Смекни!
smekni.com

Ангійська революція XVII століття (стр. 2 из 2)

Роялістська загроза йшла тепер з Шотландії, де 5 лютого 1649 р. син Карла I був проголошений королем Карлом II. Кромвель зі своїм військом попрямував туди і у вересні 1650 р. розбив шотландців біля Денбаре, а у вересні наступного року завдав їм нищівну поразку біля Вустере. Шотландська армія була знищена повністю, король біг і незабаром переправився на континент. Завдяки перемогам Кромвеля Англійську республіку офіційно визнали Іспанія, Швеція, Франція, Італія і заокеанські колонії.

Всередині країни положення залишалося важким. Англію розоряли неврожаї, падіння виробництва, скорочення торгівлі, безробіття. Нові власники землі ущемляли права селян. Країна потребувала реформи права і в прийнятті конституції. У народі росло невдоволення. У цих умовах Кромвель в 1653 р. розганяє «охвостя» Довгого парламенту і засновує новий орган влади, так званий Малий, або Бербонський парламент. Його членами були призначені місцевими конгрегаціями «благочестиві люди». Вони відразу ж спробували провести демократичні реформи: кодифіцировати законодавство, відмінити жорстокі страти, десятину, систему відкупів, ренту лендлордам і т. п. Це викликало різке невдоволення правлячої верхівки. Під тиском офіцерів парламент був вимушений самораспуститися в грудні 1653 р.

У грудні ж 1653 р. Кромвель був проголошений лордом протектором Англії, Шотландії і Ірландії, і в країні прийнята нова конституція «Знаряддя управління». Згідно з нею вищу довічну владу отримував Кромвель; парламент з 400 чоловік обирався терміном на три роки; виборчий ценз був високим: 200 фунтів стерлінгів. Протектор командував збройними силами, відав зовнішньою політикою, мав право вето і т. п. Протекторат був по суті воєнною диктатурою. Парламент, що зібрався у вересні 1654 р., спробував урізати владу протектора і переглянути «Знаряддя управління». У результаті в січні 1655 р. Кромвель розпустив його і ввів в країні поліцейський режим майора-генералів. Він розділив Англію на 11 округів і у розділі кожного поставив одноосібного правителя з широкими поліцейськими повноваженнями. Знов була введена цензура. Цей режим виявився надто непопулярним і руйнівним. Підтвердження в 1656 р. одностороннього скасування феодальних утримань і що продовжуються обгороджування посилювали народне невдоволення. Армія не отримувала платні і голосно ремствувала. У вересні 1656 р. новий парламент пропонує Кромвелю «Смиренну петицію і Раду» конституцію, яка повертала Англію до дореволюційної форми правління: король, лорди і громади, причому Кромвеля просили прийняти корону. Під тиском офіцерів він відмовився від корони, але в іншому конституцію прийняв.

Реставрація Стюартов

3 вересня 1658 р. Кромвель помер, і влада перейшла до його сина Річарда. Невдоволення народу виявилося з новою силою, і в травні 1659 р. Річард покидає свій пост. До влади повертається «охвостя» Довгого парламенту - встановлюється Друга республіка. У народної маси з'являються нові надії; росте потік петицій, памфлетів, проектів конституцій. Однак «охвостя» виявляється нездібним вивести країну з економічної і соціальної кризи, і після ряду державних переворотів в лютому 1660 р. в Вестмінстере знову збираються вигнанні Прайдом пресвитеріане. Чималу роль в цьому зіграла розквартирована в Шотландії армія генерала Монка, яка увійшла в Лондон. Довгий парламент відмінив всі акти «охвостя», прийняті з осені 1648 р. Були призначені вибори в Конвент. У цей час Карл II в Голландії видав Бредськую декларацію, де обіцяв амністію за всі дії в громадянській війні, свободу совісті і затвердження земельного продажу. Конвент, що зібрався в квітні, в травні 1660 р. проголосив Карла II королем. 26 травня Карл II урочисто в'їдьтеся в Лондон. У Англії знову встановився режим абсолютної монархії.