Смекни!
smekni.com

Природне середовище та його роль у життєдіяльності людини (стр. 2 из 4)

Для величезної кількості живих організмів, особливо на ранніх етапах розвитку біосфери, вода була середовищем зародження та розвитку. Вода у біосфері перебуває у безперервному русі, бере початок у геологічному та біологічному кру-гообігах речовин. Вона є основою існування життя на Землі. Без води не може існувати людська цивілізація, бо вода використовується людьми не тільки для пиття, а й для забезпечення санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб.

Розділ II

Вплив людини на природу

Екологічні проблеми у сучасному світі вийшли на перше місце.

Отримавши необмежену владу над природою, люди по-варварськи використовують її. «Сьогодні загроза виживанню прийшла з боку природного довкілля, що швидко деградує під натиском людської діяльності», - сказав генеральний секретар Конференції ООН Моріс Стронг. Ресурси планети вичерпуються. Катастрофічно швидко забруднюються повітря і вода. Перетворюються на піски родючі землі. На очах скорочуються площі лісів. На планету буквально «вивалюються» гори покидьків; людина провокує природні катастрофи.
Можливе потепління, виснаження озонового шару, кислотні дощі, «цвітіння» водойм, накопичення токсичних і радіоактивних відходів представляють загрозу для виживання. Звичайно, є країни, для яких ці проблеми не такі гострі. Але, в цілому, усе людство заклопотане ними, і тому вони являються глобальними

Основні екологічні проблеми сучасності

Господарська діяльність людини
Людство є частиною біосфери, продуктом її еволюції. Проте взаємовідношення людини і природних співтовариств ніколи не були безхмарними. Мисливська діяльність древньої людини, поза сумнівом, прискорила вимирання багатьох великих травоядных тварин. У мисливських цілях підпал рослинності сприяв запустинюванню територій. Людина почала міняти і руйнувати цілі співтовариства з переходом до скотарства і землеробства.
В ході розвитку землеробства неправильне відкриття призводило до втрати родючого шару, який відносився водою або вітром, а надмірне зрошування викликало засолення грунтів.
За останні сто років сталися два важливі зрушення. По-перше, різко збільшилась чисельність населення Землі. По-друге, ще різкіше виросло промислове виробництво, виробництво енергії і продуктів сільського господарства. В результаті, людство стало чинити помітну дію на функціонування усієї біосфери. Критичну ситуацію у кінці ХХ століття утворюють наступні негативні тенденції:

а) Споживання ресурсів Землі настільки перевищило темпи їх природного відтворення, що виснаження природних багатств стало чинити помітний вплив на їх використання, на національну і світову економіку і привело до безповоротного збіднення літосфери і біосфери;
б) Відходи, побічні продукти виробництва і побуту забруднюють біосферу, викликають деформації екологічних систем, порушують глобальний кругообіг речовин і створюють загрозу для здоров'я людини.

Зміна складу атмосфер і клімату
Найруйнівніше з дій діяльності людини на співтовариства - виділення забрудників. Забрудником є будь-яка речовина, що потрапляє в атмосферу, грунт або природні води і що порушує що йдуть там біологічні, іноді і фізичні або хімічні процеси. До забрудників нерідко відносять радіоактивні випромінювання і тепло. Внаслідок діяльності людини, в атмосферу поступають вуглекислий газ СО2 і чадний газ, діоксид сірки SО2, метан СН4, оксиди азоту NО2, NO, N2O. Основні джерела їх вступу - це спалювання викопного палива, випалювання лісів і викиди промислових підприємств. При використанні аерозолів в атмосферу поступають хлорфторвуглеці, в результаті роботи транспорту - вуглеводні (бензапирен та ін.).

За рахунок газів антропогенного походження утворюються кислотні опади і смог. Потрапляючи в озера, кислотні опади нерідко викликають загибель риб або усього тваринного населення. Вони також можуть викликати ушкодження листя, а часто загибель рослин, прискорювати корозію металів і руйнування будівель. Кислотні дощі переважно спостерігаються в регіонах з розвиненою промисловістю.

Смог украй шкідливий для живих організмів. Одним з шкідливих компонентів смогу є і озон (О3). У великих містах при утворенні смогу його природна концентрація (1-10-8) підвищується в 10 разів і більше. Озон тут починає чинити шкідливу дію на легені і слизові оболонки людини і на рослинність.

