Смекни!
smekni.com

Національні варіанти готики (стр. 5 из 5)

Найбільш відомими серед сучасних взірців є три вітражі від Марка Шагала (1974-й рік), розташовані у вісьовій каплиці: дерево Єшуа, обидва завіти та історичні події, пов'язані з Реймсом.

Гребінь даху прикрашений металевою конюшиною та ліліями, нагадуючи про те, що собор був місцем коронації французьких монархів. Зруйновані під час Великої Французької революції, ці елементи було відновлено в 1924-1926-му рр. під час реконструкції після Першої Світової війни. Покрівля зроблена зі свинцових плиток, закріплених на дерев'яному каркасі, на ній розташовано дзвони на перетині нефу та трансепту. Для відновлення використовувася свинець з руїн, що залишилися після пожежі в 1914-му році

Двоє з королів «Галереї королів», розташовані на північній вежі західного фасаду, копії поганої якості, яки були пізніше замінені [2, с.88-89].

В Реймському соборі було збудовано лабіринт, розташований під третім та четвертим прольотом нефу. Лабіринт був зруйнований за наказом капітули в 1779-му році.

Висновки можна зробити такі що в наші часи зображення лабіринту використовується як логотип для позначення витвору або споруди, який у Франції класифіковано як історичну пам'ятку.

ВИСНОВКИ

В XIII-XV ст. готична архітектура поширювалася по різних країнах Європи, здобуваючи певні риси, і виростала поступово з романського стилю перетворюючи його майже непомітними нововведеннями.

У ХIII столітті підсилюється зв'язок між двома королівствами Іспанії й Франції. Французькі зодчі працюють на території Іспанії. Сліди їх діяльності простежуються в соборах Леона, Бургоса й Толедо. Іспанська архітектура ХIII столітті видасться галузями французької.

Майже завжди ворожі, але завжди близькі відносини з Англією не могли не позначитися на архітектурі обох королівств. Наприклад, французький архітектор Гийом із Санса побудував 1175 року собор у Кентбери. Будучи ближче всіх інших англійських храмів до французького плану, собор Вестмінстерського абатства залишився пам'ятником близьких відносин між королівствами. Його хор оточений вінцем капел, центральний неф вище, чим це було прийнято в англійських храмах.

Вплив англійської готики на французьку, що падає на XV століття, торкнулося не основної конструкції будинків, але головним чином їх «полум'яніючого декору»

Чудова готична архітектура Чехії XIV століття також пов'язана з іменем французького архітектора Матье з Арраса, який почав будівлю собору св. Витта в Празькому граді.

Збереглися відомості про те, що в1287 році Етьен де Боннейл відпливає з помічником у Швецію, щоб побудувати собор в Упсале. Норвезький король Магнус, одержавши від Пилипа сміливого шматок тернового вінця, будує в Бергені Капелу, яка імітує паризьку Святу капелу.

Ми знаємо про роботу Виллара де Оннекур в Угорщині. Там же працював Мартен Равежи. Експансія французів на схід не могла не відбитися на споруджені там пам'ятників. У горах, до сходу від Тріполі, була побудована сильна міцність Крак, що закривала доступ у християнські володіння. Вона була споруджена в XII столітті й розширена близько 1200 року. Але в часи Людовика IX був ще вибудуваний великий зал, оточений галереєю.

Собор у Никозии нагадує собор Паризької богоматері. Цікаво, що у Фамагусте в першій половині XIV століття ( близько 1311 року) була вибудувана церква з апсидою, скопійованої з апсиди в Сент-Юрбент у Труа.

Фасад з високими вимпергами нагадує фасад Реймского собору.

Висновки, до яких ми прийшли, закінчуючи характеристику церковного готичного зодчества у Франції, ставиться саме до її національного стилю.

