Смекни!
smekni.com

Ефективність засобів та знарядь лову риб на Каховському водосховищі (стр. 7 из 8)



Рисунок 3.4 – Видовий склад уловів риболовів-любителів на Каховському водосховищі у 2006-2009 роках

3.3 Ефективність засобів та знарядь любительського лову риби

Оцінка впливу насадки, що використовується на інтенсивність лову поплавковою вудкою здійснювалась за результатами опитування 260 рибалок-любителів. Дослідження проводились в період відкритої води. Всі види насадок було поділено на 6 груп: черв’як, опариш, мотиль, насадки змішаного тваринного погодження, змішані насадки (рослинно-тваринного походження).

З таблиці 3.2 видно, що найбільша інтенсивність лову для ляща спостерігається при ловлі вудкою поплавковою на опариша, при цьому інтенсивність склала 1,16. Доволі висока інстенсивність спостерігається і для мотиля – 0,89. Найгірші результати показали насадки рослинного походження, виготовлених на основі круп, муки, хліба та інших. При цьому інтенсивність лову поплавковою вудкою ляща склала 0,57.

Інтенсивність ловлі плітки поплавковою вудкою, навпаки, вище, якщо використовувати насадки рослинного походження (інтенсивність – 0,26)., проте найбільш ефективний спосіб ловлі з використанням мотиля. При цьому інстенсивність ловлі складає 0, 42.

У разі ловлі окуня та йоржа найбільший ефект дають насадки животного походження , за виключенням насадки «опариш».

Найбільш універсальними та ефективними є засоби ловлі, що передбачають використання насадок змішаного походження (суммарна інтенсивність лову – 1,141.

Інтенсивність лова спінінгом, в залежності від насадки наведені в таблиці 3.3.

Характерні представники іхтіофауни Каховського водосховища – судак, щука, окунь. Під час ловлі спінінгом використовувалися наступні насадки: блешня, що коливається, блешня-спінер, джигголівки у поєднанні з твістерами (селікон), воблери.

Таблиця 3.2 – Інтенсивність любительського лову основних видів –об’єктів любительського рибальства вудкою поплавковою на Каховському водосховищі, особин на людину в годину (особин/люд-год.) у 2009 році

Вид риби насадки
червяк опариш мотиль змішані животного походження змішані рослиного походження рослинного походження
лещ 0,77 1,16 0,89 0,73 0,77 0,57
плітка 0,069 0,018 0,42 0,074 0,095 0,26
окунь 0,098 0,009 0,15 0,091 0,031 0,008
йорж 0,086 0,009 0,062 0,16 0,067 0,002
плоскирка 0,044 0,088 0,037 0,086 0,13 0,065
Сумарна інтенсивність 1,067 1,284 1,559 1,141 1,095 0,905

Найбільш універсальними насадками на хижаків – джигголівки у поєднанні з твістерами (селікон), за результатами досліджень сумарна інтенсивність по 3 видам склала 2,01. Проте найбільшу ефективність по окремим видам дають воблери, у разі їх використання сумарна інтенсивність по 2 видам склала 2,76, при цьому найбільш ефективна ловля воблерами судака – 1,75. Використання блешен різних типів дає непогану сумарну ефективність, проте вони значно програють більш сучасним засобам.

Таблиця 3.3 - Інтенсивність любительського лову основних видів – об’єктів любительського рибальства спінінгом на Каховському водосховищі, особин на людину в годину (особин/люд-год.) у 2009 році.

Вид риби насадки
блешня, що коливається блешня-спінер джигголівки у поєднанні з твістерами (селікон) воблер
судак 0,077 0,02 0,91 1,75
щука 0,41 0,5 0,75 1,01
окунь 0,001 0,24 0,35
Сумарна інтенсивність 0,488 0,76 2,01 2,76

Ефективність використання донної вудки, в залежності від засобу лову наведені в таблиці 3.4 Найбільша ефективність лову донною вудкою спостерігається у разі використання фідерного знаряддя. Сумарна ефективність по 4 видах склала 1,397.


Таблиця 3.4 - Інтенсивність любительського лову основних видів –об’єктів любительського рибальства спінінгом на Каховському водосховищі, особин на людину в годину (особин/люд-год.) у 2009 році.

Вид риби насадки
фідерне знаряддя (з годівницею) знаряддя без годівниці
лящ 1,16 1,8
карась 0,06 0,03
сазан 0,007 0
плітка 0,17 0
Сумарна інтенсивність 1,397 0,83

4. ОХОРОНА ПРАЦІ

Під час виконання дипломної роботи дослідження проводилися в польових умовах. В ході роботи використовувалися наступні засоби індивідуального захисту: костюм х/б, костюм рибацький водостійкий, плащ гумовий, фартук гумовий, костюм теплий, чоботи гумові, перчатки латексні.

