Смекни!
smekni.com

Акварель основи живопису, фарби пензлі, папір, техніки (стр. 2 из 4)

Фарби, що вживаються в акварельному живописі, ті ж, що і в інших видах живопису. Для акварелі характерний лише застосування таких фарб, які мають велику прозорість, тому сильно криючі фарби, такі, як неаполітанські жовті, окисел хрому і ним подібні, в наборах акварельних фарб цілком законно відсутні.

Для всіх, хто цікавиться технологією живописних матеріалів можна вказати на цілий ряд праць, присвячених даному питанню. Праці ці вельми численні, оскільки питання міцності фарб, а отже, і збереженню художніх творів завжди хвилювало художників і продовжує хвилювати їх зараз.

Починає займатися живописом немає потреби знайомитися зі всім цим обширним матеріалом, де, до речі сказати, є багато суперечностей, особливе відносно стійких і нестійких сумішей фарб. Достатнім буде на перших порах знайомство з такою відомою працею, як «Техніка живопису» професора Академії мистецтв Д. І. Кипліка, де в II випуску є матеріал по технології і техніці акварелі. Багато що потім, в процесі роботи, отримується особистим досвідом, тим більше що наявні у продажу акварельні фарби нашого вітчизняного виробництва в значній мірі відповідають технологічним вимогам, що пред'являються до акварелі.

В даний час радянська художня промисловість цілком забезпечує художніми фарбами і любителів, і художників-професіоналів. В Ленінграді завод художніх фарб випускає акварель двох видів: фарби «Ленінград» в кюветах з пластмаси та фарби «Нева» в тюбах. Фарби «Ленінград» у свою чергу мають два набори: «Ленінград 1», що складається з 24 кольорів, і «Ленінград 2» — з 16 кольорів. Акварельні фарби високої якості, що випускаються московською фабрикою, відомі під назвою «Москва».

Фарби, що виготовляються нашою промисловістю, як масляні, так і акварельні, отримали визнання не тільки в нашій країні, але і за кордоном: в Чехословакії, Німеччини, Румунії, Болгарії і в країнах Сходу.

Ось перелік назв палітри фарб «Ленінград 1», що випускаються ленінградським заводом художніх фарб.

1. Кадмій лимонний. 2. Кадмій жовтий. 3. Охра світла. 4. Сієна натуральна. 5. Золотисто-жовта ЖХ. 6. Кадмій оранжевий. 7. Охра червона. 8. Сієна палена. 9. Залізна червона. 10. Яскраво-червона. 11. Краплак червоний. 12. Кармін. 13. Краплак фіолетовий. 14. Ультрамарин. 15. Кобальт синій. 16. Голуба ФЦ. 17. Смарагдова зелена. 18. Перманент зелений. 19. Трав'яна зелена. 20. Умбра натуральна. 21. Марс коричневий. 22. Умбра палена. 23. Сепія. 24. Нейтральна чорна.

Відзначимо найбільш найбільш істотні відмінності фарб названої палітри.

Вище ми говорили, що уживані в акварелі барвисті пігменти ті ж, що і в інших живописних техніках, з тією лише різницею, що в акварелі застосовуються фарби, що володіють більшою прозорістю. Але і в акварелі одні з них, як кармін, яскраво-червона, голуба, смарагдова зелена, більш прозорі, вони повніше розчиняються, а отже, рівніша і глибше вбираються папером (цим, власне, і пояснюється властивість прозорості — здатністю пропускати через барвистий шар відображений від паперу промінь світла). Інші, як кадмій жовтий або перманент зелений, володіють зернистістю, густиною, покриваємістю. Вони менш вбираються папером, утворюючи поверхневі покриття.

Ці властивості і відмінності в структурній вживаних в акварелі фарб треба знати, щоб найбільш доцільно використати їх в своїй роботі.

Цілком природно, що, змішуючи прозорі фарби, ми і отримаємо прозору барвисту суміш. Прозора фарба з непрозорою утворюють колір, який після висихання зблякне.

Змішані між собою непрозорі фарби дають однорідні суміші, поступливі своєю насиченістю сумішам з прозорих фарб.

Надалі ми ще повернемося до цього питання, оскільки кожна з акварельних технік визначає свої умови і вимоги до прозорих і непрозорих фарб. Буде не зайвим дати починає декілька простих порад, як звертатися з акварельними фарбами.

При користуванні фарбами в тюбиках треба ураховувати, що після того, як необхідна кількість фарб викладена на палітру, тюбики не можна залишати відкритими, оскільки інакше фарби затвердіють і користуватися ними буде незручне: їх доведеться перед роботою натирати на палітру. Фарби в кюветах і плитках після роботи необхідно обережно обтерти чистою м'якою ганчіркою, щоб видалити зверху домішки інших фарб, які неминуче утворюються при складанні сумішей. Акварельні фарби потрібно берегти в прохолодному місці. Чистий акварельний живопис — це живопис прозорими фарбами. Білила в акварельних фарбах не застосовуються. Порівнюючи техніку акварелі з іншими техніками в живописі, як темпера, гуаш, масло, перш за все слід зазначити основні її властивості: це прозорість і легкість, одночасне чистота і інтенсивність фарб. Ці її властивості обумовлюються перш за все тим, що шари фарби, що наносяться на папір, завжди тонкі, а тому прозорі для проникаючого через них проміння світла. Відображене від білого паперу світло, забарвлюючись чистим кольором фарби, повертає в наше око відчуття кольору у всій його чистоті і силі без замутнення. Різниця буде залежати лише від того, в більшому або меншому ступені виявиться насиченим кольором даний барвистий шар.

