Смекни!
smekni.com

Горіх, калина та глід у житті та творчості українського народу (стр. 2 из 2)

Пісні про горіх

· Котився горіх через дорог(Народна)

· Ішов козак яром-долиною(Народна)

· Ой ти, дівчино, з горіха зерня(Іван Франко)

Приказки про горіх

Коли зубів не маю, тоді горіхи принесли.

Молода, як горіх, так і проситься на гріх.

Був колись горіх, а тепер — свистун.

Був колись горіх, та звівся на сміх.

Горіх смачний, та шкаралупа тверда.

Легенди про горіх

· Іван Франко «Легенда про вічне життя»

· На весіллі горіхами прикрашали весільний коровай, що було символом достатку.

· Горіхами обсипали молодят щоб були здоровими та плодючими.

Загадки про горіх

****

В однім гнізді та чотири звізді.

****

В маленькім горщику кашка смачненька.

****

Із дерева виросло, а з кишені вилізло

Назви населених пунктів, прізвища

Прізвища: Горошенко, Горошник, Горіхвець.

Населені пункти: Горішки. Горішні. Горошки.

Народна медицина

калина горіх глід

У народній медицині для лікування різних хвороб використовують усі частини рослини: листки — при хворобах шкіри, як глистогінний і кровоочисний засіб; недостиглі плоди — при хворобах шлунка й кишечника; кору коренів горіха — як делікатний проносний засіб. Вся рослина має інсектицидні й фітонцидні властивості. Відвар листків застосовують для боротьби з павутинною міллю плодових рослин. Застосовують всередину при екземі, нейродерміт, строфулюсе, себорейному дерматиті, псоріазі, піодермітах, туберкульозі шкіри, а також при запаленні лімфатичних вузлів, цукровому діабеті, гастриті, коліті, ентероколіті, глистова інвазії, поганий апетит, для поліпшення травлення. Тверді оболонки плодів горіха містять значну кількість дубильних речовин (16-21 %) і використовуються для дублення шкур.

Глід

Глід (Crataegus) — рід чагарників або рідше невисоких дерев родини розовихПагони, як правило, забезпечені більш-менш добре розвиненими колючками (видозмінені укорочені пагони). Листя від цільних до перистолопастних і перисторозсічене. Квітки білі, рідше рожеві до червоних, зазвичай зібрані в напівпарасольки або щитковидне суцвіття. Зав'язь нижня. Плід (т. зв. кісточкове яблуко або кістянкоподібний) часто кулястий, яйцевидний або грушовидний, більшою частиною червоний, оранжево-бурий або чорний. .

Поширення

Близько 200 (за іншими даними, більше 1000) поліморфних видів, дико ростуть в помірних областях Північної Америки та Євразії. Глід криваво-червоний зростає в Сибіру і Східному Казахстані. Глід колючий в дикому вигляді зустрічається в Закарпатті. На Кавказі широко поширений глід п'ятиматочковий. На Україні заготовлюють глід український і колючий. Глоди криваво-червоний і колючий широко культивуються в полезахисних смугах, придорожніх насадженнях, парках як декоративна рослина. Розмножується насінням і поросллю.

Пісні про глід

Пізня зустріч (Генадій Желуденко)

Приказки про глід

З терну та в глід.

Зашарілась наче глід достиг


Легенди про глід

В одному селі жила дівчина-красуня, яка дуже любила Глід. Якось побачив дівчину Бату-хан, онук Чингізхану. Покохав він її і, не домігшись взаємності, вирішив дівчину викрасти. Дівчина притислася спиною до Глоду і, як тільки Бату-хан наблизився, закололась кинджалом. А в її пам’ять квіти, плоди і листя Глоду почали зображувати на жіночих кокошниках. В Стародавній Греції гілки Глоду запалювалися на олтарі Гіменея — бога щасливого шлюбу.

Назви населених пунктів, прізвища

Населені пункти: Великі глоди, Глодовиця, Глідок

Прізвища: Глід, Глоденко, Глодовий, Глодченко.

Народна медицина

У плодах глоду криваво-червоного міститься майже 10%Сахаров,вітамін З,каротин, кратегусовая, яблучна і цитринова кислоти, флавоноїди (їх побільшає в квітах), сапонини, гликозиди, дубильні речовини,а насінні — до 38%жирного олії.

У тибетській медицині глід використовувався при хворобах печінці та жовчовивідних шляхів як жовчогінного кошти. У гомеопатії застосовується порівняно недавно. Лікарі-гомеопати називають глід «ліками для старого серця». Проте «старим» серце може бути в молоді по віку людей. Використовуються гомеопатичні препарати з глоду при серцевих болях стискає характеру,супроводжуваних онімінням лівої руки,пригніченим настроєм,навіть тривогою, прискореним(але жалюгідним)сечовиливом,при нинішньому атеросклерозі,задля зміцнення судин.

Глід дуже впливає на дихальні шляху,носоглотку,шкіру,шлунок та кишківник.


Список посилань

1. http://uk. wikipedia. org

2. http://likar-trava. com

3. http://abetka. ukrlife. org

4. http://narodnatvorchist. e-joint. net

5. http://www. pisni. org. ua

6. http://fitoterapia. ucoz. ua

. ru