Смекни!
smekni.com

Технологія отримання основних видів продукції тваринництва (стр. 3 из 3)

Кнур миргородської породи

Кращими для беконної відгодівлі є молодняк спеціалізованих беконних, великої білої і української степової білої порід, а також помісі, одержані від схрещування цих порід з кнурами естонської беконної породи та ландрас.

Відгодовують молодняк у два періоди. Перший з 2,5-3-місячного до 4,5–5-місячного віку при середньодобових приростах не менше 450 г, другий період – протягом наступних 2,5-3 міс при середньодобових приростах не менше 600 г. При беконній відгодівлі в перший період на 1 корм. од. повинно припадати 110-120 г перетравного протеїну, в другий – 90–100 г.

Найкраще відгодовувати беконних свиней повноцінними комбікормами. У другому періоді не згодовують макухи, висівок, вівса, сої, бо вони знижують якість бекону.

Напівсальна відгодівля. На таку відгодівлю ставлять молодняк м'ясо-сальних порід і помісей у 4-місячному віці живою масою не менше 40-45 кг. Знімають з відгодівлі напівсальних свиней у 10-12 міс при досягненні ними живої маси не більше 130-150 кг.

У перший період відгодівлі тривалістю до 3 міс і досягнення підсвинками живої маси 90-100 кг концентровані корми в раціонах відгодівельних тварин становлять 60-70% (за поживністю), а решта - соковиті й грубі. Влітку концентрованих кормів дають дещо більше і згодовують їх у суміші з подрібненими зеленими кормами. Середньодобові прирости в перший період можуть бути в межах 600 г. Основними кормами в цей час є концкорми, коренебульбоплоди, технічні відходи, трава, трав'яне борошно тощо.

Тривалість другого періоду напівсальної відгодівлі не перевищує двох місяців при середньодобових приростах не менше 700 г. Концентрованих кормів у цей період згодовують не менше 70% за поживністю, взимку до раціону включають соковиті та грубі корми, а влітку траву.

Сальна відгодівля передбачає одержання важких сальних туш свиней. На таку відгодівлю ставлять вибракуваних основних свиноматок, а також кнурів, яких попередньо каструють. Сальна відгодівля триває близько трьох місяців. При інтенсивній відгодівлі вибракувані дорослі свиноматки здатні за 2,5-3 міс збільшити свою початкову масу на 50–60 кг.

Перші 1,5-2 міс відгодівлі свині мають добрий апетит, а тому в раціон включають багато коренебульбоплодів, силосу, полови, трави при невеликій даванці концентрованих кормів. За 1-1,5 міс до закінчення відгодівлі кількість об'ємистих кормів зменшують при одночасному збільшенні даванки концентрованих (до 80% за поживністю). В останні 1-1,5 міс відгодівлі дають корми, при згодовуванні яких одержують високоякісне сало (ячмінь, просо, горох, жито, картоплю, буряки, комбінований силос тощо), а такі, як макуха, кукурудза, соя, з раціону виключають.


Використані джерела

1. М.Ф. Токарєв, В.І. Ведеречко, О.І. Лашко. Домашня ферма. Київ «Урожай» 1988.

2. Приусадебное животноводство: Справочник/ К.М.Иванов, О.А.Елисеев, А.И.Нетеса. – Л.: Агропромиздат. Ленинградское отделение, 1986.