Смекни!
smekni.com

Машини для подрібнення овочів (стр. 2 из 2)

Станина машини болтами кріпиться на поверхні робочого сто­ла. При збиранні машини у віконце тарільчастого корпуса вставляють ножову решітку із відповідними отворами. Потім на корпус при­кріплюють кришку з бункером та замком фіксують ножову решітку.

У зібраній машині зазор між плоским дволопасним ножем та ножовою решіткою повинен бути мінімальним (0,5 мм).

Після ввімкнення електродвигуна варені овочі поміщають у завантажувальний бункер і злегка притискають штовхачем. Плоский ніж, проходячи між ножовою решіткою й бункером, відрізає від клубеня шматочок і протискує його через ножову решітку.

Нарізані таким чином овочі збираються в тару, підставлену до розвантажувального віконця машини.

При включеній машині забороняється вручну проштовхувати овочі до ножа або усувати крихти з малого лотка, не рекомендується також міняти решітки при включеному двигуні.

Після закінчення роботи вимикають електродвигун, відклю­чають машину від електромережі, виймають із бункера штовхач і знімають з корпуса кришку, ножову решітку та ніж. Всі ці предме­ти очищують від залишків продуктів, промивають гарячою водою і висушують, ніж змащують харчовим несолоним жиром.

Машина для подрібнення зерен кави

Машину МІК-60 (рис. 2) застосовують для подрібнення зерен кави, її продуктивність 60 кг/год. Машина складається з кор­пуса, електродвигуна, двох розмелювальних жорнів, механізму регулювання за­зору між жорнами, трубки та вібратора для розванта­ження подрібненої кави, за­тискача пакета, завантажу­вального бункера, магнітної пастки.

Прямокутний корпус машини виготовлений з лис­тової сталі. Всередині кор­пуса в нижній частині на гумових амортизаторах встановлений електродви­гун потужністю 1,5 кВт. До верхнього фланця електро­двигуна кріпиться корпус кавомолки, виготовлений з чавуну. На валу електро­двигуна прикріплений рухомий диск із обертаючими жорнами. До верхнього торця корпуса робочої

Рис. 2. Машина МІК-60 для подрібнення зерен кави:

1 - електродвигун, 2 - корпус, З - механізм регулювання, 4 – магнітна пастка, 5 - бункер, 6 - кришка, 7 - кожух, 8 - магнітний пускач, 9 - вібратор, 10 - амортизатор, 11 - трубка, 12 - кнопка, 13 - трубка відвантаження, 14 - планка притискання пакета, 15 - жорна, 16 - бункер прийому.

камери кріпиться знімальна кришка з рухоми­ми жорнами та механізмом регулювання зазору між жорнами, який складається з рукоятки, кільця з внутрішніми зубцями, різьбової втулки з диском й зовнішніми зубцями та фланцю з різьбовим хво­стовиком, до якого кріпиться нерухоме жорно.

Верхня частина корпуса закривається відкидною кришкою, під якою знаходиться завантажувальний бункер. У горловині бункера встановлений постійний магніт для виловлювання феромагнітних металевих включень. Збоку, у верхній частині машини, кріпиться магнітний пускач із кнопками керування. На корпусі є шкала з позна­ченнями: "Дрібно", "Нуль", "Крупно". При повороті рукоятки ме­ханізму регулювання зазору між жорнами верхнє жорно піднімаєть­ся або опускається, міняючи зазор та тонкість помолу. За мірою зношуванню жорнів рукоятку переміщують до позначення "Дрібно". Якщо зношується зовнішній ряд дрібних зубців і знижується продуктивність, тоді зубці можна заточити, а якщо вони зношуються повністю - жорна замінюють.

Розвантажувальна труба обладнана електровібратором, який встановлений на амортизаторах. Це сприяє швидкій подачі кави в пакет. На трубі є планка для закріплення пакета.

Правила експлуатації МІК-60

Спочатку, натиснувши кнопку "Пуск" чорного кольору, пере­віряють машину на холостому ходу. Якщо машина працює нормально, відкривають відкидну кришку й засипають підготовлені зерна кави. Відтискають планку, одівають пакет, опускають планку і вмикають машину. Зерна кави самотоком проходять через магнітну пастку, по­ступають до жорнів, подрібнюються, і готовий продукт лопатками обертального диска викидається у розвантажувальну трубу. Під дією електровібратора через амортизатор труба коливається, що сприяє повному поступанню кави в пакет. Після одержання відповідної порції машину відключають і пакет знімають.

Не слід проштовхувати зерна до жорнів рукою або іншими предметами, крім штовхача, а також прочищати розвантажуваль­ний пристрій у процесі роботи. Після закінчення роботи щоденно фарбовані частини машини протирають вологою ганчіркою. Не рідше одного разу на тиждень машину промивають теплою миль­ною водою, потім чистою водою та насухо витирають.