Смекни!
smekni.com

Біблія як памятка духовної культури (стр. 4 из 4)

На всіх етапах розвитку літератури митці слова постійно зверталися до Книги Книг. До XIX ст. біблійна фразеологія була обов’язковим елементом розвитку художнього образу, сама ж Біблія — джерелом істини, авторитетним суддею, духовним Всесвітом.

Висновки

Біблія, як відомо, є Святим Письмом найпоширенішої релігії сучасності — християнства. Своє Святе Письмо має не лише християнство, а й інші великі світові релігії.

За кількістю видань Біблія не має собі рівних у світі. Наприклад, у 1989 році тираж Біблії перевершив 40 мільйонів примірників. Нового Завіту — 60 мільйонів. Називають Біблію Святим Письмом, Словом Божим, Одкровенням, Книгою Книг, Книгою спасіння. Найпостійніша ж назва — Біблія — утвердилась серед християн з IV ст. Вперше назвав її так Іоанн Златоуст, константинопольський патріарх. А його сучасник, перекладач Біблії латинською мовою — Ієронім — вживав вислів “божественна бібліотека”, бо ж складається Біблія з різних за формою та змістом релігійних та світських творів — окремих книг: 50 із них входять до Старого Завіту, а 27 — до Нового. Маємо на увазі канонічну Біблію. У протестантів Старий Завіт складається з 39 книг, у католиків — із 47, у православних — із 50.

Біблію зараз увесь цивілізований світ сприймає не лише як основну релігійну книгу християн та іудеїв, а й одну з найвизначніших пам’яток світової літератури. Тому знати її має кожна освічена людина.

ЛІТЕРАТУРА

· Брайчевський М. Ю. Утвердження християнства на Русі. — К., 1989.

· Губаржевський І. Основи українського православ'я. — Чи­каго, 1970.

· Дорошенко Д. Короткий нарис історії християнської церк­ви. — Вінніпег, 1970.

· Історія православної церкви в Україні: Збірка наукових праць. — К., 1997.

· Історія релігії в Україні: Навчальний посібник / За ред. А. М. Колодного, П. Л. Яроцького. — К., 1999.

· Сулима В. Біблія і українська література. — К., 1998.

· Фрезер Д. Фольклор в Ветхом Завете. — М., 1986.

· Библейские легенды. — М., 1992.

· Бетко І. Біблія як джерело ідей у творчості Лесі Українки //Слово і час. —

·

· 1991. — 3.

· Бетко І. Біблійні сюжети і мотиви в українській поезії ХІХ — початку ХХ століття. — Зелена Гура — Київ, 1999.

·