Смекни!
smekni.com

Родрігес Веласкес (стр. 2 из 4)

“Тріумф Вакха” Веласкес написав в період між осінню 1628 і влітку 1629р. Картина відрізняється від полотен класицизму на цю тему своїм народним характером. Але не можна погодитися, що в картині зображені тільки іспанці, а ніяких міфологічних персонажів там немає. Звичайно, натурою для Бахуса Веласкесу послужив реальний іспанський хлопець, в картині художник явно відокремлює двох міфологічних персонажів – Вакха і напівлежачого поряд з ним фавна. Тоді як п'яниці одягнені в пошарпані плащі і рвані куртки, у Вакха і фавна голі торси. Наготу Вакха прикриває кинуте на коліна біле полотно і плащ. Біле тіло Вакха, що трохи погладшало, і його біле обличчя з ніжною шкірою вельми відрізняються від загрубілих, обвітрених і обпечених сонцем коричневих, зморшкуватих облич бродяг. Тіло фавна затінене і здається смуглявішим, ніж у Вакха, але його форми і мускулатура навіть ще красивіші. На голові Вакха пишний вінок з крупних виноградних листків -темно-зелених і золотистих. Сцена відбувається на тлі горбистого пейзажу, під покровом ви-ноградників. Вакха оточила група бідняків-любителів випити. Молодий солдат в жовтій куртці, з портупеєю і з навахой за поясом. Ставши навколішки, він витягнув шию, підставляючи голову під вінок. По іншу сторону від Вакха сидить хлопець, закутаний в грубий плащ, з вінком, вже поставленим на голову. Чудовий образ бродяги, що знаходиться в центрі картини, в старому зім'ятому капелюсі. Він двома руками тримає перед собою чашу, по самі вінця наповнену молодим вином. Широка усмішка відкриває його міцні, нерівні зуби; глаза весело блищать, він дивиться прямо на глядача, як би протягуючи йому чашу і запрошуючи випити разом з ним. Сусід, вхопившись за його плече, бере участь в цьому запрошенні. Поряд з ним, преклонивши коліно перед Вакхом, стоїть сивий, загорілий старий. Він вдячно дивиться на Вакха, піднявши стакан з червонуватим вином. Світло, проходячи крізь стінки стакана, утворює на загорілій долоні червоний відсвіт.

У “Тріумфі Вакха” преобдадают коричнево-сірі тони, переходящі в одязі в охристий і жовтий, а в пейзажі в оливково-зелені і темні сіро-блакитні. Не уміючи ще об'єднати фігури з пейзажем за допомогою світлоповітряного середовища, Веласькес все ж таки намагається зв'язати їх зближенням тональних відтінків деяких фігур з кольором горбів, землі, листя.

“Тріумф Вакха” показує, якого рівня досягло мистецтво Веласькеса перед першою поїздкою до Італії.

У 1634 в Мадриді Веласкес створив один з найзначніших творів європейського живопису історичного жанру. “Здача Бреди” – єдина історична картина, яку Веласкес нам залишив. Вона включає декілька портретів, наприклад: портрет самого переможця Спіноли – супутника Веласкеса під час першої подорожі по Італії, можливо, також і портрет самого художника, що ймовірно не був при здачі Бреди. Але вище значення картини полягає в тому, що по барвистих гармоніях, по дивовижних симфоніях чорних, сірих, рожевих і білих тонів вона може зображати всі коли-небудь були в світі здачі міст у присутності тільки двох досі ворожих націй, з срібною головою переможця, доброзичливо нахиленою до відповідного з упокорюванням переможеному, з шумом лісу піднятих копій і повним спокоєм землі і небес. На рівнині Веласкес чудово помістив, як і на портреті Олівареса, палаюче місто.

Перша поїздка до Італії (1629-1631 рр.)

У серпні 1629 року художник через Барселону виїхав до Італії. 19 вересня ескадра прибула до Генуї. Тут Веласкес провів декілька днів, оглядаючи колекції картин в палацах. Серед цих картин увагу Веласкеса повинні були привернути роботи Ван-Дейка, який кілька років тому був в Генуї і писав портрети знаті. Веласкес, ймовірно, чув захоплені відгуки Рубенса про його учня. Портрети дітей, написані Ван-Дейком, що зумів передати природність і обояние дитячого віку, поза сумнівом запам'яталися Веласкесу і допомогли йому відразу ж після повернення з Італії створити повні життя і витонченості портрети маленького інфанта Балтасара. З Генуї Веласкес попрямував до Мілана, де не міг не бачити знамениту “Таємну вечерю” Леонардо да Вінчі, що вражає кожного не тільки драматизмом події, але і майстровою передачею простору.

З Мілана через Верону Веласкес поспішав до Венеції, щоб побачити нарешті творіння її великих колористів. У Венеції Веласкес зупинився в палаці іспанського посла-графа Крістобаля де Бена-венте-і-Бенавідес. Веласкес насолоджувався картинами Тіциана, Тінторетто, Паоло Веронезе і інших художників венеціанської школи.

