Смекни!
smekni.com

Загальні відомості про музику (стр. 3 из 3)

Відомості про оркестр. До складу симфонічного оркестру входять три групи інструментів — струнно-смичкова, духова і ударна. Струнно-смичкова і духова (дерев'яна і мідна) групи будуються за принципом так званої квартетності, тобто використовуються чотири основні інструменти різних регістрів. Струн-н і — скрипки, альти, віолончелі, контрабаси; д е р е в'я н і духові— флейти, гобої, кларнети, фаготи; мідні духові — труби, валторни, тромбони, туби; з ударних інструментів найбільш вживані літаври, що можуть настроюватись на певну висоту, барабан великий і малий, тарілки, трикутник. Дуже часто до оркестру вводяться додаткові інструменти, наприклад, із струнних — арфи, з духових — англійський ріжок, з ударних — дзвіночок та інші.

Часто використовується оркестр, який складається тільки з духових інструментів, переважно мідної групи. Такий оркестр називається звичайно військовим, він зручний як похідний оркестр. Іноді для духового оркестру пишуть і великі твори. Прикладом тут може бути 19-а симфонія Мясковського.

Дуже поширений у нас оркестр російських народних інструментів, що складається з домбр і балалайок різної величини (різних регістрів). В деяких оркестрах використовуються гуслі. Для російського народного оркестру тепер пишеться багато творів, зокрема тут слід згадати концерт для балалайки з оркестром Василенка, російську увертюру на народні теми Будашкіна та ін.

Оркестр, що складається з мандолін і гітар, називається неаполітанським.