Смекни!
smekni.com

Характеристика та асортимент горіхоплідних культур (стр. 10 из 10)


Додаток - 5

Три горіхи щодня – плюс сім років життя

Горіхи - їжа корисна, смачна й доступна майже цілий рік.

Всі різновиди горіхів зберігають без всіляких втрат свої вітаміни і поживні властивості не тільки впродовж одного сезону, а набагато довше. В усіх горіхах - неповторний унікальний баланс вітамінів та мікроелементів.

Лікар-натуропат та фітотерапевт С. Ільїна наголошує, що три горіхи щоденно подарують сім років життя. Проте не варто забувати, що горіхи - їжа нелегка. Добове споживання їх треба обмежувати: 100 ядерець дрібних, приміром, кедрових горішків; до 30-50 середніх, таких, як ліщина або арахіс, 7-8 великих волоських горіхів. Якщо ви вживаєте горіхи з молодою зеленню - петрушкою, кропом, листковим салатом чи з сухофруктами, то порції можна подвоїти. Та всі знають: коли починаєш гризти будь-які горіхи, то зупинитися важко. Тому потрібно пам’ятати, що 50 г горіхів дають приблизно 300 ккалорій (еквівалент 6 йогуртів), з яких 150-180 калорій надходять за рахунок ліпідів. Без сумніву, це “хороші” жири, багаті на ненасичені кислоти, але вони можуть додати зайвих кілограмів.

У Європі найулюбленіші і найпопулярніші - фісташки та волоські горіхи. Американці віддають перевагу арахісу. Схід обожнює арахіс та мигдаль. В Україні шанують волоські горіхи та ліщину - лісові горіхи. Колись лікарі називали волоський горіх "святом для мозку". Якщо їсти хоча б по три горішки на день, то покращується пам’ять, відновлюються сили після важкої праці. Варто знати: горіхи засвоюються організмом тільки за умови ретельного і повільного пережовування. Волоський горіх - ідеальний компонент для салатів, до складу яких входять м’ясо птиці, яблуко, буряк, морква, селера і будь-яка зелень. Волоський горіх "відтіняє" смак баклажанів, усіх кисло-солодких супів і пудингів.

Якщо вже мова про урочисті трапези, то найніжніша закуска до шампанського і легких десертних вин - фісташки. Їх називають горішками гарного настрою, але норма добового споживання не більше 10-15 ядер. Інакше можливе запаморочення і нудота. Мигдальний горіх – досить підступний. Один з його різновидів - гіркий мигдаль - містить багато ефірних олій. Допустима денна норма гіркого мигдалю - два зернятка. Зате солодкий мигдаль чудово підживлює пам’ять і зір, і з’їсти його можна значнобільше. У фундуку - лісовому горіхові - вдало поєднані білок та вітамін Е. З медом вони допомагають при недокрів’ї та виснаженні. Лісові горіхи рекомендують матерям, що вигодовують дітей, позаяк підвищують лактацію. Арахіс – “харчовий фаворит” зірок світу моди і шоу-бізнесу, бо від 20-25 зерен цих ласощів зовсім не повніють. Та не забувайте, що цей горіх – сильний алерген. Тому алергікам можна з’їдати не більше ніж п’ять горішків на день.

А от кедрові ядерця підійдуть усім без винятку. У них цілком відсутня клітковина. Це ніжні й делікатні горіхи. Їх обожнюють наші шлунки.

Гурмани полюбляють горіхи кеш’ю. За якістю їм немає рівних. Кеш’ю багаті на білки й вуглеводи, вітаміни А, В2, В1 і залізо, містять цинк, фосфор, кальцій. Вони сприяють зниженню рівня холестерину у крові, зміцнюють імунну систему, забезпечують нормальну діяльність серцево-судинної системи. Як допоміжний засіб ці горіхи вживають при зубному болі, псоріазі, дистрофії, порушеннях обмінних процесів, анеміях. Енергетична цінність 100 г кеш’ю – 542 ккалорії. До теми. Нерідко зайняті жінки люблять підтримувати організм різними перекушуваннями. Візьміть на роботу що-небудь таке ж смачне, як і корисне. Підійде порція горіхового міксу: волоські горіхи, кеш’ю, мигдаль в одному “коктейлі” не тільки підтримають мозок і додадуть енергії, а й допоможуть зберегти нерви, приведуть у рівновагу гормони.


Додаток – 6

У відповідності з ГОСТ 114 – 57 "Орехи лещинные лесные и культурные (фундуки)" поділяються по якості на вищий, 1-й та 2-й сорти. В вищому сорті плоди щільні, цілком розвинуті. Вивільнені від плюски, схожі по розміру, формі, кольору шкарлупи, вологість не більше 15%. Ядро щільне, тверде, на перекоті біле з жовтуватим відтінком. Допускаються недозрілі, з прогірклим ядром і пустих горіхів не більше 3%, а також не більше 1% прогірклих. Не допускається засміченість шкарлупою, пошкодженим ядром і другими домішками. В 1-му сорті допускаються недозрілі, з прогірклим ядром і пустих горіхів не більше 12%, не більше 5% прогірклих; засміченість шкарлупою, зломаним ядром і другими домішками не більше 0,1%. В 2-му сорті допускаються плоди різноманітні за формою, розміром і кольором, не більше 25% недозрілих, прогірклим ядром і пустих горіхів; а також не більше 12% прогірклих, засмічення шкарлупою, залежаним ядром і другими домішками не більше 0,3%. Для всіх трьох сортів вологість неповинна перевищувати 15%.

Ядро ліщини в відповідності з вимогами РТУРСФСР 124 – 57 поділяється по якості на 1-й сорт. В вищому сорті ядро натурального смаку, без по сторонніх присмаків і запахів, ціле, досить розвинуте, в коричневій оболонці, на переломі біле або з жовтим відтінком. Діаметр 7 мм, вологість 6%, не більше 8% зломаних, з механічними пошкодженнями; не більше 12% зморщених і недорозвинених; не більше 2% прогірклих, з темною серцевиною. В 1-му сорті допускаються різноманітні по формі і розміру ядра. Допускається зломаних ядер не більше 15%, а також механічними пошкодженнями; до 5% прогірклих, з темною серцевиною; не більше 2% пліснявих, засміченість шкарлупою та іншими домішками не більше 0,1%. Пошкодження зовнішньої оболонки в обох сортах не рахується пошкодженням ядра.