Він багато малював, і особливо з картин Тінторетто, в тому числі його знамените “Розп'яття” з Ськуола ди Сан Рокко. Він скопіював також Христа з апостолами Тінторетто. Тільки війна перешкодила Веласькесу продовжити перебування у Венеції, і він через Феррару, Болонью і маленьке містечко Ченто виїхав до Риму, де проживав біля року. Іспанським послом в Римі був граф Монтеррей, зять Олівареса. Кардинал Барберіні окрім бажання протегувати діячам мистецтва мав спеціальні мотиви добре зустріти художника, рекомендованого іспанським королівським двором. По наказу Барберіні Веласкес був поселений у Ватиканському палаці і йому були дані ключі від деяких кімнат, у тому числі і від тієї, де були фрески Федеріго Цуккаро. У Ватикані займався копіюванням з “ Страшногосуду ” Мікеланджело в Сикстинській капелі і з фресок Рафаеля. Для більшої зручності Веласкес вважав за краще жити на віллі Медичі, а не у Ватиканському палаці. Під час перебування в Римі Веласкесом були написані картини “Кузня Вулкана” і “Туніка Йосипа” і два пейзажні етюди вілли Медичі Був написаний художником портрет дружини графа Монтеррея, замовлений за порадою Оліварес, але не зберігся. Також не зберігся “знаменитий” автопортрет Веласкеса.

З Риму, повертаючись до Іспанії, Веласкес попрямував до Неаполя. Там же був написаний Веласкесом портрет сестри Філіпа IVМарії Угорської. З Неаполя художник відплив на батьківщину і 31 січня 1631 року повернувся до Мадрида, пробувши в Італії майже півтора роки.

Розглянемо пейзаж “Сад вілли Медичі”, написаний Веласкесом при приближаючому золотистому світлі заходу. Художник вибрав місце в східному кутку відкритого майданчика, який справа у віддалені замикає нарядний задній фасад вілли, а зліва, поряд, з деревами – кам'яна огорожа. У пейзаж Веласкеса потрапила лише одна ніша і відокремлена пілястрами велика лоджія з високою полукруглою аркою посередині і двома менш високими прямоктними отворами по сторонах. Стіна бельведера –її пропорції, арки, пілястра, колонки, балюстрада, карнізи, ніші – всі компоненти архітектурного рішення відрізняються благородством пропорцій і зв'язані в єдине ціле. Але на цьому гармонійному архітектурному монументі позначилися руйнуючі сліди часу. Шматок карниза під балюстрадою відвалився, біла штукатурка обсипалася, стерлася і місцями через неї проступила цегляна кладка.На мармуровій балюстраді тепер повішене для сушки якась білизна і служниця, перегнувшись через парапет, переговорюється з стоячими внизу чоловіками.

Портрети 30-40 рр.

Якості нового вільного живопису Веласкеса, його інтерес до зображення пейзажного середовища (два невеликі пейзажі вілли Медичі і Прадо були написані ним на відкритому повітрі при природному світлі), прагнення наповнити життям схеми парадних зображень відрізняють його роботи після його повернення з Італії – так звані кінні (1634-35гг.) і мисливські (1634-36гг.) портрети короля, його сім'ї, прем'єр-міністра Олівареса для палаців Буем-Реміро і Торре де ла Парадо (все в Прадо). Сіро-коричневий фон здається повітряним, вільно покладені мазання утворюють якнайтонший шар, крізь який просвічує крупно-зернисте полотно. Портретуючи короля, сановників, придворних, друзів, учнів, Веласкес зображає людину такою, яка вона є, в злитті найсуперечніших рис вдачі, будь то жорстокий Оліварес (1633г., Ермітаж), похмурий вельможа Хуан Матеос (1632г., картинна галерея, Дрезден), італійський кардинал Каміло Асталії (1949-50гг., Музей Іспанського товариства в Америці, Нью-Йорк), повний внутрішньої енергії невідомий кабальєро (можливо Алонсо Камо, 30-і рр., музей Велінгтон, Лондон), занурений в свою роботу скульптор Х. Мартінес Монтанвес(1635-38 рр., Прадо. У парних картинках “Меніпп” і “Езоп” (1639 - 40 рр., Прадо), представлені образи людей, жебраків бродяг. По стилістичних особливостях видно, що “Портрет кардинал-інфанта Фердінанда” написаний Веласкесом після італійської поїздки. Фердінанд зображений на тлі дикого пейзажу: голубовато-сірої небо жваве клаптиками білих хмар. На рижеватій голові мисливський картуз з великим козирком, затіняючим частину чола. У ніг інфанта сидить мисливський собака рудої масті. Завдяки легкому повороту його фігура звернена до глядача. Особливо виразне положення рушниці. Фердінанд поводиться з рушницею, нібито це ніжний музичний інструмент. Він дбайливо підхопив стовбур ліктем лівої руки, а кінчиками пальців правою злегка притримує приклад. У поєднанні з висунутою вперед ногою і спокійним, упевненим поглядом, зверненим до глядачів, цей жест додає образу характер особливого артистизму, чимось нагадуючи музиканта – віртуоза.

Друга поїздка до Італії (1649-1651 рр.)

Король доручив Веласкесу вибрати твори кращих художників, які могли б прикрасити задуману їм нову галерею. Веласкес відповів, що Філіп не повинен задовольнятися речами, які доступні іншим колекціонерам, і просив доручити йому поїхати до Венеції і Риму, де він придбає для короля кращі речі Тіциана, Веронезе, Бассана, Рафаеля і інших подібних їм майстрів, а також придбає відмінні статуї або зробить зліпки з них, які необхідні для прикраси Алкасара. Філіп погодився. У січні 1649 року мандрівники відплили з Малаги і прибули до Генуї 11 березня. Звідти Веласькес продовжував поїздку самостійно, відправившись до Венеції. Потім він виїхав в Модену, Болонью і до Риму, звідти він з'їздив до Неаполя відібрати античні скульптури для відливу копій з них.