Смекни!
smekni.com

Емоції та характер при виконанні європейських танців (стр. 3 из 3)

2.2 Творче спілкування і вдосконалення в спортивному танці

"... В спілкуванні індивіди фізично і духовно творять один одного" (/1/, с. 248). Ця формула Маркса, Ломовим Б.Ф., що використовується, вказує на "обробку людей людьми" у всіх видах діяльності, у тому числі і в спортивних танцях. Але люди можуть впливати один на одного як позитивно, так і негативно. Творчість має позитивну спрямованість, пов'язану з вдосконаленням людини. Але можуть мати місце і деградація, бездуховність, розпуста.

Якщо людина відчуває себе розкуто, невимушено, якщо вона знаходиться серед друзів, в сім'ї, серед людей, яких любить, і сама любима ними, якщо спрямованість до краси, добру, досконалості стійка і сформована в житті з цими людьми, то, дійсно, такі відносини сприяють процесу творчості і вдосконалення. Інакше може відбуватися деградація - процес, зворотний творчому вдосконаленню.

Зараз в Росії ми спостерігаємо повний спектр морально-етичних процесів: від аморальності і бездуховності до високоморальної натхненності. Це відбувається і в спортивних танцях. Тут високий рівень фізичного вдосконалення деколи поєднується з жорсткою установкою на перемогу в змаганні за всяку ціну. Зараз, коли стирається грань між професійним і любительським спортом, коли крупні суми валюти за перемогу повністю міняють моральні установки людей, гуманна змаганність, властива любительському спорту, асоціюється з поняттям "біла чорнота".

Вдосконалення - це більш могутній процес, ніж змаганність і суперництво. Ми виділяємо чотири рівні і напрям творчого вдосконалення людини. Перший рівень - фізичне або тілесне вдосконалення, що починається з моменту народження (і навіть раніше) і триваюче все життя до останнього дихання, як базовий напрям вдосконалення всього живого на Землі (роботи Пьера Тейяра де Шардена. В.І. Вернадського). Цей напрям є продовженням еволюції і властиве всьому живому: рослинам, тваринним і людині. Людина усвідомлює цей процес, рефлексія управляє ним, вірить в нього, і лише віруюча людина здатна зберегти спрямованість на фізичне вдосконалення до глибокої старості. З другого боку, тільки отримання мудрості дозволяє людині до відходу з життя зберегти досконале тіло.

Другий рівень (і другий напрям) - інтелектуальне вдосконалення, властиве тваринам і людині Воно реалізовано в здібності до навчання, до творчого мислення (Я.А. Пономарьов), до творчого спілкування (В. П. Танаєв). На відміну від фізичного вдосконалення, інтелектуальне виявляється не відразу, а з певного етапу розвитку. Інтелектуальне вдосконалення найбільш доступне, зрозуміле і реалізоване.

Третій рівень - соціальне вдосконалення - доступно не всім. Реалізовуючи тілесне і інтелектуальне вдосконалення, людина відчуває недостатність, збитковість навколишнього соціуму і вимушений для свого подальшого просування займатися і соціальним вдосконаленням.

Вищий рівень - духовне вдосконалення - властиво лише вибраним: Ісус Христос, Магомет, Будда, Порфирій Іванов, великі поети, мислителі, артисти вийшли за рамки перших трьох рівнів і реалізували можливість (здатність) творити духовність людей, що і є основною відмітною характеристикою духовного вдосконалення.

Природно, творити себе фізично, інтелектуально, соціально і, тим більше, духовно можуть не всі люди, але природа надала таку можливість всім, і від людини залежить, наскільки він реалізує себе в творчому спілкуванні і вдосконаленні.

В спортивних танцях багато уваги уділяється дитячому віку. Тут, очевидно, найважливішу роль грає фізична (тілесне) досконалість, Але навчання спортивним танцям дітей вимагає особливого підходу. Ювенали (молодше 11 років), юніори (I- 12-13 років і II - 14-15 років) і молодь (16-18 років) проходять найвідповідальніші періоди життя, розвитку і вдосконалення. Величезну роль тут грає еротико-сексуальна сфера їх духовного життя. Вірогідність духовної деградації і етичної деформації тут дуже велика. Ось що із цього приводу пише Валерій Кузин - ректор Російської Державної академії фізичної культури: "усугубляє проблему дитячо-юнацького спорту система відбору талановитих дітей, коли підбирається не спорт для дитини, а дитина для спорту. Селекційний відбір дітей ... є серйозним психологічним стресом, який назавжди відштовхує дитину від занять спортом. Використання спеціальних технологій, відпрацьованих на дорослому контингенті без адаптації їх до методики дитячо-юнацького спорту, приводить до передчасного "накачування" юного спортсмена, і про спортивне довголіття не може бути і мови. Корені суперечності, що лежать в дитячо-юнацькому спорті ... роздирають єство спорту, приводять спортсменів до глибоких етичних деформацій" (121, с.132). Тут слід додати, що не існує скільки-небудь обґрунтованих методик навчання спортивним танцям навіть дорослого контингенту танцюристів. Все навчання зводиться до показу і дресирування - нескінченного повторення ланцюжків елементів танцю, про що ми докладали на торішній конференції ("схема і образ при навчанні бальним і спортивним танцям" /3/. с.9-11). Тому виявлення закономірностей творчого спілкування і вдосконалення в спортивному танці.

