Смекни!
smekni.com

Трихофітія великої рогатої худоби та заходи по ліквідації захворювання в СГК ім. Щорса, Хмельницької області (стр. 2 из 3)

Необхідно звернути увагу на те, що в товаристві час від часу виділяються позитивно реагуючі на туберкульоз. Всі тварини здаються на діагностичний забій. Патологоанатомічний діагноз не підтверджувався, позитивні результати давала і районна ветлабораторія.

Найбільш поширеною хворобою в даному господарстві є трихофітія, яка завдає великих економічних збитків господарству.

Трихофітія (Trichophytia - стригучий лишай) - інфекційна хвороба,яка характеризується появою на шкірі різко обмежених ділянок, що лущаться, з обламаним біля основи волоссям, або розвитком вираженого запалення шкіри з виділенням серозно-гнійного ексудату і утворенням грубої шкіри.

Хворобу викликають грибки, які відносяться до роду Trichophiton : Тг. verrucosum, Тг. gypseum, Tr. equinum. Основними збудниками трихофітії у парнокопитних являється Тг. verrucosum, у коней (до 82 %) Тг. equinum, у свиней, хутрових звірів, кішок, собак, гризунів - Tr.gipseum (А.А. Колонаткін, 1984 р.). Основним збудником трихофітії ВРХ є Tr. faviforum, рідко Tr. gypseum Sab. (Syn. Tr. Mentagraphytes Robin/Blanchard)), водиночнихвипадках Tr. Crateriforme Sab. (Сарнигов A.X іін. 1971 p.).

ХворієпереважномолоднякВРХ, алесприйнятливівсівидис/гтварин,атакожгризуни, хижііжуйнітварини, птиця.

В мазках патологічного матеріалу всі види грибів роду Trichophiton мають велику схожість. Прямі з перегородкою гіфи міцелію розташовуються рядами по довжині волосся, спори круглі або овальні - у вигляді ланцюжка. В основі спори часто утворюють чохлик, при цьому вони розташовуються як ззовні, так і всередині його. Величина спор 3-8мкм. Міцелій гриба розгалужений, часто розпадається на спори.

На поживних середовищах (сусло-агар, середовище Сабуро і ін.) збудник утворює різні по формі і величині спори (макро- і мікро конідії, артро- і хламідоспори) і міцелій характерний для свого виду. Ріст збудників проявляється на 6-40 день при температурі 25-28 °С, розмір колоній 3-5 см в діаметрі. Колонії складчасті, глибоко вростають в субстрат. Колір колоній залежить від інтенсивності утворення пігменту і його розподілення в колонії. Молоді колонії дають більш ніжне забарвлення.

Збудники порівняно стійкі в зовнішньому середовищі і можуть зберігатися до 6-10 років в уражених волосинах, до 3-8 місяців - в гної та гноївці. В ґрунті не гинуть на протязі 140 днів і навіть можуть в ньому розмножуватись при сприятливих умовах. Ультрафіолетові промені діють згубно.

В киплячій воді трихофітони гинуть через 2 хв., сухий жар 60-62 °С викликає загибель через 2 год., розчин карболової кислоти 2-5 %, луги 1-3%, формальдегід 1-3 %, саліцилова кислота 1-2 % вбивають трихофітони за 5-20 хв. (Колонаткін A.A., 1984 р.).

