Смекни!
smekni.com

Моделювання технологічних процесів в рибництві (стр. 3 из 3)

тут індекс p позначає періодичну складову, індекс s – стохастичну складову.

Об’єм фільтрації прямо пропорційний кількості води у сховищі F = ax, де а - деякий коефiцiєнт. Витрати води на греблi залежать вiд запасiв води у водосховищi H = X – W. Величини споживань Scx i Sкв для простоти можна вважати постiйними. Тоді різницеве рівняння для запасу води в басейні матиме вигляд:

(13)

Рiвняння (13) є рiвнянням балансу запасу води у водосховищi в залежностi вiд природнiх ресурсiв i стратегiї розподiлу цього запасу мiж можливостями. Графічна ілюстрація часової залежності деяких величин зображена на рисунку:

Це рiвняння дозволяе дати вiдповiдь на запитання: “Чому дорiвнює запас води у водосховищi у кожний момент часу”. Використовуючи статистичні дані для даної місцевості ми можемо змоделювати функції P(t), O(t), V(t). При цьому періодична складова базуватиметься на даних для середньозабезпечених вологою років, а стохастична складова враховуватиме можливі відхилення в межах спостережуваних за минулі роки. Побудувавши таку математико – імітаційну модель можна змоделювати роботу водосховища в різних умовах, визначити оптимальний об’єм водосховища, визначити можливі обсяги водогосподарського споживання в різні пори року. Все це допоможе побудувати оптимальну стратегію управління водосховищем.


Література

Основна література

1. Ковальчук П.И., Лахно Е.С. Прогнозирование и оптимизация санитарного состояния окружающей среды. - К.:Вища школа, 1988. - 187с.

2. Лаврик В.І. Методи математичного моделювання в екології. Київ: Фітосоціоцентр, 1998. - 132с.

3. Горєв Л.М. Основи моделювання в гідроекології. К.:Либідь, 1996. - 336с.

4. Кузнецов Ю.Н. и др. Математическое программирование. - М.: Высшая школа, 1980.

5. Стрижак Т.Г., Коновалова Н.Р. Диференціальні рівняння. - К.: Либідь,1994.

6. Практикум по рациональному природопользованию / Н.С. Демченко и др.; Под ред. И.Г. Черванева. - К.: УМК ВО, 1991.

Додаткова література

1. Робертс Ф.С. Дискретные математические модели с приложениями к социальным, биологическим и экологическим задачам. - М.: Наука,1986. - 496с.

2. Cемевский Ф.Н., Семенов С.М. Математическое моделирование экологических процессов. - Л.: Гидрометеоиздат, 1982. - 280 с.

3. Петросян Л.А., Захаров В.В. Введение в математическую экологию. - Л.: Изд. Ленингр. ун-та, 1986.

4. Руденко В.Д., Макарчук О.М., Патланжоглу М.О. Практичний курс інформатики. К.:Фенікс, 1997. - 304с.

Навчально - методичні посібники

1. Методические указания по изучению дисциплины “ВТ и программирование: ЧМРЗ на ЭВМ”. Тема: Численное интегрирование функций. 044 -62.

2. Методичні вказівки по вивченню дисципліни “ОТ та програмування; ЧМРЗ на ЕОМ”. Тема: Чисельне розв’язування рівнянь. 044 - 61.

3. Методичні вказівки по вивченню дисципліни “ОТ та програмування; ЧМРЗ на ЕОМ”. Тема: Безумовна оптимізація функції багатьох змінних. 044 - 63.

4. Методичні вказівки по вивченню дисципліни “ОТ та програмування; ЧМРЗ на ЕОМ”. Тема: Одновимірна оптимізація функції. 044 - 67.

5. Методичні вказівки по вивченню дисципліни “ОТ та програмування; ЧМРЗ на ЕОМ”. Тема: Числове розв’язування звичайних дифрівнянь. 044 - 72.

6. Рабочая программа, методические указания и задания для выполнения контрольной работы по курсу "ВТ и программирование: ЧМРЗ на ЭВМ”. 044-56.

7. Робоча програма, методичні вказівки і завдання для виконання контрольної роботи з курсу “Обчислювальна техніка та економіко-математичні методи у землевпорядкуванні” для студ. II курсу заочної форми навчання спеціальності 6.070900. 100 – 08.

7. “Геоінформаційні системи і технології”. Робоча програма, методичні вказівки та завдання для виконання лабораторних і контрольних робіт для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 6.070900. 100 – 17