Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення рентабельності при виробництві художніх фільмів (стр. 3 из 8)

Оскільки за останні 15 років вивченню резервів робочого часу зйомочної групи, як основного чинника зниження собівартості фільму на кіностудіях України, та і не тільки, ніхто не приділяв ніякої уваги, та оскільки більшість причин залишаються тими ж, я знаходжу можливим використати в своїй дипломній роботі матеріали групи НОП кіностудії ім. О.Довженка, як такі, що не втратили своєї актуальності. В роботі наряду з матеріалами групи НОП кіностудії ім. О.Довженка використана інформація групи НОП Одеської кіностудії, „Мосфільма”, „Ленфільма”, студії ім. М.Горького, а також довідкова література з цієї теми. (перелік подано в переліку літератури)

Фонд робочого часу знімального періоду складається з :

1) робочих днів знімального періоду;

2) кількості часів робочого дня (зміни)

Відповідно і резерви робочого часу зйомочної групи (різниця між довжиною робочого періоду і продуктивно витраченим часом) складаються за рахунок непродуктивного використання днів календарного періоду зйомок та годин робочих змін.

Розглянемо це питання на матеріалах, що відбивають фактичний стан справ.

Баланс календарних днів знімального періоду на 54 фільми.

№п/п Категорії витрат робочого часу В середн.по 4 кіност. 54(фільми) В тому числі
„Мосфільм”(20 ф-мів) „Ленфільм”(10 ф-мів) Кіностудія ім.О.Горького(13 ф-мів) Кіностудія ім.О.Довжен-ка (11 ф-мів)
1. Підготовчі роботи 2,3 2,0 1,9 3,0 2,4
2. Освоювання та репетиції 2,4 2,3 2,5 2,7 2,0
3. Зйомки 15,0 15,1 14,5 15,4 14,8
4. В тому числі - - - - -
5. Павільйон 6,9 7,2 7,0 6,8 6,5
6. На натурі 8,1 7,9 7,5 8,6 8,2
7. Перезйомки, дозйомки 0,4 0,7 0,5 0,4 -
8. Переїзди 1,3 1,2 1,1 1,6 1,4
9. Простої 4,5 4,2 5,3 3,1 5,7
10. Вихідні дні 4,1 4,5 4,2 3,8 4,7
11. Всього 30,0 30,0 30,0 30,0 30,0

Як ми можемо бачити на таблиці, безпосередньо на зйомки фільму використано в середньому 15 днів в місяць (15,4 дні, включаючи до зйомки та пере зйомки), тобто 58% фонду робочих днів зйомочного періоду (який складається з календарних днів за мінусом вихідних днів). Простої складали 4,5 днів в місяць або 17,4% фонду робочих днів. З аналізу виборочних матеріалів можна довести, що близько половини цілоденних простоїв в роботі зйомочних груп виникає із-за неявки акторів та непогоди (при зйомках на натурі), решта простоїв являються даниною поганої організації зйомочного процесу. Навіть при частковій ліквідації цього недоліку, по меншій мірі, 2,5 дні простоїв в місяць можна обернути в фонд продуктивного використання робочого часу.

Про використання зйомочними групами робочого часу можна цілком об’єктивно судити за даними фото хронометражних спостережень за роботою в зйомочному періоді.

Така робота була підготовлена та проведена спільно з кіностудіями лабораторією техніко-економічних досліджень "НИКФИ".

Вперше була здійснена на студії „Мосфільм” в 1948 році і повторювалась по покращеній методиці в розширених масштабах на чотирьох ведучих кіностудіях країни. На кіностудії ім. О.Довженка вона була проведена в 1955 році. Хронометражем було охоплено 252 робочі зміни в павільйонах на виробництві 23 повнометражних художніх фільмів.

Слід відзначити, що спостереженню підлягали не індивідуальна робота кожного учасника зйомок, а заздалегідь визначені найважливіші елементи та операції технологічного кіно зйомочного процесу, зведені в єдину номенклатуру.

Приймаючи до уваги те, що часто на знімальному майданчику одночасно виконуються дві і більше операцій, одна з яких – приймається за основну, а решта за сумісні.

Використання робочого часу зйомочної зміни за даними хронометражу подаються в наступному порядку:

Операції Основний час (в процентах до величини робочої зміни) Сумісний час (в процентному відношенні до основного часу по даній операції)
1 Установка світла та кадру 44,8 26,7
2 Режисерські вказівки та репетиції 27,3 15,1
3 Загально підготовчі роботи по кадру 10,0 82,0
4 Проби та фотозйомки 1,1 0,4
5 Кінозйомки 1,9 -
6 Перерви та простої 14,9 -
Всього 100,0 24,3

Розглянемо кожну із перерахованих в таблиці операцій.

