Смекни!
smekni.com

Історія театрів Санкт-Петербурга (стр. 2 из 3)

Відразу після відкриття театр почав бурхливе і дуже насичене життя. Прем'єри слідували одна за одною. Тут виступали запрошені імператрицею світові знаменитості: композитори Доменико Чимароза і Джузеппе Сарти, художники і декоратори Пьетро Гонзага і Томас Дампьери, танцівник Карл Ле Пік і актор Жак Офрен. У придворних спектаклях бере участь російська, італійська, французька, німецька трупи і балет. Театр був справжньою школою російського театрального мистецтва XVIII століття. Проте підйом театру закінчується разом із смертю Катерини II в 1796 році.

Друга частина. У XIX столітті правителі Росії - від Олександра I до Миколи II - безуспішно намагалися відродити минулу славу придворної сцени. У місті розвивалися професійні загальнодоступні театри, і роль Ермітажного, як першого театру країни, все більше йшла в історію.

Після революції знову використовувати театр для народних представлень з подачі наркома А. Луначарского, спробував В. Мейерхольд. Він намітив репертуар і списки діячів мистецтва, що притягалися, : В. Соловйова, С. Радлова, М. Крокувала, А. Головина, М. Добужинского, О. Книппер, Ф. Шаляпина. Почалися репетиції і пройшли пробні представлення в залах музею. Проте у кінці травня 1919 року було вирішено відкласти відкриття сезону у зв'язку з необхідністю відгородити театр від музейних експозицій живопису. На цьому ідея відродження театру затихнула.

С1927 року приміщення театру почали використовувати, як лекторій музею Ермітажу. У 1932 - 1935 роках на сцені театру проходили "тематичні концерти" під керівництвом З Гинзбурга. У них брали участь оперні солісти, музиканти, артисти балету. На концертах демонстрували французьку і німецьку музику, розповідали про творчість Паганіні, Вагнера, Перголези, показували європейські танці XVI - XVII віків. Лекції - концерти мали постійний успіх у публіки, але були руйнівні для Ермітажу, і тому припинили своє існування.

Відтоді театр перестав використовуватися по своєму прямому призначенню. Тут читалися лекції з історії мистецтва, проводилися наукові конференції і засідання. Усі підсобні приміщення театру були зайняті науковими відділами, службами і лабораторіями. Проте від непрофільного використання вентиляція, повітряне опалювання, конструкції сцени і самої будівлі почали руйнуватися, і на початок 80-х постало питання про виселення співробітників і закриття приміщень.

У зв'язку з цим було прийнято рішення провести повну реконструкцію і реставрацію усієї будівлі. Для цього урядом були виділені кошти Державному Ермітажу і ув'язнений контракт з фінською будівельною фірмою "Пуолиматка". Реставраційні Роботи в залі театру і в розташованих під ним залах Петрівського палацу провели майстерні музею. Були відновлені і відреставровані обробка залу, ряди крісел, стеля, системи освітлення і акустики. Додатково змонтували сучасне сценічне устаткування, система синхронного перекладу (до 5 мов одночасно), кіноустановка з апаратурою зворотної проекції, звукопідсилюючі і світлові установки з комп'ютерним управлінням. Основні роботи були завершені до 1989 року.

Третя частина. 7 січня 1991 року Ермітажний театр знову розкрив свої двері перед публікою. Продовжив роботу лекторій музею, знову проводяться наукові конференції, семінари, симпозіуми.

В той же час, сцена Ермітажного театру стала одним з наймодніших майданчиків Санкт-Петербургу. На ній був проведений фестиваль "Скрипка Паганіні в Ермітажі", на якому відомий скрипаль С. Стадлер виконав класичні твори на скрипці Паганіні, спеціально доставленій з Генуї. Тут же відбувся фестиваль, присвячений 100-річчю фінського композитора Я. Сибелиуса, "Повернення легенди". 1 січня 1995 року з Ермітажного театру транслювалися на весь світ виступи М. Ростроповича в програмі "Симфонія світу". На сцені театру пройшли ряд чудових прем'єр, серед яких "Борис Годунов" М. Мусоргського в постановці Театру камерної опери Санкт-Петербургу, "Соломія" Р. Штрауса, представлена у виконанні солістів, хору і оркестру Маріїнського театру. Постійно проходять концерти випускників Академії балету ім. А.Я.Вагановой. Стали традицією виступу Оркестру Державного Ермітажу.

Зараз, в театральний сезон в Ермітажному театрі практично щодня проводяться оперні спектаклі і концерти артистів балету. Часто виступають зі своїми постановками трупи Маріїнського, Александринського театрів, театру "Санктъ-Петербургъ опера". Серед глядачів багато іноземних гостей нашого міста. Та все ж для відтворення минулої слави театр чекає свою власну трупу і свій власний неповторний репертуар.

3 Маріїнський Державний академічний театр опери і балету

Історія трупи Маріїнського театру починається в 1783 році, коли в Петербурзі був побудований Великий театр (зараз в цій будівлі консерваторія).

У 18 столітті в Петербурзі з'явилася площа Карусель. Так називалося те, що любиться придворному суспільству театралізована кінна вистава. На цій же площі проходили народні гуляння і стояла непоказна дерев'яна будівля з сценою, де виступали драматичні артисти, трупа італійської опери за участю учнів Петербурзької танцювальної школи.