Хвороба реєструється в любий період року, але найчастіше восени та зимою, цьому сприяє зниження резистентності організму тварин, зміна метеорологічних умов, різні порушення в утриманні і годівлі. В даному випадку ці причини є спонукаючими, головна причина виникнення хвороби в господарстві зводиться до того, що не було проведено профілактичних щеплень телят проти трихофітії. А тварин завозили в господарство не піддаючи 30 денному карантинуванню, не проводилася дератизація. В наслідок цього 28 телят захворіло. Переміщення і перегрупування тварин приводить до виникнення масового спалаху хвороби. Джерелом інфекції є хворі тварини, які заражають здорових шляхом прямого і непрямого контакту. Факторами передачі збудника можуть бути приміщення, підстилка, обладнання, предмети догляду, упряж, гній, грунт і т.д. Як повідомляє С.В. Петрович 1989 р., що в поширенні трихофітії велику роль відіграють мишевидні гризуни, які часто уражуються грибом Tr. metaurophytes. Будуючи свої гнізда в соломі і сіні вони інфікують їх, що врешті призводить до спалаху дерматомікозу. Механічними переносниками можуть бути ектопаразити. За даними Садинова хвороба може передаватися і через повітря.

В результаті стійкості збудника в зовнішньому середовищі, інфіковані приміщення, вигульні майданчики, пасовища на довгий час стають небезпечними для тварин, навіть тоді, коли там немає хворих. Передача може бути і через руки обслуговуючого персоналу.

Діагноз ставиться на основі епізоотичних даних, клінічних ознак і мікроскопу.

Для дослідження беремо зіскоб з периферичних ділянок, поміщаємо в чашку Петрі, заливаємо 10 % їдким натром і підігріваємо на полум'ї. Далі, наливши гліцерин, накриваємо покривним скельцем і продивляємося під мікроскопом, при чому виявляємо характерні гриби.

На момент встановлення діагнозу у тварин відмічаємо такі ознаки: на шкірі голови, рідше спини, шиї, тулуба видно уражені ділянки розміром (2-5 см), шкіра в цих ділянках потовщена, вкрита струпами при знятті яких виділяється гнійний ексудат. Дані ознаки характерні для глибокої фолікулярної форми. Розрізняють також поверхневу форму, при цьому характерно поява обмежених 1-5 см. плям на шкірі із скуйовдженим волоссям. При пальпації таких ділянок промацуються дрібні горбики. Поступово плями можуть збільшуватись, поверхня їх спочатку лущиться, а потім покривається азбестоподібними кірочками. При видаленні їх оголюється волога поверхня шкіри з підстриженим волоссям. У більшості тварин відмічають підвищену подразливість в місцях ураження шкіри. Звичайно до 5-8 дня кірочки відстають і на цих ділянках з центру починає рости волосся. При глибокій формі, перебіг якої 2 міс. і більше на місці ураження в подальшому утворюються рубці. Молоді тварини в період хвороби відстають в рості, втрачають вагу. Поверхнева форма частіше зустрічається у літній період, глибока в осінньо-зимовий. Скупчене розміщення, антисанітарні умови, повноцінна годівля сприяє розвитку більш важких форм трихофітії у всіх видів тварин. Стерту форму частіше реєструють в теплий період року і у дорослих тварин. У хворих в області голови, рідше інших ділянок тіла з'являються вогнища облисіння з поверхнею, що лущиться. В цих ділянках немає вираженої запальної реакції. При видаленні кірочок залишається гладка поверхня шкіри, де на протязі двох тижнів з'являється волосся.

Захворюваність на трихофітію в СГК ім. Щорса по відношенню до всього сприйнятливого поголів'я складає: 923 гол - 100 %

