Смекни!
smekni.com

Егейське мистецтво (стр. 3 из 3)

Шедевром крітської дрібної пластики можна назвати статуетку богині із зміями музею Бостона, зроблену із слонової кістки і золота (17 см висоти). Її струнка фігурка так само одягнена в довгу сукню із складками, і так же у витягнутих руках вона тримає змій. Але особа потрактована реальніше, ніж у фаянсових статуеток, і тонше модельовано. Ретельно передана мускулатура рук. Сміливістю свого рішення відрізняється статуетка із слонової кістки, в якій переданий швидкий рух акробата, що стрибає через бика. Гостра спостережливість, вірність і точність руху є і в інших зразках дрібної пластики Кріта, особливо в характерних для егейського мистецтва численних зображеннях бика.

Є підстави думати, що на Кріті існувала і велика скульптура, швидше за все дерев'яна, яка до нас не дійшла.

Занепад крітської культури в 15 ст. до н. е. під впливом, мабуть, якоїсь невідомої нам внутрішньої кризи, що супроводжувався в мистецтві швидко наростаючою схематизацією і геометризацією| форм, з найбільшою яскравістю відбився в скульптурі. Статуетки хлопців цього часу відрізняються неприродно подовженими пропорціями, примітивним зображенням тіла і особи.

Близько 1400 р. до н. е. міста Кріта були зруйновані, мабуть, якимсь іноземним (швидше за все, ахейським|) військовим вторгненням. Розгром Кносского палацу, що був осереддям Крітської морської держави, можливо, відбився в грецьких оповідях про Тезее - героя, що переміг жахливого Мінотавра, напівлюдини-напівбика|, що мешкало в Лабіринті.

Егейське мистецтво, що склалося на материку Греції, зазвичай називається мікенським мистецтвом.

Питання про етнічну приналежність населення Кріта і Мікен належить до найважчих в історичній науці. Імовірно вважається, що мешканці Кріта і Мікен належали до різних етнічних груп. Жителі Мікен були, ймовірно, ахейці. Що тіснять іншими племенами, вони осіли на півдні Балканського півострова близько 2000 р. до н. е. Місцеве населення, може бути карійці| або пеласги|, частиною покинуло рідні| місця і переселилося в інші, частиною змішалося з прибульцями. Розквіт мікенської культури відносяться до 1500 - 1200 рр. до н. е. Для соціального ладу Мікен і інших егейських міст Пелопонесу і узбережжя Малої Азії було характерне розкладання родового ладу, виділення аристократії, наявність патріархального рабства і складання ряду дрібних держав на чолі з басилевсом| - військовим вождем, верховним жерцем і суддею. Народне зібрання мало деяке значення в державних справах. Легенди про внутрішньородову боротьбу за першість роду, за царський престол відбилися пізніше в грецькій міфології і трагедії.

Провідне місце в мікенському мистецтві займає архітектура. Архітектурні пам'ятники цього часу виявлені в Мікенах, Тиринфе, Орхомене, Афінах і інших місцях Греції, а також в Троє (на узбережжі Малої Азії). Вони розташовані на височинах. На відміну від палаців Кріта, укріплень, що не мали, палаци Тиринфа і Мікен були добре укріплені.

За їх стінами рятувалося під час ворожих набігів усе навколишнє населення. Усередині кріпосних стін знаходилися палацові будівлі, в яких жив басилевс|, його сім'я і численні родичі, дружина і слуги; там же знаходилися приміщення для зберігання запасів.

Композиція цих палацових комплексів мала деякі загальні риси з композицією крітських палаців - несиметричне розташування будівель, світлові колодязі та ін. Але в ній були і свої місцеві особливості: в плані палацу центральне місце займав мегарон|, великий прямокутний зал з вогнищем в середині, чотирма колонами, що розширюються догори, по сторонах вогнища, що підтримували перекриття, і сіньми (продомосом|), що мали зовнішній портик з двома колонами. Центральне місце мегарона| в архітектурному ансамблі, план мегарона| і портик "в антах|" (тобто з двома колонами між виступами бічних стін мегарона|) були тими рисами егейської архітектури, які перейшли в архітектуру Древньої Греції.

Стіни палацових будівель були складені з сирцевих| цеглини з дерев'яними прокладеннями, покриті штукатуркою і іноді розписані. Для мікенської архітектури характерна також і примітивна техніка кладки кріпосних стін з величезних неотесаних каменів, досуха. Товщина цих стін в Тиринфо доходить до 8 м. Стіни були укріплені вежами. Грецький мандрівник Павсаний (2 ст. н.е.) назвав їх у своєму "Описі Еллади" циклопічними, тому що пересувати такі камені (більше 3 м в довжину і 1 л у височину) було, здавалося, під силу тільки міфічним циклопам. Цей термін - "циклопічна кладка" - застосовується досі.