Однак французька готика в силу особливих історичних умов з'явилася виразницею високого підйому середньовічної культури в цілому. Вона насправді була кам'яною енциклопедією, стояла значно вище сучасної літератури. Увесь час, опираючись на античну спадщину, вона виробила в архітектурі, скульптурі й вітражах власні засоби вираження. Вона відбила вищі ідеали, сподівання й розчарування всіляких шарів середньовічної Франції. Оскільки готичний стиль повинен був задовольняти потреби широких мас народу, він був у своїй основі монументальним. Для французької готики характерна гармонія і ясність, що змусило дослідників говорити про її «античний» характер, але це не виключає внутрішнього пафосу, схвильованості почуття, що пронизує архітектурний образ. Він так багатий, як жоден з існуючих до й послу стилів, тому що його творці зуміли одночасно використовувати вплив архітектурного простору, лінії, пластики й чистої гри кольору. Завдяки цим своїм якостям французька готика, незважаючи на нашарування століть, зберігає своєрідна єдність пам'ятники, що й дійшли до нас, не видадуться дисгармонійними.

Готика, як архітектурний стиль, характерна для певної епохи всієї Західної Європи, але провідна роль у її створенні, розвитку й втіленні належала Франції.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Аненков Е. Культурология / Аненков Е. – М.: Высшая школа, 2001 г. – 563 с.

2. Витвер И.А. Современная Франция / И.А. Витвер, А.Е. Слука, Г.П. Черников − М.: МБА, 2003. − 306 с.

3. Витвер И.А. Франция / И.А. Витвер, А.Е. Слука. − М.: 2003.− 411 с.

4. Гене Б. История и историческая культура средневекового Запада / Гене Б. − М.: Высшая школа, 2002. − 200 c.

5. Гуревич А.Я. История Средних веков / А.Я. Гуревич, Д.Э. Харитонович - 2-е изд. − М.: МБА, 2008. − 320 с.

6. Гуревич А.Я. Словарь средневековой культуры / Гуревич. А.Я. - М.: РОССПЭН, 2003. − 560 с.

7. Дзуффи С. История Франции / Дзуффи С. − М.: 2004.− 523 с.

8. Дзуффи С. Большой атлас живописи. Изобразительное искусство 1000 лет / Дзуффи С. - М.: ОЛМА-Пресс, 2002. − 300 с.

9. Історія світової культури / [За ред. Л.Т.Левчук]. – Київ.: “Либідь”, 2004. − 563 с.

10. Історія світової культури: [Навчальний посібник] / [За ред. Л.Т.Левчука]. − К.: Либідь, 1994. – 362 с.

11. Кенигсбергер Г. Средневековая Европа / Кенигсбергер Г. - М.: Весь Мир, 1987. - 374 с.

12. Крыжановская М.Я. Искусство западного средневековья / Крыжановская М.Я. - М.: Искусство, 1963. − 401 с.

13. Ле Гофф Ж. Рождение Европы / Ле Гофф Ж. - СПб.: Alexandria, 2007. - 398 с.

14. Ле Гофф Ж. Средневековый мир воображаемого / [Пер. с фр., общ. ред. С.К. Цатуровой]. - М.: Прогресс, 2001. - 440 с.

15. Ле Гофф Ж. Цивилизация средневекового Запада / [Пер. с фр., общ. ред. Ю.Л. Бессмертного]. - М.: Издательская группа Прогресс, Прогресс-Академия, 1992. - 376 с.

16. Муратова К.М. Мастера французской готики ХII − ХIII в. Искусство / Муратова К.М. − М.: 1988. – 328 с.

17. Поспелов Г.Г. Очерки истории искусства. Советский художник / Поспелов Г.Г. − М.: 1987. – 256 с.

18. Пресняков В.Ю. Франция / [Отв. Ред. В.Ю. Пресняков и Н.Е. Шулюкин]. − М.: Междунар. отношения, 1990. − 176 с.

19. Українська та зарубіжна культура / [За ред. Є.І. Козира]. – К.: 2001. – 455 с.

20. Українська та зарубіжна культура: [Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. Дисципліни]. − К.: КНЕУ,2003. – 522 с.

21. Эко У. Искусство и красота в средневековой эстетике / Эко У. − М.: Алетейя, 2003 г. − 256 с.

22. Готический стиль : Режим доступу :

http://ru.wikipedia.org/wiki/Категория:Культура_Франции

23. Готический стиль: Режим доступу: http://www.saga.ua/43_articles_showarticle_721.html