІКАЦІЯ МАСЛА

Залежно від масової частки жиру масло з коров’ячого молока поділяється на два види: масло топлене та масло вершкове.

Масло топлене – масло з коров’ячого молока з масовою часткою жиру не менше 99 %. Має характерний смак і запах витопленого молочного жиру, зернисту або гомогенну консистенцію, колір від світло- до темно-жовтого.

Масло вершкове – масло з коров’ячого молока з масовою часткою жиру від 30 до 85 %. Має характерний вершковий смак та запах, присмак пастеризації, пластичну консистенцію при температурі 12±2ºС, колір – від білого до жовтого. Представляє собою дисперсну систему “вода в маслі”.

Залежно від масової частки жиру вершкове масло поділяється на види:

1.Масло вершкове традиційного складу з масовою часткою жиру 80 .82 %.

2.Масло вершкове пониженої жирності з масовою часткою жиру 50 .80 %, яке в свою чергу включає:

* масло вершкове полегшене з масовою часткою жиру 70 .80 %,

* масло вершкове легке з масовою часткою жиру 60 .70 %,

* масло вершкове надлегке з масовою часткою жиру 50 .60 %.

3.Масло низькожирне з масовою часткою жиру 30 .50 %, яке включає:

* масло м’яке з масовою часткою жиру 40 .50 %,

* масло пастоподібне з масовою часткою жиру 30 .40 %.

Традиійні види вершкового масла поділяються на солодковершкове та кисловершкове.

Солодковершкове та кисловершкове масло випускають соленим і несоленим. Масова частка окремих речовин у цих видах масла становить,%:

Жир – 82,5, вода – 16, сухий знежирений молочний залишок (СЗМЗ) – 1,5 (у соленому маслі – 1,0).

Різновидом солодковершкового несолоного масла є “Вологодське”. Для його виготовлення вершки піддають високим температурам, при цьому відбуваються зміни в складі білків: звільнюються сульфігідрильні групи (-SH-) та утворюються деякі ароматичні сполуки. Масло набуває світло-жовтого кольору, смаку і запаху високопастеризованих вершків.

До вершкового масла пониженої жирності належать “Любительське”, “Селянське” та “Бутербродне”. Ці види масла мають у своєму складі менше жиру та більше води та сухого знежиреного молочного залишку. У “Любительському” солодковершковому та кисловершковому маслі масова частка жиру становить 78%, води – 20%, СЗМЗ – 2%. У соленому маслі міститься 77% жиру та 1% солі.

“Селянське” масло буває солодковершкове та кисловершкове. Солодковершкове масло випускають солоним і несолоним, а кисловершкове тільки несоленим. У несоленому солодковершковому маслі міститься 72,5% жиру, 25% води і 2,0 – 2,5 СЗМЗ; у соленому маслі є 1% солі і на 1% менше жиру.

“Бутербродне” масло випускають тільки несолоним (солодковершковим та кисловершковим). Масова частка окремих речовин у цьому маслі становить: жиру – 62,5%, води – 35,0%, СЗМЗ – 2,5 – 3,5%

1.2.Склад масла

Масло з коров'ячого молока і масло комбіноване містять всі компоненти молока - переважно молочний жир і супутні йому речовини, а також білки, лактозу, мінеральні речовини і вітаміни.

Масова доля основних компонентів в різновидах асортименту вершкового і комбінованого масла, що існує в країні, міняється в широкому діапазоні: вміст жиру від 30,0 до 82,5%, води - від 16,0 до 51,5%; останню частину складає сухий знежирений молочний залишок (СОМО), що включає всі речовини плазми, окрім жиру.

Вміст СОМО залежить від періоду року, методу виробництва і вигляду масла, що виробляється. При використанні традиційних технологій вміст СОМО плазми вершкового масла складає 1,5 ... 3,5%. Визначається воно по формулі:

СОМО = 100 - (жир + вода).

[1]

Контроль вмісту компонентів у вершковому маслі здійснюють по масовій долі вологи і жиру. Перевищення кількості вологи в маслі на 0,2% в порівнянні зі встановленим стандартом або, відповідно, заниження масової долі жиру не допускається; таке масло реалізації не підлягає.

Заміна молочного жиру у вершковому (топленому) маслі будь-яким іншим жиром (немолочним) не допускається - окрім різновидів, в яких заміна передбачена. Дотримання встановленого складу і якості масла гарантується таким, що діє в даний час в Україні ДСТУ.

Жирнокислотний склад молочного жиру найскладніший в природі. У його склад входять насичені і ненасичені, причому насичені кислот в нім значно більше (53 ... 77%), чим ненасичених (25 ... 47%), незалежно від періоду року. Вміст окремих жирних кислот значно вагається залежно від породи корів і раціонів годування, періоду року, регіону країни і багатьох інших чинників.Вміст жирних кислот також декілька розрізняється залежно від розмірів жирових кульок. У дуже дрібних кульках виявлена більша кількість ненасичених жирних кислот в порівнянні з великими.

Найбільший інтерес представляють ті, що містяться в молочному жирі поліненасищенниє жирні кислоти. Вони активно беруть участь в клітинному обміні речовин, є чинниками зростання, володіють антисклеротичною дією, беруть участь в забезпеченні нормального вуглеводно-жирового обміну, в регулюванні окислювально-відновних процесів, що відбуваються в організмі людини і нормалізації обміну холестерину.

Слід зазначити, що в маслі з коров'ячого молока міститься недостатня кількість поліненасищенних жирних кислот: лінолевою (С18:2), ліноленовою (С18:з) І арахидонової (С2О:4). Еталонний жир повинен містити 7,5 ... 13,0% даних кислот.

Таблиця 1

Склад солодковершкового масла

Масло Масова частка,% Енергетична цінність , кДж
жири води солі СЗМЗ несоле-ного соле-ного
в несо-леному в соле-ному
Традиційного складу – солодко- та кисловершкове 82,5 81,5 16,0 1,0 1,5 3113 3096
“Вологодське” 82,5 - 16,0 - 1,5 3113 -
“Любительське” 78,0 77,0 20,0 1,0 2,0 2961 2929
“Селянське” 72,5 71,5 25,0 1,0 2,5 2776 2726
“Бутербродне” 61,5 - 35,0 - 3,5 2378 -

Масло зниженої жирності виготовляють з різними наповнювачами (цукор, мед, какао, соки, екстракт чаю та ін.). Масова частка жиру в цих видах десертного масла становить від 50 до 60%, сухих знежирених речовин – 10%. У рецептуру таких видів масла входять такі компоненти: