Смекни!
smekni.com

Хвороби кролів, спричинювані найпростішими з неясним систематичним положенням. Нематодози (стр. 3 из 3)

Патогенез. Трихостронгіліди присисаються своєю ротовою порожниною до слизової оболонки тонкого відділу кишечника, рідше — шлунка. При цьому паразити висисають кров з кишкових капілярів, виділяючи в рану токсини, які перешкоджають зсіданню крові. При інтенсивній інвазії розвивається виснаження і сильна анемія.

Клінічна картина. У хворих відмічають в тій чи іншій мірі розлад травлення; розвивається стійкий пронос з великою кількістю слизу і навіть з прожилками крові, внаслідок чого кролі значно відстають у рості і розвитку, втрачають апетит, шерсть стає скуйовдженою, без блиску, кон'юнктива блідою з жовтяничним відтінком. Хворі худнуть, стають малорухливими.

При гострій формі хвороба може тривати 8—12 днів, а при хронічній — понад 2—3 місяці.

При розтині відмічають виснаження, набряки, гідремію, асцит. На слизовій оболонці тонкого кишечника на місцях прикріплення паразитів розсіяні численні крапкові крововиливи, іноді ерозії і навіть виразки. Слизова оболонка шлунка і тонкого відділу кишечника набрякла, почервоніла. Після відмивання слизової оболонки водою на ній можна побачити прикріплених до стінки шлунка і кишечника дуже тонких трихостронгілід.

Діагноз. Для точного встановлення хвороби вдаються до мікроскопічного дослідження випорожнень від хворих кролів методом флотації, при якому виявляють яйця трихостронгілід видовжено-овальної форми, з тонкими оболонками, світло-сірого кольору, з багатьма кулями дроблення всередині. При розтині діагноз підтверджується патологоанатомічною картиною.

Лікування. Добрий лікувальний ефект при трихостронгілі дозах кролів дає застосування фенотіазину очищеного по 0,03— 0,04 г на 1 кг ваги тварин 3 рази на день протягом 3—4 днів підряд.

Профілактика та заходи боротьби. У неблагополучних щодо трихостронгілідозу пунктах у теплу пору року, коли є загроза зараження кролів цією хворобою, слід періодично, не рідше одного разу на місяць, застосовувати фенотіазин за методикою, зазначеною вище. При клітковому утриманні не слід здоговувати кролям траву з неблагополучних щодо трихостронгілідозу ділянок. Необхідно додержувати загальних зоогігієнічних правил годівлі.

Кролиць, носіїв трихостронгілідозної інвазії, слід заздалегідь звільняти від цієї інвазії за допомогою фенотіазину.


Використана література:

1. Болезни кроликов. А. П. Гончаров.К., «Урожай», 1976, стр. 152 (на украинском языке).