Безпосередньо перед початком робіт ми одягали індівідуальні засоби захисту, ознайомлювалися з завданням керівника практики та прогнозом погоди, проходили цільовий інструктаж з охорони праці.

Під час пересування берегом дотримувались наступних правил безпеки:

- заборонялося перестрибувати з каміню на камінь;

- переходили небезпечні ділянки (струмки, тощо) виключно з

використанням страхування одного з членів групи, лише після остаточного переходу небезпечної ділянки одним з членів групи відбувався перехід інших;

- в темний час доби здійснювали підсвічування шляху ліхтарем;

Під час виходу на воду на маломірних судах дотримувались таких правил безпеки:

- під час посадки та висадки дотримувались відповідної черги;

- всі члени групи були одягнені в ратувальні наргудники або жилети та не

знімали їх до виходу з судна;

- на судні заборонялося стояти, сідати на борти та транцеву дошку;

- пересуватися та мінятися місцями без дозволу старшого на судні;

- палити та користуватися відкритим вогнем.

Після закінчення роботи здійснювали чищення засобів індивідуального захисту та спецодягу, після чого складували у відведене для них місце. Після контакту з рибою руки ретельно промивалися теплою водою з милом. Добір загиблої риби і мулу в місцях загибелі здійснювали в целофанові мішки, що зав'язували, чи в іншу тару, що закривається. Проби води відбираються в герметичну тару. Забороняється брати загиблу рибу голими руками. Під час приймання зарибку на рибоводних підприємствах дотримувалися правил з охорони праці, що діють на даному підприємстві. При роботі на комп'ютерах, до складу яких входять відеодисплейні термінали (ВДТ), на працівників можуть діяти наступні небезпечні і шкідливі виробничі чинники: фізичні (підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентиляторів процесорів і аудіоплат); підвищене значення напруги в електричному ланцюзі|цепі|, замикання якої може відбутися через тіло людини; підвищений рівень статичної електрики; підвищений рівень електромагнітного випромінювання; підвищена напруженість електричного поля; пряма і відображена від екранів мерехтіння, несприятливий розподіл яскравості в полі зору); психофізіологічні (фізичні перевантаження статичної і динамічної дії; нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруження аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження).

Основним атрибутом обладнанням робочого місця користувача комп'ютера є: ВДТ, клавіатура, робочий стіл, стілець (крісло); допоміжним - пюпітр, підставка для ніг, шафи, полиці і ін. Робочі місця з ВДТ розташовані на відстані не менше 1,5 м від стіни з вікнами, від інших стін – на відстані 1 м, між собою – на відстані не менше 1,5 м. Щодо вікон робоче місце розміщували так, щоб природне світло падало на нього збоку, переважно зліва та так, щоб уникнути попадання в очі прямого світла. Джерела освітлення розташовували з обох сторін екрану паралельно напряму погляду.

Щоб уникнути світлових відблисків від екрану, клавіатури у напрямі очей користувача, від світильників загального освітлення або сонячних променів ми застосовували сітки, антивідблисків, спеціальні фільтри для екранів, захисні козирки, на окнах – жалюзі.

При роботі з текстовою інформацією (у режимі введення даних, редагування тексту і читання з екрану ВДТ) найбільш фізіологічним є зображення чорних знаків на світлому (білому) фоні.

Ми розміщували ВДТ на робочому місці так, щоб поверхня екрану знаходилася в центрі поля зору на відстані 400-700 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця так, щоб підтримувалася однакова відстань від очей користувача до екрану, клавіатури, пюпітра. Робота комп'ютерів супроводжується електромагнітним випромінюванням низьких рівнів, інтенсивність якого зменшується пропорційно квадрату відстані від екрану. Оптимальним, для того, що працює, є відстань 500 мм від екрану ВДТ. Зручна робоча поза при роботі на комп'ютері забезпечується регулюванням висоти робочого столу, крісла і підставки для ніг. Раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, при якому ступні працівника розташовані горизонтально на підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані в горизонтальній площині верхні частини рук – вертикально, кут ліктьового суглоба коливається в межах 70-90о, зап'ястя зігнуті під кутом не більше 200, нахил голови – в межах 15-200. Для нейтралізації зарядів статичної електрики в приміщенні де виконуються роботи на комп'ютерах, зокрема на лазерних і светодіодних принтерах, ми збільшували вологість повітря за допомогою кімнатних зволожувачів. Не рекомендується носити одяг з синтетичних матеріалів. Під час роботи за комп’ютером клавіатуру розміщували стійко на робочому столі, не допускаючи її хитання. Разом з тим повинна була передбачена можливість її поворотів і переміщень. Положення клавіатури і кут її нахилу відповідали побажанням користувача.