Робота операторської групи та освітлювачів.

Як бачимо із таблиці на операції по установці світла на об’єкти зйомок та по установці кадру операторською групою було витрачено в середньому 3 години 23 хвилини, або 44,8% робочого часу зміни. Крім того, ніж операції виконувались на протязі 54 хвилин в процесі виконання другими учасниками зйомочної групи інших операцій. Цей додатковий час складає 26,7% до основного часу. Таким чином, робота операторської групи продовжувалась в середньому 4 години 17 хвилин.

Судити про те, наскільки продуктивно витрачався цей час, допоможе наступна розшифровка (таблиця)

№п/п Операції Розподіл витрат основного часу (в процентах до результату) Суміжний час (в процентах до основного часу)
1 Установка кадру та точки зйомки 18,0 37,7
2 Установка світла 55,2 14,5
3 В тому числі загальне освітлення 31,5 21,0
4 Висвітлення акторів 17,2 15,4
5 Міждублеві поправки, корекція 6,5 7,6
6 Установка камери та технічних пристосувань 14,2 30,5
7 Підготовка та розстановка освітлювальних приладів 12,6 45,6
Всього 100,0 26,7

З перерахованих операцій лише перші дві (установка точки зйомки і кадру та установка світла) безумовно можуть рахуватися основною виробничо-творчою працею операторської групи. Решта ж операцій, на які витрачується до 27% часу робочої зміни, являються по суті підготовчо-допоміжними роботами до установки світла та кадру.

Розподіл часу операторської групи за окремими операціями і співвідношення витрат основного та суміжного часу суттєво відрізняються як в окремих зйомочних групах так і на окремих кіностудіях, відсутністю єдиної технології установки кадру.

Наприклад, допоміжні роботи по підготовці та розстановці освітлювальних приладів на „Мосфільм” забирали в середньому 40 хвилин, в той час, як на кіностудії ім. О.Довженка витрачається часу на ці роботи приблизно в 2 рази менше. Допоміжні операції по установці, перевірці та наладці зйомочної камери та операторських пристосувань в значній своїй частині повинні суміщатись з іншими операціями. За рахунок основного часу допускається проводить тільки такі невідкладні операції, як чистка від пилу, зміна об’єктивів і таке інше. Такі ж операції, як розстелення панорамних рейок чи збірка пристосувань для установки зйомочної камери повинні суміщатись з установкою загального освітлення, або підготовкою та розстановкою освітлювальних приладів, або ж загальними підготовчими роботами по кадру.

Факти свідчать про те, що в більшості випадків на установку світла по кадру витрачається часу значно більше, ніж це необхідно технологічно, як в результаті недостачі освітлювальної техніки, так і, головним чином, за незадовільної організації зйомочного процесу. Матеріали хронометражу красномовно засвідчують про залежність затрат часу на установку світла та кадру, від якісної підготовки художньо-творчого вирішення кадрів, запланованих на даний зйомочний день. Чіткість та узгодженість між режисером та оператором з питань послідовності зйомок кадрів, операторської схеми освітлення, мізансцен, точок зйомок та інших виробничих питань, як правило, скорочують витрати часу на операторські роботи. Навпаки, при відсутності такого узгодження та якості, тобто при неорганізованій, безплановій роботі, часу на установку світла та кадру затрачується набагато більше, при чому складається враження, що в цьому повинен виключно оператор. Насправді ж не менше, а навіть в більшій мірі винним є режисер.

Вищесказане підтверджується розробкою вибіркових даних хронометражу роботи на 30 зйомочних змінах, на протязі яких були відзняти 133 кадри. З них по 97 кадрах мізансцени були визначені зарані, а по 36 кадрах мізансцена розроблювалась в процесі установки світла. Виявилось, що в тих випадках, коли мізансцени попередньо не були розроблені, часу на операторські роботи витрачались на кіностудії ім. О.Довженка в 2,3 рази, а на „Мосфільмі” в 5,7 разів більше (на один кадр), ніж в тих випадках, коли мізансцени були вирішені заздалегідь.

Таким чином, важливими умовами більш продуктивного використання зйомочного часу операторською групою являються загальне покращення організації виробництва, чітка технологічна регламентація операцій по установці світла і кадру, а також насиченість кіностудій удосконаленою апаратурою, що дозволить заздалегідь підготовить установку світла на кількох точках зйомок і звести до мінімуму перестановку освітлювальних приладів.

Робота режисерської групи.

На операції режисерської групи витрачалось в середньому за зміну 2 години 4 хвилини та додатково за рахунок робочого часу інших операцій (суміжний час) 19 хвилин, тобто всього 2 години 23 хвилини.