Смекни!
smekni.com

Вплив нових технологій на мистецтво (стр. 2 из 2)

Перша – це елементарне технічне невігластво наших сучасників. Глядач до цих пір часто не в змозі розуміти мову і користуватися технологіями, які пропонує йому художник, він часто взагалі не володіє комп'ютером і, вже звичайно, не посвячений у тонкощі існуючих дискурсів, пов'язаних з мистецтвом нових технологій. Але це, мабуть, не саме головне.

Як зауважує Кирило Шаманов, «інтернет ставить людину віч-на-віч зі всім світом. Але, на жаль, надії і ейфорія, пов'язані з появою нових можливостей, зникли, оголивши з більшою гостротою колишні проблеми. У новій ситуації ми все більше знаходимо сліди недозволених філософських конфліктів минулого. З віртуальних безодень ми знову провалюємося в безодні аналогові, реальні і, як з'ясовується, більш живучі».

Нові цифрові засоби для самовираження художника, особливо постійно оновлюванні hi-tech, вже не викликають захоплення, помітно профановані і більше нагадують спорт, ніж мистецтво. Багато свідомо відмовляються від їх використання, повертаючись до аналогу і low-tech, в моду входить автентичність.

Ідентифікувати мистецтво як цифрове або аналогове не зовсім правильно. Кожен художник обирає сам, варто йому робити свої роботи за допомогою послідовності паличок і нулів або обійтися звичними засобами. При цьому є два поняття, пов'язані з цифрою і аналогом і мають величезне значення, – це віртуальність і реальність. Вони є базовими не тільки для НТР, але і для всього 20-го століття і особливо модернізму з його побудовою «віртуальних» утопій у «реалі». Ось і мистецтво, після інформаційного вибуху, повертається з утопічного Сіону до реальності, від якої колись відвернулося.

Художник нових технологій в Росії до цих пір є маргіналом не тільки в суспільстві, як взагалі будь-який митець, але і в локальній області сучасного мистецтва. Він нагадує не революціонера, який несе в маси просвітництво, як йому б хотілося, а «самотнього муедзина на технологічно – філософському мінареті».

Висновок

Отже, розглянувши взаємодія мистецтва і технологій, з'ясувалося, що вплив нових технологій на мистецтво незаперечно. У результаті впливу технологій на мистецтва утворився феномен цифрових мистецтв, або арт – медіа, для яких характерна інтерактивність, елітарність, нові художні засоби, форми і жанри. Найбільш поширеними видами цифрового мистецтва є відео – арт, мережеве мистецтво, анімація.

Неоднозначною залишається проблема оцінки даного впливу. Фахівці в галузі мистецтва і культури розділилися на два табори – тих, хто сприймає даний вплив і вважає медіа-мистецтва кроком у розвитку, перспективним напрямком, і тих, хто не сприймає, оцінюючи медіа-мистецтво як деградацію. Залишається відзначити, що дана проблема боротьби консерваторів і новаторів типова для будь-якого етапу культурної еволюцій.

Список літератури

1. «Російський альбом» – від традиційних форм мистецтва до новітніх

2. Орлова, Є. Музична освіта в контексті цифрових мистецтв / / Музика в школі. Музика та Електроніка. – Об'єднаний випуск, №1. – 2005. – С. 71–74.

3. Хоффман, Кеті Рай. Технологія – Мистецтво – Комунікація. 1993 /

4. Шаманов К. Виставка «Новий відлік. Цифрова Росія разом з Sony»