Мікенські палаци-фортеці були попередниками пізніших акрополей| в Греції. Великою своєрідністю відрізнялися мікенські похоронні споруди. Це "шахтні могили" (відкриті у великій кількості останніми роками), висічені в скелі, викладені кам'яними плитами і прикриті плитами згори, і купольні гробниці (толоси), що є круглими спорудами, критими куполом, який утворюється концентричними рядами кладки з напуском. До круглої камери веде вузький коридор (дромос). Краще за інших купольна гробниця, що збереглася, 14 ст. до н. е. була відкрита Шлиманом в Мікенах і названа ним "скарбницею Атрея", по імені батька царя Агамемнона, вождя ахейців, героя Троянської війни. Висота її - 13 м, діаметр - 14,5 .м, купол її складається з 34 концентричних кругів кладки, довжина дромоса| - 36 м. Вхід в гробницю складний з правильних кам'яних квадрів|; дверний отвір, що злегка звужується догори, покритий величезною монолітною плитою (близько 120 тонн вагою), над якою триває кладка, що утворює трикутний отвір для полегшення стіни над поперечною плитою. Ту ж конструкцію ми бачимо в так званих "Левових воротях", що ведуть в акрополь Мікен. Трикутник над прольотом воріт зайнятий тут великою трикутною ж плитою із скульптурним рельєфом у вигляді двох левиць, що спираються передніми лапами на вівтар по сторонах колони, що стоїть на нім, розширюється догори. Рельєф величних "Левових воріт" - єдиний приклад монументальної скульптури в егейському мистецтві. Геральдичний характер рельєфу цілком відповідав умовному мистецтву Мікен. Композиція мікенських архітектурних комплексів була самобутньою, але декорація і орнаментика склалися під сильним впливом Кріта, відрізняючись лише великим схематизмом. Розміри будівель, їх монументальність свідчать про залучення для їх спорудження величезної кількості людей - як полонених рабів, так і місцевого населення.

Мікенський стінний живопис зберігся в Мікенах, Тиринфе, Фівах і інших місцях Греції. Сюжети розписів ті ж, що і на Кріті, або місцеві; можливо, що виконавцями цих фресок були крітські майстри. Фреска з Тиринфа із зображенням акробатичних ігор з биком схожа на крітську; у великій фресці з фігурою пишно одягненої жінки, що несе перед собою скриньку із слонової кістки, ясніше виступають риси набагато більш умовного місцевого мистецтва, хоча костюм і зачіска - крітські. До кращих фресок Тиринфа належить фреска з полюванням на кабана. Стрімкий рух пораненого стрілами і кабана, що втікає крізь чагарники, і спритні рухи собак повні життя. Але умовне забарвлення собак посилює абстрактно-декоративний характер розпису. Декоративність мікенського живопису ближче до декоративності орнаменту : в ній переважає не пляма, а лінія. З часом риси площинної і умовної схематизації усе більш наростали, як видно, наприклад, по невеликій фресці (близько 50 см висоти) з сценою виїзду двох дівчат на колісниці, так званих "мисливців". Дівчата стоять на колісниці, запряженою парою коней; їх одяг - не крітський схожий на грецький хітон; за ними - абсолютно умовно потрактовані дерева. Композиція обрізана на половині фігури коня; фреска, можливо, є копією частини якоїсь багатофігурної композиції.

Гомер називає Мікени златообильними|. Дійсно, розкопки Шлимана і розкопки 50-х рр. XX ст. далечіні досконало виняткові по багатству і частково художній майстерності речі : так звана "маска Агамемнона", кубки, чаші, посудини - грубої місцевої роботи, але масивні, з чистого золота; чудовий кубок з гірського кришталя з ручкою у вигляді голови качки; важкі бронзові мечі з руків'ям із слонової кістки з інкрустацією золотом; безліч бляшок, що прикрашали, ймовірно, похоронну запону і одяг; кинджали крітської роботи з дивовижною по тонкості інкрустацією на клинках, що зображує левів, що біжать, посеред лілій, полювання на левів та ін. Таким чином, в прикладному мистецтві, як і в архітектурі, видно поєднання високорозвиненої крітської культури з примітивнішою місцевою.

Дуже цікавим видом егейського мистецтва є різьблений персні-друк з каменю або металу. Цей друк дуже різноманітний по сюжетах; деякі з них проливають світло на релігійні представлення, що склалися у Егейському світі (коли на них вирізана, наприклад, подвійна сокира - предмет поклоніння, або сієни з жрицями і їх культовими діями). Люди так само, як і в стінних розписах, зображаються з тонкою талією, мускулисті, з невеликою головою. Хоча людські фігурки на друці сильно схематизували, зате тварини передаються із звичайною для егейського мистецтва тонкою спостережливістю. культура егейська середземний кріт

В період процвітання Крітської держави егейська культура поширювалася також на узбережжя Малої Азії, і багата Троя входила в сферу її впливу. Археологічні дослідження встановили, що гомерівською Троє. відповідає сьоме місто з дванадцяти що були на Гиссарликском пагорбі; у цьому місті були кріпосні стіни і (що не збереглися) палаци і храм.

Грунтуючись на "Іліаді" і "Одіссеї" Гомера і на археологічних даних, можна припустити, що в 13-12 ст|. до н. е. союз ахейських племен з Мікенами на чолі начал боротьбу за володіння Геллеспонтом і узбережжям Малої Азії. Тривала облога Трої (протягом 10 років) закінчилася перемогою ахейців, але знесилила обидві сторони.

Близько 1200 р. до н. е. мікенська культура була зметена новою хвилею грецьких племен - дорійців|, що рушили з півночі, фракійцями, що тіснять, і іллірійцями.