Смекни!
smekni.com

Наукове обґрунтування резервів підвищення інтенсивності виробництва цукрових буряків (стр. 9 из 12)

- вирішує питання навчання членів господарства, співробітництва з вітчизняними та іноземними організаціями.

Засідання правління господарства проводиться по мірі необхідності розгляду питань, що входять до його компетенції. Рішення приймаються простою більшістю голосів за наявності не менше як 2/3 складу членів правління господарства.

Очолює правління голова, який вибирається загальними зборами.

Члени правління працюють на громадських засадах. Правління обирається на три роки.

Оперативне управляння діяльністю господарства здійснює Голова, що обирається загальними зборами або його правління на термін, що не перевищує три роки. Правління господарства може наймати виконавчого директора для оперативного управління діяльністю господарства. Голова господарства:

- в межах встановлених в контракті повноважень здійснює поточне керівництво роботою господарства у відповідності зі Статутом, рішеннями загальних зборів, правління та чинним законодавством;

- без доручення представляє господарства у стосунках з будь-якими українськими та іноземними юридичними та фізичними особами, в тому числі укладає з ними договори;

- складає щорічно кошторис, затверджує штатний розпис та встановлює посадові оклади співробітникам господарства, показники, розмір та строки їх преміювання.

- забезпечує виконання рішень і планів прийнятих загальними зборами, правлінням;

- подає річний звіт, кошторис витрат, річний баланс, пропозиції по розподілу прибутку і покриття збитків господарства, на затвердження загальних зборів;

- спільно з головним бухгалтером організовує бухгалтерський облік і звітність в господарства. Для контролю за фінансово-господарською діяльністю господарства обирається ревізійна комісія, яка обирається загальними зборамигосподарства і їм підзвітна. Членами ревізійної комісії не можуть бутичлени правління господарства.

Бухгалтерська служба - виконує облікові функції та керує фінансовими потоками господарства.

Здійснює контроль за використанням основних та оборотних засобів як в грошовому так і в натуральному вигляді.

Перевіряє відповідність первинних документів діючим нормам.

Контролює весь документообіг господарства.

Бухгалтерська служба складається з Головного бухгалтера його замісника та 5 бухгалтерів і одного касира.

Інженерно-технічна служба здійснює забезпечення виробничих та інших підрозділів господарства необхідною технікою. Відповідає за оснащеність структурних підрозділів необхідними засобами виробництва їх природність до експлуатації.

Складається з 4 працівників : Головний інженер, сервісний інженер по обслуговуванню іноземної техніки, інженер по ремонту та експлуатації та інженер по механізації трудомістких процесів.

Агрономічна служба здійснює : догляд та керівництво виробництвом продукції рослинницьких галузей.

Складається з 6 чоловік : головний агроном, старший агроном-насінневод, агроном по захисту рослин, 2 агрономи дільниць, агроном по добривах -комірник.

Зоотехнічна служба відповідає за виробництво продукції тваринницьких галузей. До неї крім головного зоотехніка ще входить зоотехнік по племсправі.

Ветеринарна служба тісно співпрацює з зоотехнічною службою виконує роботи пов'язані з профілактикою та лікуванням захворювань тварин. Вона складається з 2-ох працівників - це головний ветлікар та провідний ветлікар.

Дещо осторонь знаходяться відділ кадрів та відділ охорони праці вони не є функціональними службами. Дані організаційні служби виконують функції по дотриманню законодавства про працю тобто недопущенню порушень при організації виробництва продукції, а також забезпечення господарства необхідними спеціалістами.

Наступним рівнем організаційної будови є підрозділи господарства, які поділяються на виробничі. До них відносяться: тракторна бригада; молочнотоварні ферми; свиноферма; польові бригади.

Ці підрозділи займаються безпосереднім виробництвом с.-г. продукції. Вони є основними і навколо них будуються всі інші господарські підрозділи,

Допоміжні підрозділи, до їх складу належать:

центральна ремонтна майстерня; автогараж; будівельна бригада; група електриків.

Їх основна функція забезпечення виробничих підрозділів необхідними ресурсами, ремонт техніки та обладнання, уникнення простоїв у виробництві, забезпечення безперервного циклу виробництва. Тобто вони повинні робити все, щоб виробничі підрозділи займались виробництвом не відволікаючись на інші проблеми,

Складське господарство поділяється на підрозділи - склад запчастин, фуражу, будматеріалів, міндобрив, ЗЗР та ПММ. Складське господарство відповідає за збереження матеріальних та інших цінностей. Зберігання здійснюється в належних умовах.