Відмітною характеристикою творчого спілкування є вдосконалення. В роботі /4/ виділено три види спілкування в спільній діяльності: емоційне (емоційно-особове), інтелектуальне (конгитивно-інформаційне) і вольове (соціально-організаційне), В кожному з них людина може або удосконалюватися, або деградувати.

В спортивному танці ведучим є емоційно-особове спілкування, оскільки цей вид діяльності, знаходячись на грані між мистецтвом і спортом, як ніякий інший вид спорту наближається до мистецтва.

Саме в спортивних і бальних танцях великий вплив на духовність і моральність хлопців і дівчат надають їх емоційно-плотські переживання не тільки у зв'язку з успіхами або невдачами в змаганнях і виступах, але і у зв'язку з безпосередніми відносинами з партнером (партнеркою).

Постійний тілесний контакт на тренуваннях і виступах може викликати два типи духовно-етичної деформації. Перше - збільшення значущості сексуально-еротичного у формуванні сценарію життя танцюриста і його реалізації. Результатом цього є часта зміна партнерів і партнерок, як в танці, так і в особистому житті. Звичайно, на тренуваннях викладач відволікає увагу танцюристів від впливу зіткнення тіл партнера і партнерки, пояснюючи їм робочі моменти техніки контакту, сумісні положення стегон, сідниць, животів і так далі. Це входить складовою частиною в процес навчання. Тут як би за кадром залишаються переживання, емоційно-плотська сфера хлопчиків і дівчаток, хлопців і дівчат. Викладач примушує їх працювати, а з "цими" питаннями хай розбираються самі ...

Другий тип духовно-етичної деформації носить протилежний характер. У дівчат це може бути виражено в майбутній фригідності (холодність в статевому акті, утруднення у виклику оргазму), а у хлопців - в імпотенції.

Це зв'язано з тим, що в ранньому віці людина ще не здатна самостійно усвідомити свій життєвий шлях, представити життєвий сценарій, відчути значення свого життя і життя партнера і партнерки. Ці етичні проблеми за них вирішують їх батьки і викладачі.

Творче спілкування про вибір шляху вдосконалення - тілесного, інтелектуального, соціального і духовного - допоможе певною мірою розв'язати цю проблему при сумісних зусиллях батьків, викладачів і танцюристів.

3. Вироблення у танцюристів образного мислення

Враховуючи те, що методика викладання технології постановки спортивно-художнього представлення (СХП) вже добре відпрацьована, а образне рішення (цілісне) СХП як в практичній режисурі, так і у викладання залишається вузьким місцем, перед викладачем курсу театральної режисури у фізкультурному Вузі стоїть в першу чергу задача вироблення у студентів-режисерів СПХ образного мислення.

По суті кажучи, "образ" - це плотський сприймана глядачем ідея спектаклю, виражена характерними для синтетичного виду мистецтва засобами. спортивно-художнє уявлення вбирає в себе, на відміну від театрального спектаклю, відразу дещо тим, вирішуваних поепізодно.

Велика таємниця мистецтва, звичайно ж, не включається в поняття "образ", але його можна відрекомендувати у вигляді ключика, що відкриває запруду для виявлення в музиці краси і гармонії руху тіла людини. Поняття образу давно відоме і достатньо детально розроблене в психології. Вплив його в драматургії розкритий, наприклад, в системі Станіславського. Образність сприйняття досліджена в роботах Бардіна, Шехтера, Гостева. Ми беремо з цього поняття ту його частину, де образ руху служить виразом музичного звучання. В основі танцю лежить музичний рух (жур. Балет Ж-1997г.-А.М.Айламаэьян), як вираз тілом музичного звучання. "саме мистецтво зі всіх є танець. Матеріалом в ньому є жива людина ... весь в цілому від п'ят до темряви" (Ріхард Вагнер "Іськусство майбутнього").

Висновок

Хореографія – частина духовної культури, якій притаманні визначені засоби, вираження характеру та емоцій.

Для створення оптимального емоційного фону на заняттях і змаганнях – виступах, необхідно правильно оцінювати емоційний стан та характер спортсмена – танцюриста.

В теперішні час запопновано широкий арсенал методів дозволяючи регулювати емоційний стан і фізичну працездатність. Деякі методики можуть застосовуватись тренером – педагогом чи спортсменом танцюристом, інші – тільки спеціалістом – психологом.

Все це дає основу для уособлення в педагогічній загальноосвітній сфері, області хореографічного навчання. Ціль якого відрізняється не тільки від інших форм художньо-естетичного викладання, але й особисто-танцювального. Ця різниця насправді тілесно-пізнавального „матеріалізму” пластинки танцювальних ритмів, тілесних відчуттів і рухів.

Отже, що ж таке бальний (спортивний танець) у внутрішньому світі людини? Яке місце займають схема, техніка, характер в танці і яке емоційне, естетичне, духовне його переживання? Як троянді для її краси, природної гармонії необхідні сонце, волога, тепло, так і танцю необхідні схема, конфігурація елементів, їх послідовність, душевне переживання, образ, музичний супровід, а також емоції і характер, бо без цього танець не має краси рухів, а також виконавець, відчуття душевного злету, радості і задоволення.

Список використаної літератури

Випуск 1 Медико-біологічні і психологічні проблеми розвитку спортивних танців. //Москва, 1998.

Випуск 2. Проблеми підготовки спортсменів танцюристів і спеціалістів у спортивних танцях. // Москва, 1997.

Бюлетень №1 (9) Проблеми розвитку спортивних танців .// Москва, 2000.

А також матеріали з навчальних посібників і конспектів, присвячених розвитку бальних (спортивних танців).