Ці технологічні властивості акварелі створюють їй одній властиву особливість і красу барвистих звучань. Починає працювати в акварелі повинен ураховувати ці особливості і прагнути, щоб барвистий шар був завжди прозорий.

Щільно встановлений шар фарби, будучи яскравим, сильним у вологому стані, при висиханні робиться матовим, тьмяним, втрачає свою колірну насиченість, сприймається глухим і брудним.

ТЕХНІКА ЛЕСУВАННЯ І «А-ЛЯ ПРІМА»

В акварелі користуються як методом «лесувань», так і методом, «а-ля пріма».

Метод лесувань як метод багатошарового живопису широко застосовувався» практиці акварелістів XIX і почала XX століття. Ними створені чудові твори, що впокорюють нас легкістю, легкістю, загальною тональною цілісністю і колірною гармонією. Цим методом з більшою або меншою послідовністю користуються і тепер. Все колишнє керівництво по акварелі, як правило, базується на цьому методі (В. Тернер в Англії, В. А. Лепікаш в Росії).

Метод лесувань заснований на використовуванні прозорості фарби, її властивості змінювати колір при нанесенні одного прозорого шара фарби на інший прозорий шар. Щоб нижній шар не розмивався, перед подальшим перекриттям йому дають добре просохнути. Помітимо, що зміни кольору можуть полягати в розвитку одного колірного тону — від слабо насиченого до більш насиченого, а також в утворенні складних складових тонів; наприклад, перекриваючи жовтий прозорим синім, отримаємо колір із зеленим відтінком, червоний жовтим — з оранжевим відтінком і т. д. (див. завдання по виконанню орнаментів).

На відміну від механічного змішення, зміна кольору шляхом накладення одного прозорого шара на інший заснована на законі оптичного складання кольорів.

Помітимо попутно, що отримання складних кольорів методом лесування має свої межі. Не можна, наприклад, отримати насиченим, яскравим по силі зелений, оранжевий або фіолетовий. Тому, працюючи методом лесування, немає потреби шукати обхідні шляхи для отримання кольорів, які є в палітрі або які можна отримати шляхом простого змішення фарб.

Отже, при методі лесувань глибина і насиченість колірного тону, його загальна сила досягаються шляхом послідовного перекриття прозорого шара, що просох, кожного разу прозорим же шаром фарби.

В початковій стадії наносяться світлі тони, по них, знов прозорим шаром фарби, наступні по силі і т. д. до завершення.

В другій частині статті ми зупинимося на техніці лесування стосовно роботи з натури. Тут же обмовимося, що, оскільки сам метод зобов'язує до поступового посилення кольору, причому кожного разу прозорою фарбою, звичайно немає необхідності використати силу фарби до межі, оскільки тоді вона стає матовою, як то кажуть, тьмяній.

Для вчитися, звичайно, дуже важливо отримати навики в техніці лесування, оскільки ця техніка виховує витримку, вивчає передбачення і розрахунку, тому що в цілях утворення нового по відтінку кольору за законом оптичного складання використовуються не тільки механічні суміші, але і спосіб накладення кольору на колір; вчиться найбільш наочним способом осягає особливість і своєрідну красу багатошарового живопису; нарешті, метод лесування дозволяє повніше вивчити палітру фарб, оскільки при ньому абсолютно необхідно дотримувати послідовність перекриття прозорих фарб непрозорими.

Звичайно, і інші техніки також припускають і витримку, і розрахунок, і знання палітри, але там вже в іншому плані — виходячи з обліку особливостей конкретного методу.

З другого боку, що так само важливе, метод лесування при перекритті одного кольору іншим припускає встановлення точних меж для кожного шара, що знов наноситься. Це привчає художника, що починає, органічно пов'язувати колір з формою. Перекриття одного кольору іншим, використовування властивостей оптичного змішення учить більш строго і логічно використати прозорі і непрозорі фарби, ураховувати їхні властивості при механічному змішенні.

Після того, як намічені тіні, визначають півтони, порівнюючи їх між собою.

Зробимо деякі висновки і дамо загальні поради.

Барвистий шар при всій його багатошаровості повинен залишатися достатньо тонким і прозорим, щоб пропускати через себе відображене світло.

Кожний новий шар фарби наноситься по шару, що просох.

Перші прописки виконують прозорими фарбами і по можливості схожими по своїх властивостях. Особливості фарб необхідно ураховувати і при складанні барвистих сумішей.

Прописки починають фарбами, що володіють більшою колірною насиченістю, з тим щоб і в слабих розчинах колір не був анемічним.

Техніка лесувань найбільш підходить в тривалих по виконанню роботах: з нерухомої натури, наприклад в натюрморті, а також в роботі за уявленням, при створенні закінчених композицій, книжкових ілюстрацій, доречна і в прикладній графіці при розв'язанні орнаментальних задач.