З антропогенними змінами атмосфери пов'язано і руйнування озонового шару, який є захисним екраном від ультрафіолетового випромінювання. Небезпека виснаження озонового шару полягає в тому, що може знизитися поглинання згубного для живих організмів ультрафіолетового випромінювання. Учені вважаю, що головною причиною виснаження озонового шару (екрану) є застосування людьми хлорфторвуглеців (фреонів), які широко використовуються в побуті і виробництві у вигляді аерозолів, дореагентов, піноутворювачів, розчинників т.д. У 1990 році світове виробництво озоноруйнуючих речовин складало більше 1300 тисяч тонн

Забруднення природних вод
Людство практично повністю залежить від поверхневих вод суші - річок і озер. Ця нікчемна частина водних ресурсів (0,016%) піддається найбільш інтенсивній дії. Споживання води постійно росте, і одна з небезпек - вичерпання її запасів. Тривогу викликає уся зростаюча кількість господарських стоків.

Забруднення водойм відбувається не лише відходами промислового виробництва, але і попаданням з полів у водойми органіки, мінеральних добрив, пестицидів, вживаних в сільському господарстві.

Морські води також піддаються забрудненню. З річками і із стоками прибережних промислових і сільськогосподарських підприємств щорічно виносять в моря мільйони тонн хімічних відходів, а з комунальними стоками і органічних сполук. Із-за аварій танкерів і нафтовидобувних установок в океан потрапляє за різними джерелами не менше 5 млн. тонн нафти в рік, викликаючи загибель багатьох водних тварин, морських птахів. Побоювання викликають поховання ядерних відходів на дні морів, затонулі кораблі з ядерними реакторами і ядерною зброєю на борту.

Зведення лісів - одна з найважливіших глобальних екологічних проблем сучасності. Ліс поглинає атмосферне забруднення антропогенного походження, захищає грунт від ерозії, регулює стік поверхневих вод, перешкоджає зниженню рівня грунтових вод і так далі.

Зменшення площі лісів викликає порушення кругообігу кисню і вуглецю в біосфері. Хоча катастрофічні наслідки зведення лісів широко відомі, їх знищення триває. Зведення лісів спричиняє за собою загибель їх найбагатшої фауни і флори.

Виснаження і забруднення грунту
Грунти є ще одним ресурсом, який піддається надмірній експлуатації і забруднюється. Недосконалість сільськогосподарського виробництва - головна причина скорочення площі родючих грунтів. Відкриття великих степових площ стало причиною запорошених бурь і загибелі мільйонів гектарів плодороднейших земель.

Надмірне зрошування, в першу чергу в умовах жаркого клімату, може викликати засолення грунтів. Радіоактивне забруднення грунту несе велику небезпеку. Радіоактивні речовини з грунтів потрапляють в рослини, потім в організми тварин і людини, накопичуються в них, викликаючи різні захворювання. Особливу небезпеку представляють хімічні засоби захисту, особливо органічні сполуки, вживані в сільському господарстві в боротьбі з шкідниками, хворобами і бур'янами. Невміле і безконтрольне використання пестицидів призводить до їх накопичення в грунті, воді, донних відкладеннях водойм.

Скорочення природної різноманітності
Надзвичайна експлуатація, забруднення, а частенько і просто варварське знищення природних співтовариств призводять до різкого зниження різноманітності живої. Вимирання тварин може стати найбільшим в історії нашої планети. З лиця землі за останні 300 років зникло більше видів птахів і ссавців, чим за передуючі 10 000 років. Слід пам'ятати, що головний збиток різноманітності полягає не в їх загибелі із-за прямого переслідування і знищення, в тому, що у зв'язку з освоєнням нових площ для сільськогосподарського виробництва, розвитком промисловості і забрудненням середовища площі багатьох природних екосистем виявляються порушеними. Ця так звана «непряма дія» призводить до вимирання десятків і сотень видів тварин і рослин, багато хто з яких не був відомий і ніколи не будуть описані наукою. Значно прискорився процес вимирання, наприклад, тварин, у зв'язку зі знищенням тропічних лісів

Шляхи рішення екологічних проблем

Збалансований розвиток людства
Людство повинне навчитися «жити відповідно до достатків», використовувати природні ресурси, не підриваючи їх, фінансувати програми, спрямовані на запобігання катастрофічним наслідкам власної діяльності. До таких найважливіших програм слід віднести стримування росту населення; розвиток нових промислових технологій, що дозволяють уникнути забруднення, пошук нових, «чистих» джерел енергії; збільшення виробництва продовольства без росту посівних площ.

Стратегія розвитку промисловості, енергетики і боротьба із забрудненнями
Запобігти забрудненню легше, ніж ліквідовувати його наслідки. У промисловості для цього застосовуються системи очищення стічних вод, оборотне водопостачання, газовловлюючі установки, на вихлопних трубах автомобілів встановлюються спеціальні фільтри. Перехід на нові, «чистіші» джерела енергії також сприяє зменшенню забруднення природного середовища.