Смекни!
smekni.com

Завдання колективу фізичної культури у школі (стр. 2 из 2)

При організації спортивних змагань в школі необхідно домагатися масовості, стабільності, організованості та узгодженості термінів з районними і міськими змаганнями, а також дотримуватися норм навантажень, встановлені для учнів певного віку і статі.

Кожне змагання має бути ретельно продумано і проведено так, щоб можна було надати повноцінний виховно-освітній вплив на учнів. Для цього в першу чергу слід створити урочисту, святкову обстановку, забезпечити зразковий порядок і суворе дотримання правил змагань. Результати змагань слід одночасно доводити до відома школярів, використовуючи шкільний радіовузол і фотовітринах, випускаючи бюлетені і «блискавки».

Фізкультурні свята проводять, як правило, два рази на навчальному році, присвячуючи їх початку і закінчення навчального року. Вони є, оглядом роботи з фізичного виховання, є дієвим засобом пропаганди фізичної культури серед учнів, вчителів та батьків. У програмі свята можуть бути: урочисте відкриття, парад учасників, показові виступи, атракціони, рухливі ігри, спортивні вікторини та КВН, нагородження переможців. Виступи па святі необхідно добре підготувати в технічному відношенні і барвисто оформити, тому що без цього не можна забезпечити повноцінне виховний вплив їх на учасників і глядачів.

Залучення дітей у позакласні заняття сприяє пропаганда фізичної культури серед школярів та їх батьків. Форми цієї роботи наступні: доповіді та бесіди на фізкультурні теми; показові виступи майстрів спорту; відвідування спортивних змагань і свят; перегляд спортивних кінофільмів; оформлення вітрини спортивних нагород школи і дошки рекордсменів та чемпіонів школи; видання інформаційного бюлетеня спортивних подій школи, району, міста, країни; оформлення таблиць нормативів ГТО, юнацьких розрядів, рекордів школи; випуск спортивної газети і т. д. Вся пропагандистська робота планується і здійснюється радою колективу фізичної культури і фізкультурним активом школи.

3. Висновки

Отже, колектив фізичної культури відіграє важливу роль у виховному процесі школи. Його робота ефективна при врахуванні наступних принципів: систематичність, послідовність, спланованість. А основне завдання, залучення школярів у систематичні заняття фізичною культурою, спортом і туризмом; поглиблення умінь і навичок учнів, отриманих на уроках; сприяння формуванню у школярів військово-прикладних знань і вмінь, реалізується за спільної виховної та пропагандистської роботи школи та сім’ї.

4. Література

1. Козєтов І. Методика використання нестандартного обладнання на уроках фізкультури // Фізичне виховання в школі. - 1999. - № 4. - С. 37-39.

2. Комплексне тестування рухових здібностей людини. За ред. Сергієнко Л. П.-Миколаїв: УДМТУ, 2001.

3. Матвеев Л.П. Теория и методика физической культуры. - М.: ФиС, 1991. - 543 с.

4. Методика физического воспитания школьников /Под ред. Г.Б. Мейксона, Л. Е. Любомирского. - М.: Просвещение, 1989. - 143 с.

5. Шиян Б.М. Теорія і методика фізичного виховання школярів. Ч.1. - Тернопіль: Навчальна книга. - Богдан, 2001. - 248 с.