Служба соціальної сфери покликана забезпечити відпочинок та комфорт працівників господарства при виконанні своїх службових обов'язків та у вільний від роботи час.

ПП АФ “Жуківська” має лінійно-функціональну структуру управління. Функціональна структура управління припускає, що кожен орган управління (або виконавець) спеціалізований на виконанні окремих видів управлінської діяльності (функції). Виконання вказівок функціонального органу в межах його компетенції обов'язкове для виробничих підрозділів. Функціональна організація існує разом з лінійною, що створює подвійне підпорядкування для виконавців. Рішення із загальних питань ухвалюються колегіальне. Функціональні підрозділи (відділи планування, обліку, обслуговування виробництва і ін.) мають право давати вказівки і розпорядження (в межах своїх повноважень) нижче стоячим підрозділам.

Достоїнства функціональної структури управління:

1) висока компетентність фахівців, що відповідають за здійснення конкретних функцій;

2) розширення можливостей лінійних керівників по оперативному управлінню виробництвом в результаті їх вивільнення від підготовки відомостей з питань функціональної діяльності.

Функціональна структура управління виробництвом націлена на виконання постійно повторюваних рутинних задач, що не вимагають оперативного ухвалення рішень. Функціональні служби звичайно мають в своєму складі фахівців високої кваліфікації, виконуючих залежно від покладених на них задач конкретні види діяльності.

До числа недоліків функціональних структур управління можна віднести:

1) труднощі підтримки постійних взаємозв'язків між функціональними різними службами;

2) тривалу процедуру ухвалення рішень;

3) ієрархію в структурі взаємостосунків;

4) відсутність взаєморозуміння і єдність дій між працівниками функціональних служб різних виробничих відділень фірми;

5) зниження відповідальності виконавців за роботу в результаті знеособлення у виконанні ними своїх обов'язків, оскільки кожен виконавець одержує вказівки від декількох керівників;

6) дублювання І неузгодження вказівок І розпоряджень, одержуваних працівниками «зверху», оскільки кожен функціональний керівник і спеціалізований підрозділ ставлять свої питання на перше місце;

7) порушення принципів єдиноначальності і єдності розпорядництва.

Голова господарства е керівником і організатором всієї виробничої та фінансової діяльності господарства. Він очолює роботу правління і здійснює повсякденне керівництво діяльністю його членів по забезпеченню виконання рішень загальних зборів, направляє і координує роботу всіх ланок апарату управління.

Голову господарства обирають на посаду або звільняють з посади загальні збори членів підприємства.

У своїй діяльності голова господарства керується діючим законодавством, статутом кооперативу та рішенням загальних зборів.

Бухгалтерський облік і звітність у господарства очолює головний бухгалтер. На бухгалтера господарства покладаються організація, керівництво і контроль за станом бухгалтерського обліку і в усіх галузях громадського господарства.

Головний бухгалтер веде облік за встановленими формами і діючими інструкціями, діє відповідно до Статуту господарства, в адміністративному відношенні підпорядкований правлінню і голові господарства, а з питань організації і ведення бухгалтерського обліку та складання звітності - спеціалістам районного управління сільського господарства.

Економіст по нормуванню, організації і оплаті праці є організатором роботи по вдосконаленню і впровадженню у виробництво прогресивних форм організації, нормування та оплати праці.

В роботі безпосередньо підпорядкований головному економісту господарства.

На посаду економіста по нормуванню, організації і оплаті праці призначають спеціаліста з вищою або середньою економічною освітою. Призначає на посаду або звільняє з посади, яку він займає, правління господарства за поданням головного економіста.

Головним завданням економіста по нормуванню, організації і оплаті праці є розробка і впровадження у виробництво заходів по поліпшенню використання трудових ресурсів, підвищенню продуктивності праці для забезпечення виконання виробничих завдань господарства.

Головний агроном є технологом виробництва, керівником і організатором виробничої і агротехнічної роботи в рослинництві.

На посаду головного агронома призначають спеціаліста з вищою або як виняток середньою агрономічною освітою, який має досвід практичної роботи по спеціальності.

Призначає на посаду або звільняє з посади, яку він займає, правління господарства з відома районного управління сільського господарства з наступним затвердженням загальними зборами членів господарства.

Підпорядкований правлінню кооперативу.

Головному агроному підлеглі галузеві агрономи і керівники, які очолюють підрозділи рослинництва.

Основне завдання головного агронома полягає у виконанні планів виробництва продукції рослинництва з найменшими затратами праці та коштів і продажу її державі.