Смекни!
smekni.com

Інноваційні технології в роботі з папером Чіпборт, Скрабукінг, Твістар, Квілінг (стр. 4 из 4)

4. Твіс-арт

Ще один вид "ручної" творчості - твіст-арт.

Шнурки, з яких можна виготовити прекрасні вироби, що прикрасять інтер'єр будь-якої бібліотеки і додадуть їй флористичного стилю, можна придбати в магазинах для художників, у відділах флористики. Матеріал може називатись також "шнур паперовий "Мультиколор". Шнурок у потрібному місці розкручується і формується листочок чи пелюстка. Різноманітна колірна гама дозволяє творити шедеври.

5. Оригамі

Оригамі (яп. 折り紙 орі — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір») — мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. Термін оригамі відноситься до всіх типів складання паперу, а не тільки японських зразків.

В оригамі використовуються небагато різних згинів, але вони можуть бути скомбіновані багатьма засобами й утворювати дуже складні фігури. Зазвичай фігури оригамі складають без розрізів з квадратного аркушу паперу, сторони якого можуть бути різних кольорів. Всупереч найпоширенішій версії у традиційному японському оригамі що сягає ери Едо (1603—1867), цих правил суворо не дотримувались і в багатьох випадках аркуші розрізались або фігури складали не з квадратного аркушу, а з прямокутного, круглог, трикутного чи з інших неквадратних аркушів паперу.

Хоча, щодо походження оригамі існують деякі розбіжності, але напевно можна сказати, що розвинулось оригамі саме в Японії. Спочатку це була забавка переважно для дітей, доки Йосідзава Акіра не надав цій забавці другого дихання додавши їй нові технології, такі як мокре складання та систему зображення отримання фігур, що отримала назву система Йосідзави-Рендлета. З 1960-х мистецтво оригамі почало активно поширюватись у всьому світі, з'явились такі напрями як модульне оригамі, Кірікомі, чисте оригамі.

Хоча для складання може використовуватись будь-який листовий матеріал, але вибір матеріалу, дуже впливає на складання й остаточний вигляд моделі. Звичайний копіювальний папір з густиною 70-90 г/м2 може використовуватись для простих моделей, таких як журавлик або водяна бомбочка. Важчий папір, з густиною більш 100 г/м2 зазвичай використовується за технологією мокрого складання. Ця технологія дозволяє створювати більш округлі моделі, які стають твердими й міцними коли висохнуть.

Спеціальний папір для оригамі, що має назву камі, продається розфасований квадратами різного розміру від 2,5 см до 25 см та більший. Зазвичай такий папір має білу та кольорову сторони. Але також використовується папір, що з обох сторін кольоровий або візерунковий. Зазвичай папір для оригамі має густину менше ніж копіювальний папір, що дає можливість створювати більш складні моделі.

Для складних моделей в оригамі використовується фольгований папір, що являє собою дуже тонкі склеєні між собою аркуш фольги й аркуш паперу. Також вживається фольгована тканина, що являє собою склеєні між собою тонкі аркуші кухонної алюмінієвої фольги й тканини. Використовується навіть «сандвіч» з шарами тканина/фольга/тканина.

Специфічні види паперу, такі як анрю, локта, ханзі, ґампі, козо, саа мають довгі волокна і зазвичай дуже міцні. Оскільки такий папір в першу чергу повинен бути гнучким, його часто покривають або ґрунтують метилцелюлозою або пшеничною пастою. Цей папір надзвичайно тонкий, а тому дозволяє реалізувати найменші згини, наприклад такі, як в кінцівках моделей комах.

Що важливо, папір показує нульову Ґаусову кривизну в усіх точках поверхні й тільки згини представляють собою лінії нульової кривизни. Але кривизна вздовж поверхні незігнутої складки на мокрому папері, або складки нігтем не задовольняє цій умові.

Те, що складання плоскої моделі зі зразка складки є NP-повним було доведено Маршалом Берном і Баррі Хайєсом.

Прикладом рішення цієї проблеми є тверді згини мапи Міури, що використовуються для розгортання масивів сонячних батарей для космічних супутників.

Технічне оригамі, що також має назву оригамі секкеї це розділ, що розвивався пліч-о-пліч з математичним оригамі. В перші дні розвитку оригамі розробка нових моделей представляла собою суміш методу проб і помилок, удачі та інтуїції. Однак з розвитком математики оригамі з'явилась можливість задавати основну структуру моделі ще до того, як буде зроблено перший згин. Цей метод створення моделей був розроблений Робертом Ленґом, Мегуро Тосіюкі та іншими, і дозволяє створювати надзвичайно складні моделі з великою кількістю деталей, такі, наприклад, як багатоніжки, фігурки людини зі всіма пальцями рук і ніг, тощо.

На сьогодні існує два основних методи отримання моделей — це послідовний ряд діаграм, перетворення в яких записані в системі Йосідзави-Рендлета та схема складок (англ. Crease Pattern). По суті схема складок представляє собою сукупність складок, що необхідна для формування вже готової моделі. Цей метод в останні роки набуває все більшої популярності, частково оскільки є певний виклик в тому, щоб зібрати фігуру зі схеми складок (а це не так просто), частково тому, що це є єдиний ресурс для складання моделі, оскільки автор не вказав послідовність діаграм.


Висновки

дизайнерський папір оригамі скрабукінг

Існує величезна різноманітність сортів і видів дизайнерського паперу: кольоровою і білою, текстурою і гладкою. Але при цьому кожен сорт покликаний створювати певний настрій або відчуття. Папери можуть містити домішки і вкраплення, бути такими, що фарбують в масі, мати природну або спеціально оброблену поверхню текстури і так далі Тому вибирати папір для конкретної продукції слід дуже прискіпливо, є небезпека помилитися і створити не той настрій. Емоційна дія паперу може бути дуже сильною.

Дизайнерський папір, як і будь-яку іншу, безперечно, можна використовувати в поліграфії самими різними способами, проте слід мати на увазі деякі особливості. В першу чергу, слід розуміти, що наносити на красиву поверхню самого паперу яскраві повнокольорові зображення, швидше за все, недоцільно, оскільки ні те, ні інше від цього не виграє. Або потрібно ретельно підбирати зображення під вигляд і фактуру поверхні конкретного паперу.

Саме тому частіше для роботи з дизайнерським папером вважають за краще використовувати друк в одну-дві фарби, друк криючими фарбами, сріблом і золотом з використанням шовкографії, а також тиснення, конгрев і інші види обробки. Головне, знати міру і не перенавантажувати поверхню паперу: частенько вона сама працює краще, ніж зображення на ній.


Список використаних джерел

1. http://scrap-info.ru/ - Інформаційни портал про скрабукінг

2. http://planetashkol.ru – Чудеса Квілінга

3. hobbyland.com.ua – Світ захоплень

4. http://rukotvory.com.ua – Рукотвори

5. quillingshop.ru – Квілінг

6. www.origami.ru – Орігамі в Росії

7. origami.in.ua – Орігамі в Росії