Смекни!
smekni.com

Побут та традиції населення Слобожанщини у XVII-XIX ст. (стр. 3 из 3)

Шлюб завжди об’єднував в собі соціальні, біологічні, матеріальні та духовні аспекти. Безшлюбність загалом осуджувалась суспільством, хоч з цього правила існували і винятки. Від шлюбу могли відмовитися один з синів або одна з дочок, щоб та годувати молодших сестер та братів.

Шлюб був різновидом договору, який в XVIII-XIX століттях укладався письмово, особливо, коли йшла мова про розділ землі. Нареченій батько видавав придане, або посаг. До нього входила скриня (постіль, одяг, білизна), інколи худоба, земля, гроші. Звичаєве право обмежувало укладання нерівних шлюбів, перш за все між багатими та бідними. І багаті і бідні неохоче віддавали дітей за нерівного.

Українська сім’я після одруження ділилася — оженившись, син ішов з дому і будував власний.

На Слобожанщині накопичено значний досвідучасті різних верств населення в роботі по збиранню,збереженню та відтворенню традицій обрядової культури українського народу. І слід відзначити, що ці компоненти духовної культури слобожан мають свої особливості і є важливим елементом української народності.

слобожанщина традиція народний обряд


ВИСНОВКИ

Отже, розглянувши деякі елементи з народної культури слобожан, можна сказати, що переселенці цілком перенесли у Слобожанщину свій національний український побут і виявили його у всіх сторінках свого національного життя, підтримували його й почали жити таким побутом в Слобожанщині, яким жили в інших куточках української землі. Але також в цей час було запроваджено багато нових звичаїв та традицій, що були характерними лише для Слобожанщини.

На мій погляд, викладений матеріал дає деяке поняття про побут і традиціїслобожан за XVII-XIX століття.

За весь період від початку заселення слобідської землі аж до XIX століття мало що змінилося в побуті українців, зберіглося багато звичаїв та обрядів, що становлять основу неповторності української національної культури.


ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ

1 Астахова О.В., Крупа Т.М., Сушко В.А. Свята та побут Слобожанщини. - Харків: Колорит, 2008.

2 Багалій Д.І. Історія Слобідської України. - Харків, 1993.

3 Воропай О. Звичаї нашого народу: Етнографічний нарис. - Київ, 1991.

4 Зайцев Б.П., Скирда В.В. та ін. Історія рідного краю: 2 част. - Харків, 2001.

5 Стельмащук Г. Г. Традиційні головні убори українців. - Київ, 1993.

6 Сумцов М.Ф. Слобожане. Історико-етнографічна розвідка. - Харків, 2002.