Смекни!
smekni.com

Особливості обслуговування однієї із читацьких груп (спеціалістів) (стр. 4 из 7)

У 1996 р. у цій же серії — "Бібліотечна справа. Інформаційні матеріали" — видана книга Майкла Бакленда "Реконструкція (перебудова) бібліотечного обслуговування". У передмові до американського видання відзначається, що практичне значення і цінність цієї книги полягає в тому, що вона містить оцінки, розраховані на середньострокову перспективу. Актуальна реформація ДІС полягає в тому, що бібліотекам доведеться надавати доступ до електронних документів. Автор справедливо не називає точного кількісного співвідношення таких документів і традиційних. У недалекому майбутньому бібліотеки будуть працювати з документами усіх видів.

Інший важливий аспект, який розглядається у даній книзі — це значення всіх видів інформаційного обслуговування груп споживачів. Бібліотеки існують, щоб обслуговувати споживачів та активно використовувати свій потенціал. Майкл Бакленд ясно вказує шляхи розширення сфери обслуговування, наданого бібліотеками, а також можливі вимоги бібліотечного користувача в майбутньому. Автор не тільки привів переконливий аналіз минулого, сучасного і можливого майбутнього бібліотек, але і вказав практичні наслідки змін.

Таким чином, можна зробити висновок, що описані вище теоретико-практичні підходи у налагодженні інформаційної служби в масових бібліотеках, які активно інформують конкретні групи споживачів інформації (на прикладі інформаційного забезпечення бібліотекознавців в Росії) підвищують фаховий рівень спеціалістів усіх галузей; дозволяють відповісти на будь-який запит, документально забезпечити проект, програму будь-якого споживача інформації. Основним завданням такої служби є постійне вивчення інформаційних потреб певних фахівців (в конкретному випадку — фахівців бібліотечної справи); забезпечити різні тематичні напрямки необхідними актуальними виданнями та ін.


2.3 Інформаційне забезпечення АПК

Певні надії на вихід із ситуації, в якій опинилося сільськогосподарське виробництво, дають нові підходи до формування і здійснення державної аграрної політики. Проте її реалізація залежатиме переважно від безпосередніх учасників економічної діяльності. За цих умов сільським товаровиробникам, підприємствам, котрі обслуговують їх діяльність, та управлінцям для прийняття обгрунтованих рішень відповідно до ситуації на ринку необхідна своєчасна, вичерпна, пов'язана з їх діяльністю інформація.

Проблема інформування стала настільки очевидною, що не викликає будь-яких сумнівів у виробника щодо її актуальності. Так, опитування 280 працівників селянських (фермерських) господарств Чернівецької, Тернопільської та Івано-Франківської областей показали, що 90% респондентів поряд із дефіцитом матеріальних і фінансових ресурсів дедалі більше відчувають дефіцит інформації.

На сучасному етапі інформаційне обслуговування господарств здійснюється без деталізації знань і врахування ситуації, яка склалася у конкретних виробників на даний момент. В Україні існує достатня кількість інформаційних ресурсів, проте їх попит серед виробників перебуває на низькому рівні. Ринок товарів і послуг, включаючи інформаційний і консультаційний сервіс на селі, є нерозвиненим.

Із метою виправлення ситуації з 1995 р. створюється інформаційно - консультаційна та впроваджувальна служба сільського господарства (ІКВС), яка увійде складовою частиною до інформаційної системи України. На першому етапі формування служби проводяться роботи щодо організації інформаційно-консультаційних регіональних (обласних) центрів (ІКЦ) у Львівській, Тернопільській, Вінницькій, Житомирській та Полтавській областях. Однією з проблем цих робіт є виявлення видів даних, яких на сучасному етапі найбільше потребують виробники. Це дасть змогу розпочати роботи по створенню інформаційного фонду ІКВС.

Відсутність відповідних даних є істотним інформаційним недоліком, а тому стримує вивчення інших більш важливих для організації служби питань, пов'язаних з роботою консультантів.

Виходячи з цього, під час експерименту проводилось анкетування та опитування в різних агрокліматичних регіонах України основних категорій виробників: керівників обслуговуючих і виробничих підприємств сільськогосподарського профілю, головних спеціалістів цих організацій, фермерів та управлінців, а також надавалися консультації абонентам ІКЦ. Метою робіт було виявити інформацію, якої найбільше потребують товаровиробники в умовах переходу до ринкової економіки. Так, в ІКЦ при Західноукраїнському центрі фермерства протягом 1995 р. надано 156 консультацій. Найбільший інтерес проконсультовані (39,7%) виявили до організаційно-правових питань. Ці проблеми насамперед заінтересували тих фермерів, які не могли реалізувати своє право землекористувача.

Консультації технологічного характеру (37,1%) переважно стосувались агротехніки одержання гібридів насіння кукурудзи, енергозберігаючих технологій вирощування зернових культур, особливостей підбору сортового складу саду та ін.