На місці дерев'яної будівлі, за наказом Катерини Другої, був побудований Великий (Кам'яний) театр для створення придворного театру. Нова будівля, за словами сучасників, своєю пишністю і пишнотою перевершував кращі європейські театри. Його відкриття відбулося в 1783 році оперою Дж. Паизиелло "Світ місяця", площа Карусель назвали Театральною. Придворний театр виступав тут до середини 19 віків, трупа об'єднувала як музичних, так і драматичних артистів.

Перший час в репертуарі були, в основному, італійські опери, але потім стали з'являтися і твори російських композиторів : "Орфей" і "Ямщики на підставі" Е. Фомина, "Мірошник - чаклун, обманщик і сват" М. Соколовского, "Нещастя від карети" В. Пашкевича. В цей час йшло формування російської школи виконання опери і балету, становлення свого стилю.

У кінці 18 - початку 19 віків на сцені Великого виступали видатні оперні виконавці: Н. Семенова, Я. Горобців, А. Пономарев, А. Рамазанов, П. Злов, Е. Сандунова, П. Булахов; і артисти балету И. Вальберх, Е. Колосова, А. Истомина, А. Глушковский, Н. Гольц, А. Новицкая і інші.

До початку 19 віків театр грав значну роль в культурному житті столиці. Оперна і балетна трупа стали самостійними колективами, а в 1803 році драматична трупа відокремилася від музичних.

У той час оперною трупою керував капельмейстер, оперний і балетний композитор К. Кавос, балетний колектив очолював Ш.Дидло. У своїх роботах вони прагнули вийти за рамки придворного репертуару. У 1813 році з'явився балет на музику К. Кавоса "Ополчення, або Любов до вітчизни" И. Вальберха і Огюста про патріотизм у Вітчизняній війні 1812 року. У 1815 році відбулася прем'єра опери К. Кавоса "Іван Сусанин", попередниці твору Глинки. В1823 року Ш. Дидло поставлений балет "Кавказький полонений" по твору А.С.Пушкина, на музику К.Кавоса.

Знаковим для російського музичного мистецтва став 1836 рік. З Великого театру драматична трупа переїжджає в Александринський. Оперно-балетна трупа отримує самостійність і визнана однією з кращих в Європі. 27 листопада 1836 року відбулася прем'єра опери М. Глинки "Життя за царя", цю подію прийнято вважати народженням російської класичної опери.

У 1942 році вийшла друга опера Глинки "Руслан і Людмила".

Найбільш популярні балети в 40-х роках 19 віків були "Жизель", "Есмеральда", "Катарина, дочка розбійника", "Корсар" Ж.Перро.

У 1843 році для опери настали скрутні часи. Не дивлячись на те, що оперні спектаклі Великого театру користувалася великим успіхом у глядачів, в Петербург запрошена італійська трупа і їй віддана сцена театру. Постановка вітчизняних композиторів офіційно заборонена. Частину російських співаків перевели до італійців, а інший колектив опери в 1846 переводять в Москву.

29 січня 1849 року відкрився, побудований навпроти Великого театру, кінний цирк. Дерев'яна будівля була спроектована так, що його можна було використовувати і для театральних постановок.

У 1850 році оперна трупа повернулася в Петербург, але приміщення так і не отримала. Спектаклі проходили в цирку, в ті дні, коли сцена була вільною від циркових виступів.

Зі сходженням на престол Олександра Другого, почалося реформування і демократизація суспільства. Кода в 1859 році, цирк згорів, то Олександр повелів на його місці побудувати театр для музичних виступів. Через рік архітектор А. Кавос відновлює будівлю. Сюди переїхали оперна, а потім і балетна трупи.

Урочисте відкриття відбулося 2 жовтня 1860 року оперою "Життя за царя". Театр назвали Маріїнським, на честь дружини Олександра Другого Марії Олександрівни.

За словами сучасників, це був театр "прекрасний в Європі". Проте, в будівлі виявилися недостатньо продумані службові приміщення, дерев'яні конструкції застарівали, що викликало необхідність проводити реконструкції. У 19 столітті будівля двічі піддавалася реконструкціям - в 1884-1886 роках перероблені закулісні приміщення, а в 1894-1896 роки піддалася перебудові глядацька частина, до лицьового фасаду прибудували новий корпус з вестибюлем, парадними сходами і фойє, а з боків від основної будівлі з'явилися флігеля.

До наших днів збереглися білосніжні скульптури, оббивки і драпіровки в блакитних тонах, позолота. По ескізах професора К. Дузи виконаний чудовий плафон живописцем Е. Фрачиоли. Величезна бронзова люстра з трьох ярусів з кришталевими підвісками і канделябри виготовлені на пожертвування купця К. Плескоті.

Першим головним капельмейстером Маріїнського театру став К. Лядов, потім з 1863 по 1016 роки його змінив Е.Направник. За роки своєї роботи, Е. Направник створив видатний творчий колектив, який успішно конкурував з італійською трупою, що пропрацювала у Великому театрі до кінця 19 століття. Неймовірною популярністю у глядачів користувалися О. Петров, М. Степанова, до них приєдналися молоде покоління оперних співаків Ю. Платонова, М. Сариотти, Ф. Комиссаржевский, И. Мірошників, Ф. Стравінський, Е. Мравина, М. Славина, Н. і М. Фигнери, М. Долина, Е. Павлівська, пізніше В. Куза, Н. Фріді, Н. Забілу, М. Корякин, Ф. Литвин, А. Давидов, И. Алчевский, В. Касторский і інші. Високий професійний рівень Маріїнського театру створив умови для появи в трупі таких геніальних оперних виконавців як Іван Ершов і Федір Шаляпин.