Смекни!
smekni.com

Ікони Візантії (стр. 2 из 2)

В іконі помітний вплив античних художніх прийомів, зокрема римської та фаюмського традицій. Особливо це проявляється в різних очах Ісуса - один милує, а інший нехтує. Сам образ Христа відрізняється тріумфально, яка підкреслюється як традиційним пурпуром його одягу (хітон виконаний у пурпурі "кольору ночі", а клав на ньому з традиційного кривавого пурпура), дорогоцінним окладом Євангелія в його руці, а також увігнутою екседри за його спиною, що є традиційноюасоціацією з імператорським культом.

У використанні світла проявляється символізм: світло рухається зліва направо, створюючи відчуття таємниці. Дуже помітна асиметрія між лівою і правою боку особи Ісуса. Ліва частина, повна світла і сяйва, показує розслаблені брову і губи; права сторона, навпаки, виконана темніше. Ця двоїстість між спокоєм і сострадательностью Ісуса, і його темними і суворими рисами відображала церковні та громадські дискусії того час, коли гаряче обговорювалася концепція подвійної природи Ісуса Христа. Використання світла, а також різні вирази обличчя, відбивала ідею людської і божественної природи Христа, його милосердя і роль судді.

На відміну від фаюмских портретів, на Синайському іконі Вседержителя очі Ісуса не мають віддзеркалень і відблисків, оскільки Ісус сам є джерелом світла. Це стало загальною практикою в більш пізньої православної іконографії Ісуса Христа, а також стало застосовуватися в іконографії святих.

Колір використовується для того, щоб зміцнити ідею неземного світла і небесного царства. Теплі відтінки від охряного до коричневого з центром на золотистих тонах. Круговий золотий німб, можливо, мав інкрустації, яскраво показує, що зображуваний є "не від світу цього". Цей німб нагадує зображення бога-сонця минулих політеїстичних традицій. У цьому випадку, Ісус виступає як той, хто замінив минулих богів, як нове "Сонце Правди". На хрещатий німб зображені зірки, які в пізнішому иконописании стануть ключовими елементами зображення Богородиці, що символізують чистоту.

Поза і жести Ісуса Христа також мають символічне значення. Фігура Вседержителя займає значну частину мальовничої площині, контролюючи простір. Євангеліє в лівій руці символізує його владу над всесвітом, а також нагадує про його служінні на землі. Його права рука благословляє віруючих; пальці складені на знак вчительства і влади, в групи з двох і трьох пальців, що одночасно відображає віри у подвійну природу Ісуса Христа, а також у Пресвяту Трійцю.


Список використаної літератури

1. Історія світової та української культури: Підручник для вищ. закл. освіти/ В. А. Греченко. - К. :Літера ЛТД,2002. - 464с.

2. Полікарпов В. С. Лекції з світової культури: Навч. Посіб. - 4-те вид. ,випр. і доп. - К. :Т-во"знання", КОО,2000. -359с.

3. Лекції з історії світової та вітчизняної культури. За видавництвом А. В. Яртися, С. М. Шиндрика, С. О. Герепанової. -К. : Львів. 1994.