Серед комерційної інформації найбільший попит мала інформація щодо збуту сільськогосподарської продукції, цін на ринках, купівлі ресурсів, засобів праці.

Опитування в Житомирській, Рівненській та Волинській областях показали, що в обстежених господарствах найбільшу потребу в пальному й мастильних матеріалах виявило 75% респондентів, у добривах — 72%, у запасних частинах — 57%, у гербіцидах — 55%. Серед пропонованої на продаж лідирують продукція тваринництва і хмелярства, зерно пшениці.

На думку опитаних, для розв'язання проблем господарювання та прийняття обгрунтованих управлінських рішень доцільно, щоб ІКЦ інформували (у тому числі і через консультаційні послуги) з усіх питань аграрного виробництва, а також виконували посередницькі функції для налагодження ділової активності виробників.

Консультації, надані абонентам у Львівській області, стосувалися селекції, агрохімії, вирощування зернових і зернобобових, приватизації землі й реформування колективних господарств, Опитування в цьому регіоні представників 326 суб'єктів економічної діяльності сільськогосподарського профілю дали можливість виявити частоту використання інформації. Так, кожного дня стають у пригоді дані метеорологічних прогнозів. Наприклад, агрономів цікавили короткострокові (декадні) та довгострокові (місячні, квартальні) прогнози запасів вологи. Щотижня оновлюється інформація про ринки продукції та ресурси, їх реалізацію, хід сільськогосподарських робіт; два рази на місяць — дані про можливості постачальних і заготівельних організацій. Відомості про фінансовий стан регіону та країни, рекомендації наукових закладів, використання основних і матеріальних засобів, витрати на виробництво одержують раз на рік. Така ж інформація потрібна управлінцям.

Усіх респондентів цікавлять біржові ціни у світі, в Україні та країнах СНД на сільськогосподарські культури й техніку, пальне й мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, курси валют тощо.

В ІКЦ при Полтавському науково-виробничому об'єднанні «Еліта» одержали консультації представники 30 господарств 2-х районів Полтавської області. Виробники зверталися з питаннями, які переважно стосувалися голландської технології вирощування картоплі.

Результати опитувань у згаданому регіоні свідчать, що існують проблеми у придбанні запасних частин, хімічних речовин, пального й мастильних матеріалів, елітного насіння та в реалізації сільськогосподарської продукції.

Отже, аналізуючи результати опитувань і характер наданих консультацій, можна зробити висновок, що організації, підприємства, котрі отримують інформацію агропромислового характеру досягають значних успіхів у веденні господарства відповідно до завдань, видів робіт і функціональних обов’язків. Проте проблеми інформаційного забезпечення перед ними стоять однакові. Тобто, незважаючи на відмінності у спеціалізації виробничої діяльності та природно-кліматичних зон, інформаційна залежність господарств однаково гостра в різних регіонах України. Найбільший дефіцит існує на правові, комерційні та науково-технічні дані. Велику потребу в правових матеріалах можна пов'язати з позитивними змінами у виробничих відносинах суспільства в напрямі побудови правової держави. Щодо комерційної та науково-технічної інформації, то можна відзначити, що, враховуючи посилення економічної активності та фінансової відповідальності суб'єктів господарювання йде дедалі більше впровадження у виробництво досягнень науки і техніки, попит на ці види даних зростатиме.

Таким чином, при комплектуванні інформаційного фонду консультаційної служби агропромислового комплексу доцільно розпочати формування баз даних із правових, комерційних питань і досягнень науки й техніки в цій галузі. Ці види інформації будуть використовуватися насамперед для проведення консультацій і вибірково-довідкового розповсюдження інформації в органах НТІ, що сприятиме економічному та інтелектуальному відродженню українського АПК.


РОЗДІЛ 3. ІННОВАЦІЇ В ОБСЛУГОВУВАННІ СПЕЦІАЛІСТІВ

На межі XX і XXI ст. у зв'язку з пошуком оптимальних шляхів входження до інформаційного суспільства, в якому домінуючими продуктами виробництва є інформація та знання, і переосмисленням завдань діяльності його інституцій почали активно дискутуватися питання про роль і місце бібліотек. Потреба в швидкій та оперативній інформації призвело до переходу на нові носії інформації, які забезпечують (порівняно з паперовими) більш високу інформаційну ємність, оперативність тиражування та розповсюдження документів, меншу вартість їх виробництва, можливість актуалізації даних і відтворення мультимедійної інформації обсяг знань людства зберігався в документах на паперових носіях, до ери електронних інформаційних комунікацій . Інтеграційні тенденції, що посилюватимуться з розвитком комп'ютерних мереж, приведуть до об'єднання бібліотек та інших інституцій, які приймають участь у створенні інформаційних ресурсів, у інфополіси. В їх рамках здійснюватимуться не лише традиційні для бібліотек процеси кумуляції, обробки та використання наукової, технічної, економічної та іншої інформації, отриманої в процесі науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої та громадської діяльності суспільства, а й продукування нових знань на базі цієї інформації. Одним з таких видів є міжбібліотечний абонемент.