Смекни!
smekni.com

Особливості розвитку романської архітектури західнослов’янських країн (стр. 8 из 8)

На створення костьолу в Стшельно впливали, як можна припустити, зразки храмів материнських і сестринських общин. В долині Рейну, де норбертанці були особливо активні, недавно відкриті фундаменти храму в Меєр (район Гравенбройх), побудованого для тих, що поселилися тут Із 1166 році норбертанок. Цейхрам, не дивлячись на іншу систему конструкції (колони і зведення), знаходить вражаючу схожість в плануванні, розмірах і пропорціях із стшельненським. Крім того, на підставі порівняння ми можемо судити про просторовий елемент стшельненського костьолу, що не зберігся, але вельми істотному, – про його монастирські емпори. Як і в Меєр, в Стшельно вони були побудовані на плані квадрата і підтримувалися двома стовпами або колонами, займаючи міжбашеневий простір і частина західного прольоту центрального нефа. Норбертанськая базиліка, що надзвичайно чітко спланерувала, була пишна різьбленим кам'яним орнаментом і скульптурою, що зробило вплив і на форму колон. Звичайно в колонах підкреслюється їх статичність і декор обмежується розробкою деталей на капітелях, причому всі колони робляться подібними, оскільки трактуються як типові елементи. Колони ж в Стшельно модельовані кожна окремо, як це робиться з скульптурою. Абсолютно по-різному вирішені капітелі окремих колон; на основний камінь капітелей накладені різні композиції геометричного і фигуративного орнаменту. Всього лише в однієї колони стовбур залишився гладким, в інших же вражає багатство мотивів декору.

В цьому різноманітному багатстві мотивів, орнаментальних і скульптурно-рельєфних форм явно видна наступна, вже остання фаза романського стилю. Пошуки декоративних ефектів, деякий манеризм і майже барочна пишнота характеризують споруди, такі, як, наприклад, в Стшельно, відрізняються віртуозною майстерністю різьблення по каменю. В наступаючому XIII столітті разом з цим напрямом з'являться нові, іноді діаметрально протилежні тенденції. Співіснування різних напрямів з'явиться результатом надзвичайно складної обстановки в світі, у тому числі і в Польщі, що знаходилася в самому центрі важливих змін.

Висновки

Становлення та розвиток романської культової архітектури Чехії нерозривно пов’язані із соціально-економічними умовами країни в період середньовіччя. Чеське королівство входило до складу Священної Римської імперії, що сприяло затвердженню в ньому католицтва і проникненню германських колоністів, ремісників, промисловців і купців.

Перші елементи романського стилю з’явилися в чешській культовій архітектурі приблизно Xст. З’являються нові елементи, характерні для романського стилю.

Характерні для феодалізму панування натурального господарства, нерозвиненість обміну і самостійність окремих феодалів спричинили за собою відому відособленість явищ культури і мистецтва. Архітектура і мистецтво Європи X–XII сторіч відрізняються великою кількістю і різноманітністю локальних шкіл. Та все ж мистецтво цієї пори не позбавлене єдності. Саме в цей час вперше виникає загальноєвропейський стиль, який підпорядковує собі місцеві художні традиції.

Єдність європейської культури XI–XII століть обумовлено наявністю набагато ширших контактів між різними областями і країнами, ніж здається на перший погляд. Головна роль в їх здійсненні первинно випала на долю церкви.

Найважливішою конструктивною задачею, що встала перед будівниками у зв'язку ззведенням споруджень, була нейтралізація їх розпору, тобто в зведеннях горизонтально направлених сил, прагнучих перекинути опори, що утворюються. Найпростіше рішення цієї задачі, – максимальне потовщення стін і опор тобто погашення розпору вагою інертної маси каменя. Частково цим пояснюються масивність романських будівель, невелика кількість і невеликі розміри їх отворів. Проте, прагнучи більш економічного рішення, романські архітектори стали розробляти конструкції, в яких нейтралізація розпору досягалася за рахунок взаємодії врівноважуючи один одного сил. (Важливим кроком в цьому напрямі було створення хрестових зведень, утворених перетином двох відрізків напівциркульних зведень рівного радіусу, що перехрещуються під прямим кутом.

Список літератури

1. Архітектура Болгарії. Софія, 1978, – 381 с.

2. Архітектурний спадок Болгарії. Софія, 1988, – 500 с.

3. Гартман К.О. Історія архітектури. М., 1936, Т. 1,2, – 780 с.

4. Двожах М. Нариси з мистецтва средньовіччя. М., 1934, – 485 с.

5. Загальна історія архітектури. Підручник. В 2-х томах. М., 1958, –523 с.

6. Загальна історія архітектури. В 12-ти томах. (ред. редколегія Н.В. Баранов) М., 1958, –824 с.

7. Олена Флорева. Старата церква в Добърско. Софія, 1978, – 455 с.

8. Лабов В. Архітектура Софії. Софія, 1979, – 397 с.

9. Маца І. Архітектура Чехословаччини. М., 1959, – 489 с.

10. Молева Н.М. «Варшава». М., 1973, –511 с.

11. Поп І.І. Мистецтво Чехії та Моравії ІХ – початок ХVІ століття. М., 1978, – 645 с.

12. Пам’ятники архітектури (альбом). Склав Д. Аркін і Н. Брунов. М., 1935, – 561 с.

13. Тяжелов В.Н. «Мала історія мистецтв». М., 1981, – 475 с.

14. Станкевич Є., Богдан Шермер. «Гданськ». Варшава, 1965, – 387 с.

15. Хросцецкий Юліуш, Анджей Роттермунд. «Архітектурний атлас Варшави». Варшава, 1978, – 185 с.

16. ArealJ. Stare cesky umeny. Praha, 1978, – 366 с.

17. Architektura v ceskemnarodnim dediktvi, (Red. Z. Wirth). Praha, 1961, – 447 с.

18. Burian J. Katealrala sv. Vita. Praha, 1980, – 369 с.

19. Brno v architekture a vytvarnem umenie, 1979, – 666 с.

20. Bohatec N. Schone Bucher des Mitelalters aus Bohmen. Praha, 1970, – 313 с.