3. Заходи, які проводилися в господарстві після встановлення

Назва заходів Термін Відповідаль- Хто
виконання ний за виконання контролює
І. Організаційно-господарські заходи
Організовувати годівлю, у Постійно Біотехнолог Дільнична
гримання експлуатацію господарства лікарня
тварин у відповідності із ветеринарної
зооветеринрними нормами медицини
Підготувати окремі Протягом 3-х Ветспеціалісти Дільнична
приміщення для днів лікарня
утримання хворих ветеринарної
:арин і відділити медицини
хворих тварин
Організувати вирощування Постійно Ветеринарні Дільнична
і реалізацію молодняка у спеціалісти лікарня
відповідності 3 господарства ветеринарної
епізоотичним станом медицини
господарства і планом
оздоровчих заходів
Запровадити строгий Постійно Зооветерина Дільнична
зоотехнічний контроль, в рні лікарня
нести індивідуальні спеціалісти ветеринарної
картки на тварин господарства медицини
заборонити На період Вет. лікар Дільнична
перегрупування обстежень господарства лікарняветеринарноїмедицини
І 1 |А' и к. ^ 1 Пі Протягом 2-х Ветеринарні Дільнична
роз'яснювальну роботу діб спеціалісти лікарня
серед працівників господарства ветеринарної
господарства відносно медицини
правил особистої гігієни при
роботі біля хворих тварин, а
також серед населення
Забезпечити обслуговуючий Постійно Вет. лікар і Головний вет.
персонал спец, одягом зав. фермою лікар
господарства
Створити нормальні гігієнічні УМОВИ для Постійно Зав. фермою Керівник господарства
тваринників (душові,
роздягальня)
Заборонити виходити за Постійно Зав. фермою Вет. лікар
територію господарства у
спец, одязі
II. Ветеринарно-санітарні заходи
Провести Протягом 15 Керівництво Дільнична
дообгородження ферми, днів господарства лікарня
залишити один в'їзд, який
обладнати дез. бар'єром
і сан.
пропускником, при вході на
ферму поставити дез.
килимок
Вивести здорових Протягом 3-х Вет. Дільнична
тварин в літні табори, місяців спеціалісти з лікарня
зробити санітарний тваринниками
ремонт приміщення,
санацію
Провести дератизацію і Постійно Зав. фермою, Гол. лікар
біотермічне знезараження ветспепеціа господарства
гною ліст
Провести дезінфекцію Постійно Зав. фермою, Гол. лікар
приміщення і території ферми зооветепеціа господарства
Оголосити ферму, де утримуються уражені і варилинеблагополучною на захворювання по трихофітії із накладанням відповідних обмежень 10.09.2009 р. Райдержадмі ністрація Головний лікар району
Провести ізоляцію хворих тварин в окремі приміщення На період обмежень Гол. лікар господарства Дільнична лікарня
Провести дослідження всього сприйнятливогопоголів'я тварин, проводити щоденно огляд молодняку На протязі одного дня Гол. лікар господарства Дільнична лікарня
Забезпечити лікування хворих тварин. Застосувати лікувальні дози вакцини ЛТФ-ІЗО. а місцево мазь «Ям» До зняття обмежень Гол. вет. лікар господарства Дільнична лікарня
Провести щеплення клінічно здорових тварин На протязі 3-х днів Гол. вет. лікар господарства Дільнична лікарня
Лікування тваринпроводити у спеціально відведених для цього місцях Постійно Гол. вет. л ікаргосподарства Дільнична лікарня
організувати роботу щодо спалювання після обробок знятих волосин,кірок, вати; інструменти прокип'ятити, а місце.е обробляли тварин піддати дезінфекції Постійно Гол. вет. лікаргосподарств а Дільнична лікарня
а бк 3 фартухи, халати, брезентові відра кип'ятять ЗО хв. Постійно Вет.спеціалістигосподарства Дільнична лікарня
Щітки, шкряблиці помішують в формалін реаліиову суміш на 0 хв. Постійно Вет.спеціалістигосподарства Дільнична лікарня
Організовувати передвиходом ізізолятора здорових тваринамобробку шкірнихпокривів 1-2 %розчином СиБСЧ, ИаОН Постійно Вет.спеціалістигосподарств а Гол. вет. лікаргосподарства
С б3д )голосити фермулагополучною через 15днів післяостанньоговипадку одужанняіпроведення аключної езінфекції 10.12.2007 Р- Держ.адміністраці я Гол. вет. лікар району

Хворим тваринам з лікувальною метою вводили вакцину ЛТФ-130 в дозі 10 мл. На 1 гол. внутрішньом'язово Хворі тварини були ізольовані в окремому приміщенні. Місцево на уражені ділянки застосовували мазь «Ям».