Смекни!
smekni.com

Наука як мистецтво проникнення в таїну природи наукові винаходи Китаю (стр. 2 из 2)

Лао Цзи висунув принцип "недіяння". З одного боку, воно виражало вимогу до правителів не гнобити народ і дати йому вільно розвиватися. З другого – "недіяння" містило заклик до народу повернутися до природи, до "золотого віку", коли не було кровопролитних воєн і суперечок, які роздирали суспільство.

Послідовники даосизму відкидали жертвоприношення небу, землі, річкам, горам тощо. Даоські ченці були вмілими ворожбитами, магами, шаманами і дбайливо ставились до народних традицій та обрядів.

5 Китайські майстри


Стародавні китайці досягли високої майстерності в обробці міді й бронзи. Про це свідчать матеріали археологічних розкопок. Бронзовий посуд прикрашався золотом, сріблом, коштовним камінням. На посудинах зображували сцени полювання і військових походів.


Китайці раніше, ніж досі вважалося, винайшли фарфор. Вже в період другої династії Хань китайці вміли виготовляти порцеляновий посуд.


У Стародавньому Китаї будинки будували з дерева, і тому вони не збереглися до нашого часу. Проте до нас дійшли їх глиняні макети. Китайські архітектори створили своєрідний стиль багатоярусного будинку.


До нашого часу збереглися чудові рельєфи на надгробних кам'яних плитах. В основному на них зображувались картини жнив, полювання. Стіни склепів прикрашали похоронними фресками. На них зображувались побутові картини, наприклад виїзд на колісницях.

До нас дійшло багато пісень Стародавнього Китаю, які були записані в "Книгу пісень" (Шіцзін). Важливе значення в Стародавньому Китаї надавалося танцям і музиці.

Висновок

Китайська цивілізація зазнала великого розквіту з стародавніх часів. Вона створила академії при них бібліотеки, почесним було ставлення до письменників. Майстри стародавнього Китаю вправно обробляли мідь та бронзу. Архітектори створили власний своєрідний стиль в будівництві.

Писемність виникла дуже давно, цьому є багато підтверджень. Великим відкриттям для Китайців було винайдення паперу, пороху та компаса.

В часи конфуціанства значного розвитку досягла соціальна та політична свідомість.

Таким чином простежується величезний вплив науки на культурне життя стародавнього Китаю, який є формотворчим джерелом для розвиту та процвітання Китайського народу.

Список використанної літератури

1 Пєнкін М. "МИСТЕЦТВО І НАУКА", М. 1982.

2 ГЕТЕ І. "ПРО МИСТЕЦТВО", М., 1975;

3 Всесвітня історія книги. Вип. 1. Історія писемної та рукописної книги: Навч. посібник /КДІК; Уклад. Г.І. Ковальчук. – К., 2005 - 63с.

4 Интернет ресурс: http://www.ukrmap.kiev.ua/index.php?id=1124&lang=uk

5 Бичко А.К. та ін. “Теорія та історія світової та вітчизняної культури”. – К.: Либідь, 1992. – 392 с.